Bu gruba iyi bakın... İddia o ki; hepsi birden, sıradan bir insana çullansalar, ortaya dertlerinden/kaygılarından arınmış, bedeniyle/ruhuyla barışık, geçmişiyle/geleceğiyle uyumlu, işiyle/eşiyle mutlu, çevresine/sevdiklerine yardım etmek için didinen bir melek çıkacak... Her biri ayrı bir alanda Türkiye’nin önde gelen uzmanı. Kitaplar, internet siteleri, seminerlerle başkalarının hayatına değer katmaya çalıştıklarını söylüyorlar. Çekim için toplandıklarında kendimi manevi check-up’ta hissettim: Anladığım kadarıyla genel olarak enerjim pozitif, hatta üzerimde biraz çalışılırsa iyi bir insan bile olabilirim.
#Şahika Uruçoğlu80’ler ve 90’larda ünlenmiş olsa da onu bir değil birkaç nesil tanıyarak büyüdü. Yaşadığı yerde genç yaşında keşfedildikten sonra önce ünlü bir model sonra da tanınmış bir yıldız oyuncu haline geldi. İlerleyen yıllarda onu herkes hep sarı saçları ve üzerinden hiç çıkarmadığı kırmızı mayosuyla hatırladı.
#Pamela AndersonDişi olmayan 6 aylık bebek eti, sebzeyi kendi kendine yiyebilir mi? Son yıllarda hem dünyada hem de ülkemizde çok popüler olan 'baby-led weaning' yani BLW akımını destekleyenler, bu soruya "Doğru şekilde servis edildiğinde, evet" cevabını veriyor. Bebekleri kaşıkla hatta bazen de zorla besleyen geleneksel yaklaşımın aksine daha doğal ve kendiliğinden bir beslenme alışkanlığı kazandırmayı hedefleyen BLW ile büyüyen çocukların yemekle daha sağlıklı bir ilişki kurduğu öne sürülüyor. Peki gerçekten böyle mi? Uzmanlar ve araştırmalar ne diyor?
#Baby Led WeaningÇeşme’nin en önemli otellerinden biri olan Ilıca Hotel, kalıplaşmış 5 yıldızlı konseptin dışına çıkarak fark yaratıyor. Anne eli değmiş yemeklerin diyetisyen eşliğinde yenildiği, doğaya dost, kendi sakız ağaçlarını ve sebze-meyvelerini üreten, Çeşme’nin tanıtımı için projelere imza atan bu tesis farklı bir tatil deneyimi sunuyor.
#1Yaz başında dondurma fiyatları akıl almaz noktalara çıkınca emektar dondurma makinemizi raftan indirdik. Hemen “Bizim makinemiz yok ki” demeyin! Sadece bir blender ya da mikserle bile yapılabilecek çok pratik ve lezzeti garanti tariflerim var. Külah tarifimiz de bonus!
#Gülay Barbaros AltanCumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayesinde yürütülen Türk Mutfağı Haftası gastronomi etkinliklerinin Ankara ayağı, Başkent Millet Bahçesi’nde başladı. Etkinlikte Ankara’nın tarihi ve kültürel mirasıyla zenginleşmiş mutfağı, coğrafi işaretli ürünleri ve yöresel lezzetleri sergileniyor. Buluşmada deprem bölgesinden esnaflar da lezzetlerini sunuyor.
#Türk Mutfağı HaftasıŞefleri çok sert kişilikler olarak düşünürdüm. Neden mi? Gastronominin renkli ve büyülü atmosferinin koşuşturma ortamında, hız ve en önemlisi onlara yapıştırılan mükemmeliyetçilik algısıyla oluşan stresten dolayı! Maksut Şef (Aşkar) ile tanışınca yanıldığımı anladım.
#Gözde Yener BirmanŞefleri çok sert kişilikler olarak düşünürdüm. Neden mi? Gastronominin renkli ve büyülü atmosferinin koşuşturma ortamında, hız ve en önemlisi onlara yapıştırılan mükemmeliyetçilik algısıyla oluşan stresten dolayı! Maksut Şef (Aşkar) ile tanışınca yanıldığımı anladım.
#1Yarın kalabalık arkadaş gruplarını evinde ağırlamak isteyenlere bitki temelli atıştırmalıklar hazırladım. Makarna, milföy, patates gibi kolay bulunabilir ve bolca yapması ekonomik olan seçenekleri tercih ettim. Hepsi hem pratik hem de mutfakta çok vakit geçirmeden de herkesi mutlu edebileceğiniz tarifler...
#Yeni Yıl2023 yılı gastronomi için Michelin yıldızından sürdürülebilirlik sohbetlerine, açılan yeni mekânlardan sosyal medyada trend olan yemeklere dolu dolu bir gündemle geçti. Lezzetli Hayat ekibi olarak bu yıl hangi konularda yazıp çizdik, neler duyduk, dinledik hepsini bir araya getirerek seneyi özetleyen bir derleme hazırladık.
#GİZEM DİNÇBAŞGastronomide sürdürülebilirlik denince akla hemen atıksız ilkesi gelebilir ama bu aslında aynı kalitede ürün devamlılığının sağlanması anlamına da geliyor. Yani üreticinin ürününe sahip çıkması gerekiyor. Peki, üretici ürününe ne zaman sahip çıkar? Yaptığı işin kıymeti bilindiği, ürününü satıp para kazanabildiği zaman. Tıpkı İtalya örneğinde olduğu gibi...
#Ebru Erkeİzmir, Ege Bölgesi denince gerçekleştirdiği sosyal sorumluluk projeleriyle, başkanlığını yaptığı dernek ve vakıflarla, duruşuyla, zarafetiyle, dürüst ve güven uyandıran karakteriyle benim gönlümdeki güzel gönüllüdür kendisi: Işıl Nişli.Çocukken başlayan gönüllülük yolculuğu şimdi yarattığı etki alanı ile daha geniş bir kitleyle buluşuyor. Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetler’imizde bu hafta Işıl Nişli’nin istikrarlı ve dengede giden bu anlamlı yolculuğuna şahitlik edeceğiz.Karşılık beklemeden yapılan her yardım çok kıymetlidir; sohbetimizin sizlere ilham olması dileğiyle...
#112. Restoran Haftası başladı! İstanbul, Ankara ve İzmir’de 100’ü aşkın katılımcı restoranın hazırladığı menüler, uygun fiyatlarla lezzet tutkunlarıyla buluşuyor. ‘Bireysel’ ve ‘paylaşımlı’ olmak üzere iki ayrı kategoride tasarlanan menülerin tamamı atıksız mutfak disiplinine uygun, üstelik bitki bazlı seçenekler de var. Etkinlikte deprem bölgesi de unutulmadı. Hasar gören restoranlara destek olmak ve bölgedeki yeme-içme sektörünü ayağa kaldırmak için Antakya’nın dört ünlü restoranı İstanbul’da ağırlanacak.
#Restoran HaftasıKlasik her zaman güzeldir diyerek başlayalım yazımıza. Ezogelin çorbası, lokantaların vazgeçilmez, evlerimizden eksik olmayan çorbası. Tam iftara layık. İçinizi yumuşatacak ve sizi ana yemeğe hazırlayacak. En klasik, kebapçıların olmazsa olmazı bir çorba ezogelin çorbası. Evde yaptığım çorba dışarıda yediklerime benzemiyor diyorsanız bu tarifi deneyin. En önemli püf noktası et suyudur. Gerçek et suyu.
#Ramazan Menüsü15 günlük tatilin yarısı bitti bile… En güzel aile etkinlikleri mutfakta başlayan ve yemek masasında devam eden sohbetlerdir. Hele o yemeklerin şefi evin en küçüğü olursa… Bu hafta kızım Bilge’nin size anlatacakları ve çocuklarınız için çok güzel iki tarifi var.
#Elmalı-Cevizli KekMutfağa ilk girdiğinde henüz küçük bir çocuktu. Anneannesinin yarattığı mucizelerden etkilenmişti. Onu babasına eşlik ettiği profesyonel bir mutfak izledi. Buradaki dinamizm ve paslanmaz çelik tezgâhların büyüsüyle kararını verdi; yeme-içme işine girecekti. Bunun için büyümeyi de beklemedi. 14 yaşından itibaren çalışmaya başladı. Son 13 yıldır ise televizyon programlarıyla hepimizin mutfaklarında! Şef Arda Türkmen’in mutfağına sızdık. Hem eski albümleri karıştırdık hem yeni gastronomi eğilimlerini konuştuk.
#Arda’Nın MutfağıDünya çapında üne sahip olan Türk kahvesinin tadı, köpüğü, kokusu, pişirilişi ve ikramıyla kendine özgü bir kimliği ve geleneği vardır. Ev hanımlarının yorgunluk ilacı, çalışanların molası, kız isteme merasimlerinin vazgeçilmezidir! ‘Kırk yıl hatırı’ olan Türk kahvesinin yağ yakımında da büyük etkisi vardır. İşte Türk kahvesinin 6 faydası...
#Kahve