Güncelleme Tarihi:
Nasıl oldu nasıl doğdu bu proje? Ciddi bir sektördesiniz, diğer yemek kitaplarından nasıl ayrılıyor sizin kitabınız?
Zaten yemek yapmayı çok severim. Annem evde değilken ben hemen kendimi mutfakta bulurdum, her şeyi hazırlardım. Sürprizler hazırlardım. Babam annem kardeşimle paylaşırdım. Beğendiklerinde de aşka gelirdim. Dergiler, kitaplar incelemeye başladım devamında. Terapi gibiydi benim için. Hamur, tatlı, kurabiye, yemeyi de sunmayı da çok sevdim hep. Geniş de bir aileyiz soframız hep geniş ve açıktı, hep de hareketli oldu.
Yarışmada gibi hissettiniz mi hiç?
Yakın çevreme hazırlardım, genç kızlık dönemi, ne güzel yapmışsın denilmesi övülmek çok mutlu ederdi, gayrete getirirdi. Kayınpederimle değiştim biraz. Çekine çekine yapmıştım ilk yemeğimi. O kadar büyük bir keyifle yedi ki çok şaşırdım ve mutlu oldum. Davet sofralarının baş tacı oldu, geleneksel Muna’nın davet yemeği oldu.
PERDE PİLAVINI GÜZEL YAPARIM
Amatörce yapıyorsunuz ama profesyonel bir kitap olmuş.
O ruhla yapıyorum. Kendimi amatör olarak görüyorum. Sonrasında da profesyonel olarak görmedim. Büyük oğlum çok zayıftı. Eşim de öyleydi. Nasıl bu yemeklerle zayıf kalıyorlar dediler. Benim için gündelik yemeklerdi oysa ki. Hoşuma gitti tabii. Oğlum bunları mutlaka not almalısın diyordu. Bu beni kışkırttı ve hayata geçirmeye karar verdim. İlk başta bir hediye gibi düşünmüştüm.
Sanat gibi değil mi yemek yapmak da sunmak da?
Tabii ki. Sunma aşaması, bakışlar, farklı şeyler denemek.
Yıllar içinde nasıl oluştu bu tarifler?
Aileden çok gelmedi. Daha çok kendi mutfağımda hazırladığım şeyler oldu. Yöresel bir mutfağımız vardı. Biraz daha ağır etçil doğu yemeği var ailemizde.
Perde pilavı birçok yerde yapılıyor. Siz iddialı mısınız?
Perde pilavımı beğenirler. Güzel yaparım diye düşünüyorum.
Bu kitaba girecek yemekleri nasıl seçtiniz?
Çok sık yapıyordum. İlk mutfağa girecek olanlara, genç kızlara daha pratik kullanabilecekleri malzemelerle tarifler verdim. Zorlayıcı listeler yapmamaya çalıştım. Kitaba sığdıramadığım tarifler de var.
ÇORBA YOK ÇÜNKÜ O AYRI BİR KONU
Siz kendinizi nereye oturtuyorsunuz karşılaştırınca diğer kitap yazan uzmanlarla?
İlk etapta bireysel şekilde hazırlandı. Kendi mutfağımda hazırladım. Her aşamasıyla ilgilendim. Kendi elimden çıktı hepsi.
Kitapta yer alan başlıca yemekler nelerdir? Neden çorbalar yok?
Ayrı bir konu çorba. Tarifleri sıralarken bile zorlandım. Tatlı ve hamur işlerine yöneldim daha çok. Davet sofrasında kullanılacak şeyler seçtim. Köfteli bohça var, bir sürpriz çıksın istedik. Hem sunum olsun, hem çay saatlerine eşlik etsin istedim. Perde pilavı da birçok yerde var ve seviliyor. İki yemek bir arada gibi. Aperatifler kurtarıcı oluyor bunun için anlattım onları da. Bruncha kahvaltıya kullanabilecekleri tarifler seçtim. Kalburabastı zor bilinir, ama rendenin arka tarafıyla pratik bir şekilde hazırladık. Modern zamana yeni tarifler vermek, yeni aletler vermek istedim.
Hep meraklı mıydınız mutfağa?
Hep sevdim. Genelde yemek tariflerini çok araştırırım. Gittiğim yerlerde farklı şeyler seçmeye özen gösteririm. Pastanedeki keki, kremayı merak eder, araştırırım. Hep bir şeyler almaya özen gösteririm.
Fotoğraflar da çok profesyonel. Belli ki bir styling var. İşin bu kısmını nasıl yönettiniz?
Önce satış amaçlı değildi hazırlığımız. Kendimiz için hazırlayalım diye düşünmüştük. Madem bu işi yapacağız profesyonel yapalım dedik devamında. Yayıneviyle görüştük. Bize siz çekin fotoları dediler. Stüdyo dediler. Biz mutfağımızda yapıyoruz yemekleri. Eve fotoğrafçı getirdik. Menüleri hazırlayan bir fotoğrafçıydı çok kahrımızı çekti. Çok büyük ışıklarla aletlerle geldiler. Çok uğraştılar. Toplam 10 gün sürdü. Fotoğraflar çekilirken bir yandan da yemekler yapılıyordu. Tantanalı oldu. Ne kadar tabak çanak örtü varsa kullandık fotoğraflarda. Birebir yapılarak çekildi. Keyifli ve yorucuydu.
TARİFLERİ YAZARKEN KORKUTMADIM
Oğlunuz vesile oldu yazmanıza. Yaşlanınca unutursun diyen oğlunuz kitabı görünce ne hissetti?
Sahiplendi çok. Yanaklarımdan öptü. Mahcup da oldu biraz.
Dışarda yemek yediğiniz yerler de var mı?
Eşim evde yemek yer. Dışarıda mutlu olmuyor. Bu yüzden çok nadir çıkarız. Balık yeriz, salaş yerleri tercih ediyoruz. Orta halli yerler. Karadeniz Balıkçısı’nı severim Küçükyalı’da. Pek gitmem dediğim gibi. Konyalı’ya gideriz pide için.
Yemeklerinizi paylaşıyorsunuz instagram hesabınızda. İclal Aydın ile de hoş bir maceranız oldu sanıyorum. Bir davet sofrası hazırlamıştım ve fotoğrafını paylaşmıştım. İclal Hanım da güzel bir yorum yaptı, sıcak bir yorum yaptı. Size de ikram etmek isterim büyük memnuniyetle dedim. Hemen dönüş yaptı, asistanının numarasını verdi, iletişime geçtim, iki gün içinde bir gün belirleyip geldiler. Ben bunun bir misafirlik olduğunu düşündüm. A Haber’de bir program yapıyordu. Ekip bizde bir baktım ki! Güzel bir gündü. Beraber mutfakta yemek çekimi yaptık. Güzel bir sofra muhabbeti oldu. Arkadaşlar da ilk siz keşfettiniz dedi İclal Hanım’a benimle ilgili.
Beğendi mi yemekleri?
Evet çok mutlu oldu. Programda da çok güzel şeyler söyledi.