Atlantis gerçekten var mı, Büyük İskender’in mezarı nerede, Göbeklitepe neden bu kadar önemli, Mısır piramitleri nasıl yapıldı? Siz de bu soruların yanıtlarını merak ediyor musunuz? Erman Ertuğrul’un yeni yayımlanan çalışması ‘Arkeofili: Arkeoloji Meraklısının Elkitabı’ bu soruların peşine düşüp okuru insanlık tarihinde bir yolculuğa çıkarıyor.
#ArkeofilBirçok kadın hayatında belirgin bir başarı elde etmiş olmasına rağmen içinde bir şüphe bulutuyla dolaşır. Başarılarının gerçek olup olmadığı konusunda karanlık bir his onları sarar, elde ettiklerini sürekli şansa bağlarlar. Peki, bu his nereden gelir? Kuşak araştırmacısı ve yazar Evrim Kuran’ın yeni kitabı ‘Başarılı Bir Kadın Olduğum İçin Özür Dilerim’ bu karmaşık duygunun kökenlerini ve etkilerini ele alıyor.
#Zeynep Nazlı YıldırımGüldürmenin ustalıkla yapıldığı zaman ne kadar etkili olduğunu kanıtlayanların başında gelir Metin Akpınar. Zeynep Miraç, onu tanımamız için iyi sorular hazırlamış. Bu tür çalışmaların yalnız o kişiyi değil, dönemini de tanıtmakta yararı olduğu inancındayım.
#Doğan HızlanBir süredir sosyal medya üzerinden kitaplara, yazarlara ve yayıncılara karşı linç kampanyası yürütülmektedir. Kültür dünyamızın önemli bileşeni olan yayıncılığımızın bu kampanyanın içine çekilmesinden ve hedef haline getirilmesinden rahatsızlık duyuyoruz. Bununla birlikte, kitapların satışının durdurulması kararını ise uygun bulmuyoruz.
#KitapZeynep Miraç’ın kaleme aldığı ‘Sahneye Adanmış Bir Ömür’, usta tiyatro sanatçısı Metin Akpınar’ın ilham ve cesaret veren hayat hikâyesini, marifetli bir dil ve kurguyla anlatıyor. Pek çok hayati soruyu cevaplayan, yaşamanın bazen zor, çoğu kez neşeli ve ama her daim devrimci bir eylem olduğunu anlatan bir kitap...
#Metin AkpınarGenç kuşak Amerikan edebiyatının güçlü sesi Lisa Taddeo hayatının altı yılını, kitabına konu edindiği üç kadının yaşamına odaklanmaya adadı, kilometrelerce yol yaptı. Bir sosyolog gibi çalıştı. Gerçek hikâyeleri iç içe geçirerek kurguladığı ‘Üç Kadın’da kadınlar tutkularını, kendi bakışlarından anlatıyor...
#Lisa TaddeoBaşta sadece 400 kopya basılan Pauline Harmange imzalı ‘Erkeklerden Nefret Ediyorum’, Fransa’daki ‘toplatılma’ tartışmasının ardından bir sansasyona dönüştü. 17 dile çevrilen kitap aslında genç kuşaktan bir feministin, ‘kadın nefretinin’ bu denli olağanlaşması karşısında yükselttiği bir ses... Derdi, kadınların uğradığı zorbalığa dikkat çekmek olan, onlarca yıldır feministlerin görünür kıldığı adaletsizliğe karşı bir çeşit ‘feminist manifesto’.
#Pauline Harmangeİnsanlar neden dışarıda yemek yeme ihtiyacı duyar? Restoranlar ne zaman, nasıl ve neden ortaya çıktı? Pastanelerin Türk kültür tarihindeki yeri ne? ‘Fast food’ kültürü bize nasıl geldi? Günden güne değişen bir alışkanlığın yüz yıllık öyküsü, Ceylan Özge Kunduz ve Elif Yirmibeşoğlu’nun yazdığı ‘Hesap Lütfen’de toplandı.
#İstanbul‘Aldatmaca’da, New York’lu yazar Wednesday Martin, aldatan kadının ‘karanlık imajına’ ışık tutuyor. Martin, kadın libidosunu yüzyıllar boyunca, sistematik biçimde tu kakalayan erkin, bunu dişil enerjiyi bastırmak için yaptığını, kadınların ve erkeklerin de bu kasti yalana gönüllü kandığını anlatıyor.
#AldatmacaKitaplarla uzun saatler baş başa kalabileceğimiz yaz mevsimi, tatil sezonu geldi çattı. Okumayı ertelediklerimiz, yeni çıkanlar, ödüllü kitaplar, çok konuşulanlar, klasikler... Kitap eki editörleri, eleştirmenler ve yazarlara yaz sıcağını serinletecek, tatili tatlandıracak kitap önerilerini sorduk...
#YAZ Tatili‘Esrarengiz İstanbul’ okuru eski İstanbul’un karanlık sokaklarında, ‘Akıl Hastanesinde 5 Yıl’ ise Elazığ’da bir akıl hastanesinin koridorlarında dolaştırıyor. ‘Belki Yaz Erken Gelir’ ve ‘Ateşli Silahlar ve Bilardo’ bu hafta edebiyat dünyasından seçtiğimiz diğer eserler.
#EdebiyatTürk tiyatrosunun en önde gelen figürlerinden Afife Jale’nin yaşamını konu alan roman “Afife, Mavi Bir Melek” Artemis Yayınları tarafından yayımlandı. Yazar Eyüphan Erkul, bir önceki romanı “Cahide, Melekler Yeryüzünde Yaşayamaz”dan sonra kaleme aldığı romanda, Afife Jale’nin yaşamını güçlü bir kurgusal yapı ve müzikle harmanlıyor.
#Sayım ÇınarSanat ticareti deyince dünyanın en önde gelen ailelerinden biri olan Wildenstein'ler Fransa'nın gündeminden düşmüyor. Ailenin babası Daniel'ın ölümüyle başlayan ve 20 yıldan fazladır devam eden davalar, adeta yılan hikâyesine döndü. İşte birbirinden ilginç detaylarla Wildenstein ailesinin tüm sırlarını gün yüzüne çıkaran o olaylar...
#Claude Dumont Beghi