Türk mutfağı; gerek lezzeti gerekse besleyiciliği açısından Anadolu’nun yanı sıra diğer coğrafyalarda da beğeni kazanmış, dünyanın önde gelen mutfak kültürlerinden biri haline gelmiştir. Dolayısıyla bu topraklardan çıkan ve ünü dünyaya yayılan onlarca lezzetten söz edilebilir. Bunların içinde en dikkat çekenleri ise en meşhur Türk yemekleri listemizde bulabilirsiniz.
#Türk YemekleriŞehriye çorbasını sevmeyen yoktur, şehriye çorbası kıymayla yapılandır Kıyma aldığımda yumruk büyüklüğünde parçalar koparıp buzdolabı poşetine koyup buzluğa. Çorbaların ya da yemeklerin içine koymak için buzluktan çıkarıp dahil. Çok pratik olur. Şehriye çorbası, en kolay çorbalardan biridir. öyle şahanedir ki sevmeyeni daha görülmedi. İşte, sizler için hazırladığım Kıymalı şehriye çorbası, etli kuru fasulye, gelin pastası ve daha fazlasının yer aldığı Ramazan 21. gün menüsü...
#Ramazan MenüsüHer yıl aşağı yukarı birbirine benzer lezzetlerle donattığınız bir sofraya oturmaktan sıkıldıysanız veya bugün ne pişireceğiniz konusunda hâlâ biraz kararsızsanız işinin ehli bir şeften yardım almanın tam sırası... Aila* restoranın yetenekli şefi Kemal Can Yurttaş bizim için sunumları şık ve bir o kadar leziz bir yılbaşı menüsü hazırladı. Kuzu kaburgadan firik pilavına, kök pancardan Tarsus humusuna hepsi çok pratik tarifler veren şef, hindi ve tavuk pişirecekleri de unutmadı...
#Yılbaşı Yemekleriİstanbul’un tarihi lokantaları ve tarihi lezzetleri saymakla bitmez. Özellikle bir çok eski ilçede birden fazla nam salmış, bir çok İstanbullunun hayatına dokunmuş lezzet durakları vardır. Hemen hemen hepsinin müdavimlerindenim. Üşenmem canım istedikçe giderim, ilk günkü lezzeti aldığım yerlere uğrar yemeğimi yerim. Hatta 2013’te tadı damağımda kalan “köfte” krizim geldiğinde Cevabi yemek için Saraybosna’ya gitmişliğim de vardır. Merak etmeyin, sizi o kadar uzağa göndermeyeceğim. En az onun kadar lezzetli bir başka yerden, Tarihi Ahmet Usta Merkez Efendi Köftecisi bahsedeceğim... Tam 60 yıllık mazisi olan rahmetli Ahmet Usta’nın kurduğu bir mekan. Günümüzde bu mekanı, hem esnaflığını, hem insanlığını, güler yüzünü sevdiğim Bülent İlçi Usta işletiyor. Gelin babadan oğula kalan köfte aşkının hikayesini meşhur köfteci Bülent Usta’dan dinleyelim.
#KöfteYüzlerce özgün yemeğin ana malzemesi bulgur, Türk mutfağının en temel besinlerinden... Örneğin Kastamonu’da kokusu baş döndüren bahar otlarıyla ‘eğşili pilav’ yapılır, Mardin’de bol kişnişle çiğköftesi yoğrulur. Bulguru simit kebabı gibi tariflerin yanı sıra boza ve helvada kullanmak da mümkün. Maharet, farklı türlerini iyi tanımakta...
#Türk MutfağıSınav döneminde beslenme, pek çok yönüyle başarıya etki ediyor. Beynin hangi besin öğelerini alacağı konusunda oldukça seçici olduğunu söyleyen Doç. Dr. Haluk Saçaklı, gıdalarının türünün yanı sıra miktarının ve kalitesinin de beynin gelişimini, zihinsel performansını etkileyeceğini ifade ederek Yükseköğretim Kurumları Sınavına (YKS) girecek öğrencilere beslenme tavsiyelerinde bulundu.
#KahvaltıRamazanın üçte biri göz açıp kapayana kadar geçti bile. Yeni bir haftaya başladığımız bu pazartesi gününde iftar sofralarınızı renklendirmek için yine çorbadan tatlıya nefis yemek tarifleri hazırladık.Siz de iftar yemeği için farklı alternatifler arıyorsanız aşağıdaki önerilerimize mutlaka bir göz atın. İşte 4 Mayıs pazartesi iftar menüsü...
#İftara Ne PişirsemÜrik asit yüksekliği, kolesterol, trigliserit ve şeker yüksekliği kadar önemli bir sorun. Sadece romatizmal açıdan değil, kalp ve damarlar için de mühim bir risk. Ne var ki çoğumuz bu büyük tehlikenin farkında bile değiliz. “Peki, aşırı ürik asit birikimi bedende ne gibi sorunlar yaratır?” diyorsanız, buyurun...
#Osman MüftüoğluBeslenme ve Diyet Uzmanı Yıldız Melek Aksoylu, orucun sağlığa iyi gelen yönlerine, sahur ve iftar vaktinde tüketilecek besinlerin önemine dikkat çekti, “Hiç durmadan çalışan metabolizma için en mükemmel tatil oruçtur. Oruç, organların çalışma kapasitesini arttırır” dedi.
#İftar Nasıl OlmalıFarklı ülkelerde, farklı merkezlerde yapılan pek çok bilimsel araştırma bize net ve açık olarak şunu gösterdi: Besin tüketimimiz azalıp aç kalma süremiz uzadıkça sağlığımız iyileşiyor. Özellikle 50’li yaşları takiben daha az ve öz yemek, günde 2 öğüne geçmek sadece hayat kalitemizi yükseltmekle kalmıyor, hastalıkları önlüyor, ömrü uzatıyor.
#YazarGözünüzü çevirdiğiniz her yerde yemek programı görüyor, internette sürekli mutfağa dair ‘hap’ bilgilerle karşılaşıyor olabilirsiniz. Ama tezgâh sınavından geçmek, orada rast geldiğiniz ‘şıpın işi’ hamleler kadar kolay değil. İşin püf noktası şova gelir değil, işe yarar ipuçları. Onlar da burada...
#Mutfakta Hayat Kurtaran 77 İpucuHızlı kilo vermek ve daha hızlı yağ yakmak için karbonhidratsız diyet uygulayanlar ya da karbonhidrat alımını maksimum düzeyde azaltanlar başarıya ulaşıyor mu? Beslenmede belirli besin gruplarını azaltıp, belirli besin gruplarını yoğun olarak tüketmek kilo verdiriyor mu? Beslenme ve Diyet Uzmanı Banu Kazanç kısa sürede kilo vermek için tek tip beslenmeye yönelenleri uyarıyor.
#DiyetGeride bıraktığımız sene içinde çok sayıda olağanüstü yemek yedim. ‘En iyisi şu’ demek imkânsız gibi. Ben de farklı bir yöntem izledim. Gözümü kapattım ve farklı kategorilerde belleğime kazınmış yemekleri düşünüp aklıma ilk gelenleri kaydettim. Sonuçları sizinle paylaşmak istiyorum...
#2017Galatasaray Futbol Takımı’nın Brezilyalı yıldızı Fernando Reges, Galatasaray Televizyonu'nda "Semtin Galatasaraylısı" programının konuğu oldu. Fernando programda Florya ve İstanbul günlerinden, takımın son durumuna kadar birçok konuda samimi açıklamalarda bulundu.
#GalatasarayKilo problemi yaygınlaştıkça “insülin direnci”ni daha sık konuşur olduk. Nedeni açık: Öğrendik ki “obezite patlamasının” en büyük nedeni o. Ayrıca “karın-göbek-bel” bölgesinde biriken, bel çevresini genişletip “göbek-gıdı büyüten” de o! Bizi şişmanlatan fazla yağlar sadece “oburluktan” değil, biraz da insülin fazlalığı ve insüline hücresel cevapsızlıktan kaynaklanıyor. İnsülin-şeker ilişkisinin bozulması bir süre sonra yağlanma, kilo artışı ve hatta obezite ile sonuçlanıyor. Peki bu tatsız gelişmenin sebebi ne? Buyurun...
#Osman MüftüoğluSağlığımıza dikkat ederek “son nefesi verene kadar” dik durup ayakta kalmak mümkün. Bu konuda yazılmış yüzlerce kitap, binlerce araştırma, bir o kadar da “uzun hayat reçetesi” olsa da “İLK BEŞ” hiç değişmiyor: Doğru beslenmek, daha sık ve bol hareket etmek, güzel bir uyku, stresi daha az, keyfi ve HUZURU bol bir hayat!
#Osman MüftüoğluMustafa Sandal’la uzun geçmişe dayalı, güzel bir dostluğumuz var. Birbirimizi sık görmeyiz belki ama buluşur buluşmaz son görüşmemiz sanki dünmüş gibi bıraktığımız yerden başlarız. Müziğe başladığı ilk yıllardan bu yana düzenli spor yapan ve yediğine dikkat eden sevgili Mustafa için spora en çok yakışan sanatçı diyebilirim. Bakın neler söylüyor...
#Osman Müftüoğlu