Paylaş
1- Ürik asit yüksekliği bedeninizdeki metabolik süreçlerde bir aksama olduğunun ilk işareti olabilir.
2- Gelişmekte olan bir metabolik sendromun ve ilerleyici bir insülin direncinin de ilk işaret fişeklerinden biri kanda ürik asit birikimidir.
3- Özellikle yağlı bir karaciğeriniz varsa fazla protein tüketmeseniz bile tatlı ve meyve tüketiminiz arttıkça kanınızda ürik asit seviyesi yükselecektir.
4- Ürik asit genetik sebeple de artabilir ve bu durum zaman içinde gut hastalığı ile neticelenir. (Başparmakta ağrılı şişlik ile başlayıp zamanla diğer eklemlere yayılan eklem romatizması.)
5- İnatçı bir ürik asit yüksekliğinin ilerleyici bir böbrek yetersizliğinin işareti olabileceği de aklınızda olsun.
6- Ürik asidin fazlası damarlarınızda birikerek damar sertleşmesine, kalp kapaklarınızda birikerek kalp kapak problemlerine de yol açabilir.
Özeti şudur: Ürik asit yüksekliğini ciddiye almanızda, tedavi için doktorunuzla işbirliği yapmanızda fayda var.
Egzersizden sonra ne yemeli, içmeli?
Egzersiz sonrası yenilecekler, kolay sindirilebilen gıdalar olmalıdır. Aşağıda bunların listesini bulabilirsiniz:
Karbonhidrat
seçimi için:
◊ Kakaolu süt
◊ Kinoa
◊ Meyveler (ananas, çilek, muz, kivi)
◊ Pilav
◊ Yulaf lapası
◊ Makarna
◊ Koyu yeşil yapraklı sebzeler
Protein kaynağı olarak:
◊ Yumurta
◊ Yoğurt
◊ Lor peyniri
◊ Somon
◊ Tavuk, hindi
◊ Balık
Yağ tercihi amacıyla:
◊ Avokado
◊ Zeytinyağı
◊ Ceviz
◊ Badem
◊ Kuruyemiş ve kuru meyve karışımı
Bu listeden farklı kombinasyonlar yapmanız, egzersiz sonrası gerekli bütün besinleri kazanmanızı sağlayan mükemmel öğünler hazırlayabilmeniz için yeterli olacaktır.
Hangi makarna daha sağlıklı?
◊ Az pişmiş makarna çok pişmişinden
◊ Soğuk makarna sıcak olandan
◊ Kepekli makarna kepeksizinden
◊ Yağı az makarna bol yağlısından
◊ Kremasız makarna kremalısından
◊ Sebzeli makarna sebzesizinden
◊ Kıymalı, yoğurtlu makarna sade makarnadan daha sağlıklıdır.
Hangisi daha faydalı?
◊ Bulgur pilavı pirinç pilavından
◊ Soğuk pilav sıcak pilavdan
◊ Kepekli pilav kepeksiz olandan
◊ Etli, yoğurtlu, sebzeli pilav sade pilavdan
◊ Az pişmiş pilav, lapa olanından daha faydalıdır.
Probiyotik zengini besinlerde ilk 10
◊ Doğal yoğurt
◊ Probiyotikli yoğurt
◊ Kefir
◊ Ayran
◊ Peynir
◊ Boza
◊ Tarhana
◊ Şalgam
suyu
◊ Bira mayası
◊ Turşular
Alkali gücünüzü takviye edin
Alkali zengini sebzeler
◊ Sarımsak, soğan, maydanoz, salatalık
◊ Kereviz, pazı, lahana, karnabahar
◊ Bezelye, bakla, karalahana
◊ Bal kabağı, turp, patlıcan, marul, kabak
◊ Biber, kırmızıbiber, yeşil fasulye, ıspanak
◊ Havuç, kırmızı pancar, domates, mantar
Alkali gücü yüksek meyveler
◊ Limon
◊ Elma
◊ Armut
◊ Greyfurt
◊ Çilek
◊ Misket limon
◊ Karpuz
Potasyum deposu besinlerde ilk 5
Günlük potasyum ihtiyacımız 3000 mg’dır.
◊ 1 orta boy muzda 450 mg potasyum var.
◊ 1 orta boy şeftali, iki orta boy kayısı 200 mg,
◊ 1 orta boy patates 300 mg potasyum,
◊ 1 tabak pişmiş ıspanak 300 mg potasyum içeriyor.
◊ Yoğurt da harika bir potasyum kaynağı.
Paylaş