Mutfağımızın vazgeçilmezlerinden olan patatesle tanışmamız 19’uncu yüzyıla dayanıyor. Bu lezzetli kök sebzenin her hali güzel; ister kızartmasını yapın, ister haşlayın, etlerin yanında ya da diğer sebzelerle kullanın... Ama kumpirin yeri ayrı. Ateşte pişmiş patatesin içi çeşitli peynirler, soslar ve salatalarla doldurularak hazırlanıyor. Ve elbette tadına doyum olmuyor. Şef Ali Dövenci evde rahatlıkla yapabileceğimiz kumpir tarifleri verdi.
#Ece Su MeteGribin ve diğer mevsimsel solunum yolu enfeksiyonlarının iyiden iyiye arttığı bu dönemde pek çok uzman, bağışıklık sistemini güçlü ve sağlıklı tutmanın önemli olduğunu söylüyor. Bunun için dengeli ve yeterli beslenmeye özen gösterilmesi gerekiyor. Peki hangi besinler kış hastalıklarına karşı kalkan oluyor? Uzman Diyetisyen Aslıhan Altuntaş, hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#SağlıkARİSTO’dan başlayarak bilim insanları ve düşünürler, yüzyıllar boyunca bu bilmeceyi çözmeye çabaladı.Yaşlanma ya da bazen söylendiği şekliyle ihtiyarlık, ilerleyen yaşla beraber fizyolojik işlevin kaçınılmaz olarak bozulmasıdır. Fitoterapist ve homeopat Doktor Serdar Özgüç, “yaşlanmayı yavaşlatma”yı anlattı.
#1İçimi güzel, harika bir çorba.. Hem mercimek, hem hazırladığınız hamur parçalarıyla bambaşka. Mercimekli hamur çorbası farklı bir çorba denemek isteyenler için önerilir. İşte, Ramazan'ın son gününde sizler için hazırladığım kolay ve pratik tariflerden oluşan iftar menüsü...
#Ramazan MenüsüTam ismine layık bir çorba yoğurtlu bir çorba; Lebeniye çorbası. Arapça kökenli leben kelimesinden gelen, içinde köfte ve nohut bulunan harika yoğurtlu bir çorba. Güneydoğu Anadolu bölgesine ait bir çorba tarife köfteli çorbada denilir. Oldukça besleyici bu çorbadan hem dayanamayıp ikinci tabağı almayın, şehzade kebabına yer bırakın.
#Ramazan MenüsüYılbaşı akşamı genelde evlerde bir araya geliyor, sevdiklerimizi güzel sofralarda ağırlamak istiyoruz. İşin hazırlık ve pişirme aşaması gözünüzü korkutmasın. Evdeki fazla malzemeleri de değerlendirebileceğiniz pratik ve bitki temelli tariflerimle aileniz ve arkadaşlarınızla eğlenmek için kısa sürede hazırsınız…
#YılbaşıFarklı çeşitlerde hazırlanan borani tarifi balkabaklı kıymalı versiyonunu sizler için derledik. Lezzetli ve vitaminli hem de diyet yapanlara güzel bir alternatif sunan balkabaklı yanardağ boranisi nasıl yapılır merak edenlere, işte Gelinim Mutfakta yanardağ boranisi tarifi ve malzemeleri...
#Yanardağ BoranisiTürkiye’de resmi olarak ilan edilen bir salgın yok ancak hastanelerin özellikle de çocuk acil bölümleri inanılmaz yoğun. 9 yaşındaki oğlum dahil sınıfındaki 20 arkadaşı da bu hafta hastaydı. İshal, kusma ve hele de geceleri hırıltılı, dinmeyen bir öksürük ile acile başvuranların sayısında geçen yıla göre önemli bir artış var. Nedeni üçlü salgın: COVID-19, grip ve RSV. Dünya Sağlık Örgütü de bu ‘üçlü salgın’ için alarm verdi. Özellikle grip ve RSV’nin aynı anda görülmesi oldukça tehlikeli. Peki, bu yıl neden böyle bir salgın var? Ve dahası ne yapmak gerekiyor? Sordum.
#RSVMor lahana turşusu, sonbahar aylarıyla birlikte sofralara lezzet ve renk katıyor. Tam bir antioksidan deposu olan mor lahananın turşusu ayrı güzel. Üstelik uzun süre buzdolabında muhafaza edebilirsiniz. Peki Mor lahana turşusu nasıl yapılır?İşte mor lahana turşusu tarifi ve malzemeleri
#Mor Lahana Turşusu TarifiKumpir lezzeti ile pek çok kişinin severek tükettiği içeriğinde patates bulunan yiyeceklerden biridir. Kumpir uzun süreli pişirme tekniği ile içinin yumuşaması sonrasında çeşitli malzemeler ile eklenen yemeklerden biri olarak tüketilmektedir. Kumpiri daha lezzetli hale getirmek isteyen kişiler kendi sevdiği iç malzemeleri kullanarak kumpiri çeşitlendirmektedir. Kumpirin içine neler konur ve bu konulan malzemeler lezzetli yapar ayrıntıları ile derledik.
Pandemi ile birlikte ‘sağlıklı beslenmenin ve bağışıklık sistemini destekleyici besinler tüketmenin’ ne kadar önemli olduğunu bir kez daha anladık. “Sağlıklı besinler nelerdir?”, “Günlük tükettiğimiz gıdaları daha sağlıklı hale getirmek için neler yapabiliriz?” soruları ise en çok araştırılan konular arasında. Gelin biz de bugün yaşamımızı sürdürmek için ihtiyaç duymadığımız ancak hastalıklara karşı koruyucu etki gösteren fito besinlerin ne olduğuna ve bu besinlerle hazırlanmış detoks tariflerine bir göz atalım...
#SağlıkBinbir çeşit dokusu ve aromasıyla elmanın girmeyeceği tabak yok desem hiç de abartmış olmam. Tartı favorim ama sadece tatlısından bahsetmek de elmaya büyük haksızlık! Mutfaklarda meyve kullanarak yemek pişirmek sanki biraz unutuldu ama belirli kuralları hatırda tutarsak salatalardan ana yemeklere birçok tarife farklı lezzet katmanları ekleyebiliriz.
#ElmaSoğanı yağla kavurup sonra sebzeyi koyma alışkanlığınızdan vazgeçelim. 1 kilo sebzeye 2 yemek kaşığından fazla yağ koymayalım. Tuzu yemek piştikten sonra atalım. Karnabahar sevmiyorsanız bu sebzeyi bir de pizza tabanı olarak yemeyi deneyin. Sebze yemeklerinin lezzetini ve besin değerini arttıracak 13 önerim var.
#SağlıkYaz aylarında kilo vermeye çalışmak daha bir önem taşırken aynı zamanda birbirinden lezzetli içecekler ve salata tarifleriyle daha da kolay bir hal alır. Siz de kış aylarında fit görünümünüzü korumak ya da kilo vermek için aşağıda paylaşacağımız kalorisi düşük, zayıflatan diyet salata tariflerine mutlaka bir göz atın.
#Diyet SalayaSağlığımızın önemini şu bitmek bilmeyen pandemi döneminde bir kez daha iyi anladık. Tükettiğimiz yiyecek ve içecekleri artık eskisinden daha çok önem dikkat ediyoruz. Öyle ki, geçtiğimiz yıl da 100 milyar doların üzerine çıkan küresel organik gıda satışlarının bu yıl yüzde 25’in üzerinde büyümesi ve beş yıl içinde 150 milyar dolarlık bir pazara ulaşması bekleniyor. Hal böyle olunca, internet üzerinden satılan bu ürünlere talep oldukça arttı. İşte bu hafta size 3 üreticiden bahsedeceğim. Biri zeytinyağı bir diğeri ise tropikal meyve üretiyor. Diğeri ne mi yapıyor? Sebzeleri kurutup, vitamin kaybı olmadan size gönderiyor. Size ise sadece onu ısıtıp yemek kalıyor...
#DoğalUzmanlar, küresel bir salgın olarak tüm dünyayı etkileyen yeni tip koronavirüsten (Kovid-19) korunmak için güçlü bir bağışıklık sisteminin önemine dikkati çekerken, özellikle dengeli ve zengin beslenmenin sistemin güçlendirilmesi için en temel unsurlar arasında yer aldığını belirtiyor.
#Bağışıklık GüçlendirmeKoronavirüs dünya gündeminin ilk sırasında olmaya devam ediyor. Aşı çalışmalarının ilerlemesi ve ilk uygulamaların birçok ülkede olduğu gibi ülkemizde de başlaması umutlarımızı artırdı. Koronavirüs aşılarının uygulanmasının ardından pandemi sürecinde kritik bir eşiği daha atlamış olacağımızı düşünüyorum. Devam eden süreçte kendimizi koronavirüsten kişisel önlemler alarak korumamız ve bağışıklığımızı güçlendirmemiz büyük önem taşıyor. Bu noktada koronavirüse karşı sağlıklı ve dengeli beslenerek bağışıklık sistemimizi güçlü tutmalıyız.
#KoronavirüsAntalya'da bir grup pazarcı, kapalı semt pazarında açtıkları tezgahın üzerinde sebze ve meyvelerle defile yaptı. Bir başkası da sebze kasasını kamera gibi tutup o anları görüntüleyen kameramanı canlandırdı. Bu anlar ise sosyal medyada paylaşıldı.
#AntalyaBeslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Meryem Güç, kış aylarında sağlıklı beslenmek konusunda bilgiler verdi. Hangi gıdaların ne özelliği olduğunu tek tek açıklayan Diyetisyen Güç, yoğurt, soğan, sarımsak, kereviz ve maydanozun altını çizdi.
#KerevizNeden virüsü alan herkes hasta olmuyor? Virüsü kapıp enfekte olanlardan niçin bazıları hastalığı neredeyse hiç belirti yaşamadan, örneğin sadece basit ağrılar/yorgunluklarla atlatırken, neden diğerlerinde şiddetli boğaz ağrısı, ateş, öksürük var? Daha da önemlisi nasıl oluyor da bazılarında sorun zatürreye hatta ölümcül solunum yetmezliğine dönüşebiliyor? Bu soruların çok az bir kısmı genetikle ilgili. Diğerleri neler mi? Buyurun...
#Yazar