Paylaş
Çevre kirliliği, sağlıksız beslenme ve kullandığımız ürünlerin içinde yer alan kimyasallar maalesef vücudumuzun toksik yükünü her geçen gün artırmaktadır. Vücudun toksin yükünün artmasıyla birlikte yorgunluk, bitkinlik, aşırı uyku ya da uykusuzluk, kas ve eklemlerde gerginlik, çabuk hastalanma, baş ağrısı, güçsüzlük, sinirlilik, mutsuzluk ve yaşamdan keyif almama hali gibi birçok sağlık sorunu ortaya çıkar. Bedenimizi kirleten çevresel toksinlerden kurtulmak ve sağlıklı bir yaşam sürebilmek için de detoksifiye edici yöntemleri (detoks kürleri) kullanmamız gerekir.
Vücudumuza her gün ağız, solunum ve deri yoluyla giren ağır metaller, genellikle doğal yollarla atılamaz. Böbrek, karaciğer, bağırsak, akciğer ve ter gibi boşaltım sistemiyle atılamayan ağır metallerin vücutta birikmesi ve yüksek doza ulaşması halinde ise çok ciddi hastalıklar ortaya çıkar. Bunun için hem vücudumuzda bulunan hem de dışarıdan aldığımız bu serbest radikallerin nötrlenerek, vücuttan uzaklaştırılması gerekir. Toksik maddeleri vücuttan arındırmaya yardımcı olan yöntem ise bizim detoks olarak bildiğimiz detoksifikasyon yöntemidir. Detoksifikasyon, organizmanın kendisine zararlı olan toksik maddelerden arınması anlamına gelir. Bizim aslında katı meyve sıkacağında yaptığımız detoks suları, detoksifikasyon amacıyla hazırlanır.
VÜCUDUMUZA TOKSİNLERİ NERELERDEN ALIYORUZ?
Sağlığımızı olumsuz etkileyen toksinleri vücudumuza en sık beslenme yoluyla alıyoruz. Daha sonra solunum yolu ve deriye temas ile vücudumuz bu toksinlere maruz kalıyor. En sık temas ettiğimiz toksinler ise karşımıza halı kimyasalları, her türlü boya, kimyasal ev temizleyicileri, sentetik diş ürünlerinde kullanılan malzemeler, cildimize kullandığımız makyaj malzemeleri, kozmetik ürünler ve daha sonra da egzoz dumanıyla çıkıyor. Günümüz yaşantısında toksinlere maruz kalmamamız ise neredeyse kaçınılmaz...
DETOKS YAPARKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?
Öncelikle şunu belirtmeliyim ki detoks, sağlıklı beslenmeye sürekli dikkat etmediğiniz sürece başarılı bir uygulama olmaz. Ayrıca detokslar, kontrollü ve bilinçli yapılmadığı zaman vücudunuzun dengesinin ve sisteminin bozulmasına neden olabilir. Özellikle altta yatan ciddi bir hastalığınız varsa ve düzenli ilaç kullanıyorsanız, bu aşamalarda detoks yapmayın ve detoks yapıp yapamayacağınızı öğrenmek için mutlaka doktorunuza başvurun.
Peki detoks yaparken başka nelere dikkat edeceğiz? Gelin bunları maddeler halinde bir inceleyelim.
- Genellikle hep aynı saatlerde yemeğe dikkat edin. Mümkünse iki öğün beslenin.
- Detoks aşamasında bol su içmeye dikkat edin.
- Detoks yapacağınız aşamada mutlaka egzersiz yapın.
- Bu süreçte özellikle paketli gıdalardan ve trans yağlardan uzak durun.
- Saat 18.00’den sonra meyve yemekten kaçının.
- Karbonhidrat alımını şekerden değil, tahıllar vasıtasıyla almaya çalışın. Lifli gıdaları da artırın.
- Başarılı bir detoks sırasında unlu gıdaları kestiğimiz gibi süt, yoğurt ve peyniri de kullanmamak da fayda vardır.
- Sebze ve meyveleri tarım ilaçlarından arındırabilmek için de sirkeli ve karbonatlı suyla iyice temizleyerek, tüketmeye özen gösterin.
DETOKS NE KADAR SÜRE YAPILMALIDIR?
Detoks, uzun süreli yapılan bir diyet türü değil, arınmadır. Bu nedenle detoks uygulamaları 1, 3 ve 7 günü geçmemelidir. Detokslar, 6 ay içinde 3 defadan fazla yapılmamalıdır. Bir ay içinde toksin yoğunluğunuza bağlı olarak en fazla 1 kere detoks yapılır. Sürekli detoksta olmak çok ciddi şekilde sisteminizi ve dengenizi bozacaktır.
TOKSİNLERİ DIŞARI ATMAMIZI SAĞLAYAN BESİNLER
Toksinlerin dışarıya atılmasını sağlayan en önemli organımız karaciğerdir. Karaciğerimizin toksinleri atabilmesi için ona yardımcı olacak besinler tüketmemiz gerekir. Bu besinler arasında pancar, kırmızı soğan, kuşkonmaz, enginar, brokoli, patlıcan, kereviz sapı, maydanoz, karnabahar, turp, kabak, lahana, kekik, yeşil çay, yaban mersini, nar, kırmızı üzüm, kiraz, kırmızı portakal ve ahududu yer alır. Kekik çayı ve yeşil çay da inanılmaz faydalıdır. Kimyon, sumak, safran da önemli baharatlardandır. Safran, özellikle ağır metallerin vücuttan atılmasına da katkı sağlar. Dereotu ve deve dikeni, karaciğere çok iyi gelen otlar arasındadır. Omega 3 ve C vitamini açısından da zengin beslenmek toksinleri atmanıza fayda sağlayacaktır.
EVDE YAPABİLECEĞİNİZ BASİT DETOKS TARİFLERİ
Kırmızı renkli detoks
Malzemeler:
- 1/3 su bardağı mor lahana
- 1 kırmızı havuç
- Yarım kırmızı elma
- Küçük bir parça zencefil
- Biraz tarçın
- Biraz alkali su
- Yarım çay bardağı limon
Yapılışı:
Tüm malzemeleri katı meyve sıkacağında koyun ve sıkın. Elde ettiğiniz posayı atmayın ve detoks suyunun içine ekleyin. Akşamları sadece bunu içebilirsiniz. Posa, sizi hem tok tutacaktır hem de karışımı daha sağlıklı hale getirecektir.
Tatlı sevenler için detoks
Malzemeler:
- 1 su bardağı çilek ve kuşkonmaz (Mor erik, mor üzün veya böğürtlen de kullanabilirsiniz.)
- 2 muz
- Bir bardak badem veya fındık sütü
- 2 çay kaşığı tarçın
- 1 çay kaşığı bal
- İsteğe bağlı 1 su bardağı ıspanak da kullanabilirsiniz.
Yapılışı:
Tüm malzemeleri meyve sıkacağına koyun ve sıkın. Detoks suyunuz hazır.
Paylaş