Modernizm haberleri sayfasında Modernizm hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 341 Modernizm haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
İnsanların yaşama bakışı her yüzyılda farklılık göstermektedir. Yaşama bakış açısını değerlendiren felsefi ekoller bulunmaktadır. Bu ekoller ve içerdikleri anlamlar her zaman merak konusu olmuştur. Modernizm ve postmodernizm kavramları da felsefi ekoller arasında yer almaktadır. Birbiriyle zıt olan bu kavramların açıklamaları ile ilgili pek çok kaynak bulunmaktadır. Modernizm ve postmodernizm kavramlarının açıklaması sizler için derledik.
#EğitimÇocukluğu babasının Ağrı’dan getirdiği yerel uzun hava kayıtlarını dinleyerek geçen Güç Başar Gülle, Amerika’da geliştirdiği caz armoni yaklaşımının üçüncü meyvesi “Reverse Perspective” (Tersten Perspektif) albümüyle TMC etiketiyle raflarda ve tüm dijital platformlarda yerini aldı. Türk müziği, caz ve klasik batı müziği hakkındaki birikimini çeşitli projelerinde ortaya koyan besteci, müzik teorisyeni ve performans sanatçısı Güç Başar Gülle ile sanat otoritelerinin ve müzik severlerin dikkatini çeken yenilikçi ve özgün müzik dilini konuştuk.
#ÜniversiteEvet, yanlış okumadınız. Cem Şenoğlu, Bodrum merkezli Forsa Endüstriyel Su Şartlandırma, Forsa Su Arıtma, Çevre Danışmanlık ve Forsa İnşaat firmalarından oluşan Forsa Group’un kurucusu. Aynı zamanda ABD’li Reldos Technologies’nin Türkiye Temsilcisi. İlk kez duyduğum bu mesleği ondan dinledim, tam olarak ne yaptığını, hayatımızın hangi alanına dokunduğunu sordum. İlginç bilgiler öğrendim ve sizlerle de paylaşmak istedim.
#1Shahzadeh N. Igual, henüz 12 yaşındayken ailesiyle beraber İran’dan ayrılıp Türkiye’ye gelmiş, hayatını burada kurmuş olsa da vatanıyla bağını hiç koparmamış bir yazar. Biz onu “Tahran’ın Kırmızı Sirenleri, “Rolls Royce’u Taramışlar Baba”, “İsfahan’ın Gözyaşları” kitaplarıyla tanıyoruz. Igual şimdilerde “Adı Mercan” adlı yeni kitabını okurlarıyla buluşturmak için gün sayıyor. Bu kez İran’ın II. Dünya Savaşı’ndaki pek bilinmeyen rolünü kaleme alan yazarla hem eserini hem de tüm kitaplarının başrolündeki ‘vatana özlem’ duygusunu konuştuk...
#Sayım Çınarİster ünlü olsun ister sıradan, bir çift evlenip muradına erdikten sonra bir gelenek vardır. Düğünde olup bitenleri uzun uzun konuşmak. Gelin başta olmak üzere kimin ne giydiğini, saçını nasıl yaptırdığını, makyajının nasıl olduğunu, ayakkabılarını, takılarını şöyle uzun uzun masaya yatırıp eleştirmek. Her düğünün ardından yaşanan bir durum bu.
#Ürdün Kraliyet Düğünü‘John Wick’ serisinin son adımı ‘Chapter 4’da suç konseyi niteliğindeki ‘Yüksek Şûra’nın gazabına uğramış kahramanımız hayatta kalmak için yine önüne çıkanı öldürüp duruyor. New York, Osaka, Berlin ve Paris’te geçen filmde Keanu Reeves, bir kez daha robotvari ölüm makinesi rolünde...
#John WickKültürel bakımdan ‘Yeni bir Perikles dönemi’, ‘Altın çağ’, ‘Weimar Rönesansı’ gibi ifadelerle anılan Weimar Cumhuriyeti, Almanya’da imparatorluğun sonuyla başlayıp Nazilerin iktidarı ele geçirmesiyle sona eren dönemin adıdır. Peter Gay’in ‘Weimar Kültürü’ kitabı, bu dönemin biyografisi olarak okunabilir.
#Weimar Kültürüİyiliğin sürekli aktif ve eylem halinde olması gerekiyor. Daha güzel ve anlamlı bir dünyaya ihtiyaç arttıkça iyilik kavramının da değeri daha iyi anlaşılıyor ve önemi öne çıkıyor. Sessizce yapılan iyilikler, hem iyilik yapan için hem de iyilik yapan kişi ya da kişiler için faydalı hale geliyor. Sessiz iyilikte kişinin görünmeyen iyiliği vardır. İyilik yapanın belli olmadığı, iyilik yapılanın da bilmediği bir sistemdir. Tek taraflı değil, çift yönlü iyiliktir ve bu ideal olandır. Sessiz iyilik, iyiliğin en kaliteli ve en üst makamıdır. İyiliğin devamlı aktif ve eylem halinde olması gerekiyor. İyilik yapılmadığı zaman kötülük kendiliğinden yayılıyor.
#İyilik17 Eylül-20 Kasım tarihleri arasında ücretsiz gezilebilecek 17. İstanbul Bienali’nde ağırlıklı olarak Müze Gazhane ve Pera Müzesi’nde öğrendiğimiz jeolojik, ekolojik, hidrofonik, folklorik, antropolojik, topografik bilginin, gerçeğin haddi hesabı yok. Bienal, elinizde kumanda, bir kıtadan diğerine sizi sürüklerken ayağa kalkmak için hiç de geç olmadığını söylüyor.
#17. İstanbul BienaliDünya edebiyatında olduğu gibi Türk edebiyatında hasta ve hastane konulu birçok öykü ve roman yazılmıştır. Bu kitaplarda hastaların hayata tutunma çalışmaları, aileleri ve yakın çevreleriyle yakın ilişkileri ve iç dünyalarında yaşadığı değişimler ayrıntılı bir şekilde anlatılır. Edebiyatımızda en çok okunan öykü kitaplarından biri olan Hastalar ve Işıklar kimin eseridir tüm detayları ile derledik.
Dünyada ve ülkemizde farklı dönemlerde farklı edebi akımlar yaşanmaktadır. Her bir akımın kendine özgü bir yapısı bulunmaktadır. Bu akımların temsilcileri ise eserleriyle ön palan çıkmaktadır. Modernizm akımı dünyada farklı yankılar yaratmış ve etki bırakmış bir akımdır. Bu akım ile ilgili pek çok bilgi bulunmaktadır. Bu akımın yazarlarının eserlerini inceleyerek te fikir sahibi olmak imkanı vardır. İşte, merak edilen tüm detayları derledik.
#EğitimSabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi’nde İstanbul Üniversitesi işbirliğiyle sanat tarihinin başlangıcından Batı sanatı tarihindeki üslup değişimlerine, erken Ortaçağ döneminden 20. yüzyıla uzanan sürecin kronolojik olarak ele alınacağı bir sanat tarihi programı başlıyor.
#SSMSabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi’nde İstanbul Üniversitesi işbirliğiyle sanat tarihinin başlangıcından Batı sanatı tarihindeki üslup değişimlerine, erken Ortaçağ döneminden 20. yüzyıla uzanan sürecin kronolojik olarak ele alınacağı bir sanat tarihi programı başlıyor.
#SSMİnsanların yaşama bakışı her yüzyılda farklılık göstermektedir. Yaşama bakış açısını değerlendiren felsefi ekoller bulunmaktadır. Bu ekoller ve içerdikleri anlamlar her zaman merak konusu olmuştur. Modernizm ve postmodernizm kavramları da felsefi ekoller arasında yer almaktadır. Birbiriyle zıt olan bu kavramların açıklamaları ile ilgili pek çok kaynak bulunmaktadır. Modernizm ve postmodernizm kavramlarının açıklaması sizler için derledik.
#EğitimOkul öncesi dönemde görsel sanatlar ile ilgili etkinliklerin bir çocuğa kazandırdığı değerler çocuğun daha sonraki öğrenim yaşamına büyük katkı sağlamakla kalmaz, geri kalan bütün yaşamı için de büyük önem taşır. Sanat bilişsel ve duygusal bir etkinlik olarak özünde oyun barındırır ve çocukların sonsuz hayal gücünü, neşesini, ön yargısızlığını, cesaretini, umudunu ve yaratıcılığını yetişkin insan yaşamına taşır.
#Doç. Dr. Devabil Kara KimdirYaşamı anlamlı kılmak, hayatın anlamını kavrayabilmek, kişinin güçlü yönlerini fark etmesini sağlamayı hedefleyen pozitif psikoloji, tüm dünyada yeniden keşfedilen ve önemi anlaşılan bir alan. Küresel mutluluk, küresel barış için bunu öğrenmeli ve öğretmeliyiz. Daha yaşanılır bir dünya için bu şart!
#Pozitif PsikolojiKöyceğiz Gölü ile Akdeniz’i birleştiren kanalın üzerindeki Dalyan sahilinin bakir bir köşesine gidiyoruz... Sırtını dağlara, yüzünü denize dönmüş Ekincik Koyu, denizi ve köyüyle konuklarına gerçek bir Ege deneyimi sunuyor. Onu asıl farklı kılansa yıldızlarla dolu akşamlarının çağrısı...
#GazetehaberleriÜlkelerin yönetim şekilleri ve küreselleşen dünya görüşü herkes tarafından büyük bir merak uyandırıyor. Ulus devlet anlayışı ise her zaman merak edilen kavramlardan bir tanesi olarak ön plana çıkıyor. Ulus devlet nedir? Ulus devlet anlayışı ve fikri ne zaman ortaya çıkmıştır ve milliyetçilik farkları nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Ulus Devlet Nedir?Ahmet Ümit, ustalığını konuşturduğu yeni romanı ‘Kayıp Tanrılar Ülkesi’nde polisiye, arkeoloji ve mitolojiyi harmanlıyor. Berlin’de işlenen bir cinayetin izleri sürüldükçe halka halka genişleyen hikâye, Bergama’ya, Helenistik kültürün mirasına doğru bir yolculuğa çıkarıyor okuru. Ümit, “Bu romanda asıl anlatmak istediğim Anadolu’daki Helenistik kültür. Muhteşem bir miras var bu topraklarda. Amacım bir kültürel iklim oluşturabilmek, farkındalık yaratmak” diyor.
#Ahmet ÜmitAntik eşyalarla dolu bir evde büyüdüyse de sanatla ilk teması fiziksel kuvveti sayesinde oldu, bir sergide resimlerin asılması için omuz verdi… Akademi yıllarında bu mahcup temas bir tutkuya döndü. Dünya Sanat Günü haftasında Türkiye’nin ilk galeri sahiplerinden Yahşi Baraz ile buluştuk. Kapalıçarşı mezatlarından, New York’un 1970’li yıllardaki avangard sanat ortamlarına, Warhol’lardan Doğançay’lara çok renkli bir yolculuk yaptık...
#GazetehaberleriSinemaseverler için bir ‘okul’ görevi gördü hep. İlham verdiği onlarca kişi bugün hayatını yönetmen, senarist, eleştirmen olarak sürdürüyor. Bilet kuyruğunda pek çok defa sabahladığımız, sinema sanatının ölümsüz yaratıcılarını ve oyuncularını dünya gözüyle görmemizi sağlayan İstanbul Film Festivali bu yıl 40’ıncı yaşına basıyor. Bu vesileyle etkinliğin geçmiş yıllarında nostaljik bir geziye çıkalım ve kentin belleğinde, kültür haritasında bıraktığı izleri takip edelim...
#YazarKişinin güçlü ve zayıf yönlerini bilmesi, bunları keşfetmek için iç hesaplaşma yapması, gelişimi için kişiye önemli katkılar sağlıyor. İç hesaplaşma yapmak göründüğü kadar kolay değil elbette. Kişinin zayıf yönlerini keşfedip kabul etmesi, ilerlemesine yardımcı olurken zenginleştirip hakikate ulaşmasını sağlıyor.
#İçsel HesaplaşmaPandemi sürecinde aile içi ilişkilerde de çeşitli değişimler yaşandığını belirten Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, ailedeki sihirli kelimenin iş birliği olduğunu vurguladı, “Ailede anne, baba ve çocuklar arasında iş birliği sistemi kurulmuşsa o ailede sorun olsa da çözülür" dedi.
#Pandeminin Ailelere Etkisi