11 Aralık 2004’te kurulan İstanbul Modern, 20. yaşını kutluyor. Kuruluşundan bugüne kadar 10 milyon ziyaretçiyi ağırlayan, 1 milyonu aşkın çocuk ve genci ücretsiz sanat eğitimleriyle buluşturan İstanbul Modern, 20. yılını rekor ziyaretçi sayıları ve prestijli ödüllerle tamamlıyor.
#İstanbul ModernCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, doğum şeklinin giderek doğallıktan uzaklaştığı, doğurganlığın azalmasına bağlı olarak demografik yapının dönüştüğü bir dönemde, ebelik mesleğinin önemi üzerinde daha fazla durulması gerektiğini bildirdi.
#Emine ErdoğanTBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Aşkabat'ta düzenlenen Uluslararası "Zaman ve Uygarlık İlişkisi-Modern Dünya ve Kalkınmanın Temeli" Forumu'nda konuştu. TBMM Başkanı Kurtulmuş İsrail'in Gazze'deki saldırılarına tepki gösterirken, 'Dünyanın gözü önünde Filistin halkı soykırıma uğramaktadır. Uluslararası kurumlar derin sessizlik içinde katliamı izliyor.' dedi. Kurtulmuş ayrıca, 'İnsanlık bugün adalet, esenlik ve huzur arayışı içinde. Yeni bir küresel sistemin vakti geldi.' ifadelerini kullandı.
#TBMMFarklı alışkanlıklara sahip yabancılarla bir arada yaşamak toplum olarak uzun süredir verdiğimiz bir sınav. Yaşam tarzımızın tehdit edildiğine inanıyor birçoğumuz. Zaman zaman tansiyon da yükseliyor, istenmeyen şiddet olaylarıyla karşılaşıyoruz. Peki, verdiğimiz tepkiler, sarf ettiğimiz sözler bizi ırkçı mı yapıyor? Konuyu uzmanlarla konuştuk.
#IrkçılıkKurumsal iş yaşantısına dair son yenilikleri kapsamlı bir yorumla aktaran Hürriyet İK, pandemi sonrasında iş hayatında yaşanan dönüşümden modern dünya düzeniyle giderek önem kazanan kurumsal sosyal sorumluluk projelerine kadar pek çok konu başlığını yeni sayısında inceliyor.
#KurumsalBeyza Alkoç 24 yaşına tam 18 roman sığdırmış bir yazar. Ona Z Kuşağı yazarı diyorlar. O da gençlerin ‘Beyza Abla’sı, sırdaşı olmaktan çok memnun. Şu sıralar iki romanı filme uyarlanan Alkoç’la bir araya geldik. Hayatını, okurlarıyla ilişkisini ve Wattpad’i konuştuk.
#Beyza AlkoçArtİstanbul Feshane’nin açılış sergisi “Ortadan Başlamak” kapsamında, Haliç Sanat Fener Evleri 2’deki Hilal Can’ın “Gece Gezenler” başlıklı sergisi 30 Aralık’a kadar ziyaretçilerini bekliyor. Coşkulu renkleri, derin gerilimleri ile sergideki çalışmalar mekânın gizemli atmosferiyle bütünlük oluşturuyor. Haliç Sanat’a özel olarak tasarlanan sergide, Hilal Can’ın resim ve seramiklerinin yanı sıra bir de ses yerleştirmesi yer alıyor. Serginin mekanla özdeşleşen sürecini sanatçıyla konuştuk: "Tomris Uyar’ın 'Gece Gezen Kızlar' adlı öyküsünden aldığım ilhamla serginin adı belirdi."
#Hilal CanAdalet Bakanı Yılmaz Tunç İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına tepki gösterirken, "Maalesef modern dünya yaşananlara gözlerini kapatmış, sessizliğe bürünmüş halde. Biz çok iyi biliyoruz ki, ihlal edilen kendi vatandaşlarının insan hakları olmadığı için suskunlar, körler. Abluka süresince Gazze’ye ne elektrik, ne su verildi. Bunun neresi insan haklarına uygun?" dedi.
#Yılmaz TunçAdalet Bakanı Yılmaz Tunç İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına tepki gösterirken, "Maalesef modern dünya yaşananlara gözlerini kapatmış, sessizliğe bürünmüş halde. Biz çok iyi biliyoruz ki, ihlal edilen kendi vatandaşlarının insan hakları olmadığı için suskunlar, körler. Abluka süresince Gazze’ye ne elektrik, ne su verildi. Bunun neresi insan haklarına uygun?" dedi.
#AK PARTİİspanya’daki ekonomik krizden bir zamanlar siesta ve öğlen tembelliğini sorumlu tutan Almanlar, şimdi aşırı sıcaklarla birlikte siestanın faydalı olup olmayacağını konuşuyor. Hürriyet’e konuşan uzmanlar, İspanya’da siesta, Türkiye’de şekerleme olarak bilinen öğle saatlerindeki kısa süreli uyku halinin, doğru yapılırsa sağlık üzerinde olumlu etki yaratacağını söylüyor.
#SiestaÜç tarafı denizlerle çevrili ülkemiz, Avrupa’nın sayılı büyük deniz ürünleri üreticisi ve ihracatçısı konumunda. Ancak toplum olarak yeterince balık yediğimiz söylenemez. Türkiye’de kişi başına yılda ortalama 6.5 kilogram balık tüketilirken, bu oran Avrupa’da 25 kilo. Oysa uzmanlar neden balık yememiz gerektiğini anlata anlata bitiremiyor. Egeliler bunun farkında olmalı ki yıllık kişi başına tükettikleri balık miktarı 15 kilo civarında. Yani Türkiye ortalamasının 2.5 katı. Zira Ege Denizi, barındırdığı 50’den fazla balık çeşidini ve diğer deniz ürünlerini bonkörce sunuyor. Kıyısında bir inci gibi duran Kuşadası da bu bonkörlüğe mutfağında kucak açıyor. Tuzda lagostan balık köftesine, asma yaprağında barbundan ahtapot soteye, fesleğenli balık kavurmadan midye dolmaya, sardalya buğulamadan karides güvece, sütlü balıktan kalamar tavaya saymakla bitmeyecek kadar çok lezzet sofralarda yer buluyor. Bundan dolayıdır ki Ada’da lezzet durakları ağırlıklı olarak balık restoranlarından oluşuyor. Bugün sizi bu duraklardan Mezgit by Şükrü ile tanıştırmak istiyorum.
#1Sahneye gönderilen içkiyi beğenmeyip bir çalışanın başından aşağı dökmesi sebebi ile günlerdir gündemde Demet Akalın. Gerçi ne zaman değil ki? Gerek üslubu gerek sosyal medyada kendine has diliyle bir şekilde hep hayatımızda kendisi. Neyse! Akalın’ın bu hareketine ‘Şov’ diyenler olduğu kadar onu görgüsüzlük ile suçlayanlar ve ‘Bir emekçiye böyle davranamazsın’ diyenler de var ve çoğunluktalar. Ben hep şuna inandım; ‘Magazin, dolayısıyla da magazin figürleri toplumun yansımasıdır.’ Demem şu ki Akalın’ı garsonu aşağıladığı için eleştiriyoruz ama kaçımız gittiğimiz mekândan bize hizmet veren kişiyi azarlamadan ve hatta teşekkürle kalkıyoruz? Hizmet sektöründe çalışanları ‘kölesi’ gibi görmeyen kaç kişi var? Hem bu durumu hem de Akalın’ın hareketini sorguladım.
#Demet AkalınDeğişen dünyamızda tarım, yaşamın devamı için gerekliliğini ve önemini daha fazla hissettirmesiyle hem kavramsal hem de uygulama teknikleri bakımından derinleşen bir anlam kazandı. Gelişmiş bir toplumun bilinçli bireylerini yetiştirmek için entelektüel boyutu öne çıkan bir alan haline de geldi.
#Konuk YazarModern dünya insanının en çok çözüm aradığı konuların başında gelen mutluluk, belki de 21. yüzyılın en çok konuşulan, sebepleri için birçok bilim dalının üzerinde çalıştığı bir alan… Oysa mutluluğun basit ama anlamı oldukça derin bir reçetesi vardır. Günümüz insanı için önereceğimiz reçete 3A’ dan oluşuyor: Anlam, Amaç, Arkadaş.
#Mutluluğun ReçetesiYorgos Lanthimos 23 Eylül 1973 tarihinde Yunanistan'ın başkenti Atina'da doğdu. İlk filmini 2001 yılında Lazopoulos ile birlikte çeken Yunan yönetmen, filmlerinde modern dünyayı eleştirel bir gözle analiz eder. Yunan Yeni Dalgasının öncüleri arasında yer alan Lanthimos, ülkemizde de en çok sevilen yönetmenler arasında yer alıyor. Sinemaseverler için en iyi Yorgos Lanthimos filmlerini derledik.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, kadın girişimcilerin, Türkiye'nin bugünkü başarısının mimarı, geleceğinin umudu olduğunu belirterek, “Kadınların hak ve adalet ekseninde bir hayat sürmesi, ortak çabamızın, sizlerin bu muhteşem hikayelerinin yaygınlaşmasının ürünü olacak” dedi.
#Emine ErdoğanCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, kadın girişimcilerin, Türkiye'nin bugünkü başarısının mimarı, geleceğinin umudu olduğunu belirterek, “Kadınların hak ve adalet ekseninde bir hayat sürmesi, ortak çabamızın, sizlerin bu muhteşem hikayelerinin yaygınlaşmasının ürünü olacak” dedi.
#Emine ErdoğanAdı, büyük romanı ‘Tatar Çölü’ ile anılan Dino Buzzati, ‘Büyük Portre Büyük Sır’ ile İtalyan edebiyatının bilimkurgu türündeki ilk örneğini vermişti. Bilimkurgu üzerine yükselse de fantastiğe göz kırpan, kendi içinde sağlam bir gerçekçilik barındıran, soru soran bir roman bu...
#Dino Buzzati