Gıda güvenliği, son yıllarda tüketicilerin en çok endişe duyduğu konulardan biri. Halk sağlığını hiçe sayan firmalar, akıl almaz hilelerle gıdalarımızı kirletiyor. Bugüne kadar süte çamaşır suyu, zeytin yağına makine yağı, tereyağına patates püresi, salçaya gıda boyası, sucuğa at eti, eşek eti, sakatat karıştırdılar. Bu gıda hileleri 'Biz ne yiyoruz' diye sorgulatmaya devam ediyor. Geçtiğimiz hafta Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yayınlanan 'taklit ve tağşiş ürünler listesi yine aynı tartışmanın fitilini ateşledi. Bakanlığın açıkladığı son listede sumak ve pul biberler gibi baharatların içine tekstil boyası koyan firmalar ifşa edildi.
#Gıda SahtekarlığıTarım ve Orman Bakanlığı, yaptığı laboratuvar testleri sonucunda ürünlerinde taklit ve tağşiş tespit edilen üreticileri ifşa etmeye devam ediyor. Açıklanan yeni listede yine kıyma başta olmak üzere etlerde tek tırnaklı eti kullanılırken, peynirde süt çıkmaması ve et dönerde dil eti çıkması dikkat çekti. Peki döner ve peynirdeki bu durum sağlığımızı nasıl etkiliyor? İki üründe de sahtekârlık olduğu kokusundan ve görüntüsünden anlaşılır mı? Nelere dikkat etmeliyiz? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#SağlıkTarım ve Orman Bakanlığı, yaptığı laboratuvar testleri sonucunda ürünlerinde taklit ve tağşiş tespit edilen üreticileri ifşa etmeye başladı. Özellikle et ürünlerinde domuz ve tek tırnaklı hayvan eti tespit edilmesi tepkilere neden olurken, pul biber gibi baharatlarda gıda boyası kullanılması ve zeytinyağlarına bitkisel yağ karıştırılması dikkat çekti. Liste her gün güncellenirken son yapılan beş testte, Antep fıstığı yerine ay çekirdeği, dana köfte yerine deri dokusu, lahmacun içinde ise tavuk taşlığı bulundu. Peki bu ürünler tadından, kokusundan ve görüntüsünden anlaşılır mı? Sağlığımızı nasıl etkiliyorlar? Tüketici nelere dikkat etmeli? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#SağlıkSağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, Maymun çiçeği hastalığının Türkiye'de görülmediğini belirtirken, 'Pandemi oluşmayacağı yönünde kanaat var. Tek tük görülebilir; ama bu salgın olmaz. Şu ada ekstra bir tedbire ihtiyacımız yok.' dedi.
#Sağlık Bakanı Kemal MemişoğluAntalya'da yol kenarındaki kaynakta bakteri olduğu uyarısına rağmen su dolduranların artmasıyla belediye ekipleri, 'tüketilmesi uygun değildir' ibaresi boyayla kapatılan tabelayı yenileyip alanı bahçe teliyle çevreledi. Kaynaktaki bakteri varlığına inanmayanlar, alanı çevreleyen telin bir bölümünü kesip, pet şişelere doldurdukları suyu götürmeye devam etti.
#AntalyaAntalya'da yol kenarındaki kaynakta bakteri olduğu uyarısına rağmen su dolduranların artmasıyla belediye ekipleri, 'tüketilmesi uygun değildir' ibaresi boyayla kapatılan tabelayı yenileyip alanı bahçe teliyle çevreledi. Kaynaktaki bakteri varlığına inanmayanlar, alanı çevreleyen telin bir bölümünü kesip, pet şişelere doldurdukları suyu götürmeye devam etti.
#ANTALYATanınmış sporculardan müzisyenlere birçok ünlü isme destek veriyor. Kendi yaşlanma sürecini durdurmak için de önlem üstüne önlem alıyor. Ünlülerin performans uzmanı, sağlıklı ve uzun ömürlü olmak için kullandığı takviyeleri anlattı...
#Gıda TakviyeleriNefesi alkol kokuyordu, başı dönüyordu, yönünü şaşırıyordu ve kendisini sürekli halsiz hissediyordu. Öyle ki bir gün okula giden çocuklarına öğle yemeği hazırlarken bayıldı ve başını mutfak tezgâhına çarptı. 50 yaşındaki bu kadın alkolik olabilir miydi? Oysa dini inancı gereği dudaklarına bir damla bile içki değdirmemişti. Hastaneye gittiğinde ise “içmeden sarhoş olmak” olarak adlandırılan Bağırsak Fermantasyonu Sendromuna yakalandığını öğrendi. Peki nasıl oluyor da vücut kendi kendine alkol üretebiliyor? Prof. Dr. Salih Boğa ile ilginç semptomlara sahip Bağırsak Fermantasyonu Sendromunu konuştuk.
#SağlıkHavaların ısınmasıyla birlikte deniz sezonu açıldı. Ancak deniz tatili planı yaparken bazı sağlık risklerini göz ardı etmemek gerekiyor. ABD’de Güney Carolina’da yaşanan ve bir kişinin deniz kabuğuna basarak ‘vibrio’ bakterisiyle enfekte olduğu olay, bu risklerin ne kadar ciddi olabileceğini bir kez daha gösterdi. Peki deniz ve plajlarda hangi zararlı bakteriler yaşıyor? Bu bakterilerden korunmak için nelere dikkat etmek gerekiyor? Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Aslı Tatlıparmak ile mercek altına aldık.
#SağlıkÇocuklarını soğuğa maruz kaldığında, soğuk içecekler içtiğinde ya da dondurma yediğinde boğazının şişmesinden, hastalanmasından endişelenmeyen ebeveyn yoktur sanırım. “Sakın soğuk su içme, terliyken soğuk su içme, dondurma yeme hasta olursun” gibi uyarılarla büyüdüğümüz için yetişkin birer birey olduğumuzda da bir çoğumuz soğuktan kaçarız, terliyken soğuk su içmekten kaçınırız, boğazımız şişken dondurma yemeyiz, soğuk içecekler tüketmekten kaçınırız. Peki, soğuk hava ve soğuk gıdalar gerçekten bizi hasta eder mi? Gelin bu soruların cevabını uzmanlardan dinleyelim…
#SağlıkBir hafta önce bütün bir tavuk alıp haşladınız. Kavanoza koyduğunuz haşlama suyunu sonradan çorba yaparım diye sakladınız. Bu tavuk suyunu dolapta kaç gün bekletebilirsiniz? Bir hafta sonra o tavuk suyu sizi zehirleyebilir mi? Dondurucudan çıkardığınız çiğ kıymadan köfte yapıp tekrar dondurabilir misiniz Çözdürdüğünüz et ya da tavuğunuzu pişirmeden ne kadar süre dolapta bekletebilirsiniz? Dondurucuda peynir, kaymak, peynir saklıyor musunuz? Son kullanma tarihi yaklaşan tavuk ya da eti dondurulduğunuzda hangi tarihe kadar saklıyorsunuz?
#Gıdaları Dondurma“Soğuğa çıkma, terli terli su içme hasta olursun” ya da “Soğuk su içme, dondurma yeme boğazın şişer”... Hepimiz benzer cümlelerle büyütüldük ve doğruluğunu sorgulamadık bile... Büyüklerimizin akisine pek çok uzman soğuk suyun ya da dondurmanın boğazı şişirmediğini, terli su içmenin bizi hasta etmediğini, hatta şişen boğaz için buzun iyileştirici özelliği olduğunu söylüyor. Peki biz büyüklerimizi dinleyeceğiz yoksa uzmanları mı?
#DondurmaKısa sürede tüketemeyeceğimiz, pratik olsun diye önceden hazırladığımız bazı besinleribuzluk ya da derin dondurucuda saklarız. Et, ekmek, soğan, sarımsak, sebze, meyve ne bulursak buzluğa atıyoruz ama yaptığımız bazı hatalar bu gıdaların besin değerlerini yitirmelerine, lezzetlerini kaybetmelerine ve en önemlisi zararlı hale gelmemelerine neden oluyor. Biz de Prof. Dr. Nevzat Artık’tan bu konuda kafaları karıştıran soruların yanıtlarını aldık.
#Gıda DondurmaBir çoğumuz evde vaktimizin büyük bir bölümünü mutfakta geçiriyoruz. En çok burası kirleniyor haliyle en çok da mutfakta temizlik yapılıyor. Peki temizlemeyi unuttuğunuz ya da görmezden geldiğiniz bazı yer ve nesnelerde zararlı mikropların gizlendiğini biliyor musunuz? New York Post, mutfakta en çok mikrop barındıran beş yere dikkat çekerek uyarılarda bulundu. Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Kıvanç Şerefhanoğlu, bu uyarıları ve alınacak önlemleri hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#SağlıkBu yılın gastronomi trendlerinden biri de fermente gıdalar... Yoğurttan turşuya soframızın demirbaşlarını da hazırlamamızı sağlayan bu kadim teknikten bahsedince aklımıza ilk gelenlerden biri de, alıçtan nara çeşitleri giderek artan sirke. Yazarımız diyetisyen Berrin Yiğit faydaları saymakla bitmeyen sirkeyi nasıl tüketmemiz gerektiğini anlattı, şef Umut Karakuş da bir tarifini paylaştı.
#FermenteÇin'de hastanelerin dolup taşmasına neden olan 'Pnömoni Virüsü', Hindistan, ABD ve Avrupa ülkelerinde de görülünce 'yeni salgın' endişeleri arttı. Uzmanlar tatil sezonu öncesi tedbir alınması yönünde uyarıda bulunuyor.
#PnömoniAntibiyotik kullanımında Avrupa birincisi olduk. En çok nezle, grip gibi solunum yolu enfeksiyonlarında gereksiz antibiyotik kullanımı yapıldığını söyleyen Prof. Dr. Köksal “2050 yılında kanserden daha fazla insan antibiyotik direncinden hayatını kaybedecek” dedi.
#AntibiyotikKargo poşetlerine kimyasal atık muamelesi yaptığımız, marketten aldıklarımızı tek tek yıkadığımız zamanlar daha dün gibi. Son günlerde koronavirüse yakalananların sayısında yine bir artış görülse de artık pandemi dönemindeki alışkanlıklarımızın çoğunu sürdürmüyoruz. 15 Ekim Dünya El Yıkama Günü sebebiyle 100 kişiye hangi alışkanlıkları hâlâ önemsediklerini, hangilerini unuttuklarını sorduk. Gördük ki pandemi birçoğumuzda derin iz bırakmış.
#Hazan AKÖZ IŞIKDünya genelinde de yaygın hale gelen Eris varyantı ve Pirolo varyantı vaka sayılarını hızla arttırıyor. Kafalarda ise aynı soru dönüp duruyor: Yeni bir pandemi mi geliyor? Kısıtlamalar ve kapanmalar olur mu? Tüm merak edilenleri uzman isimlere sordum
#ErisYoğurt; protein, kalsiyum, B vitaminleri ve probiyotik bakteriler açısından zengin bir besin. Bu nedenle de Türk mutfağının vazgeçilmez bir parçası… Peki hangi yoğurt daha güvenilir? Markette satılan yoğurtlar mı evde yapılanlar mı? Hazır yoğurtlar nasıl oluyor da uzun süre bozulmuyor? Ev yapımı yoğurtlar tehlikeli mi? Sosyal medyada tartışılan bu konuyu tüm merak edilenleriyle Gıda Mühendisi Ebru Akdağ ile mercek altına aldık.
#GıdaSağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın Türkiye'de 9 kişide Eris varyantı görüldüğünü açıklaması üzerine Covid-19 yeniden konuşulmaya başlandı. Dünya genelinde de yaygın hale gelen Eris varyantı ve Pirolo varyantı vaka sayılarını hızla arttırıyor. Kafalarda ise aynı soru dönüp duruyor: Yeni bir pandemi mi geliyor? Kısıtlamalar ve kapanmalar olur mu? Tüm merak edilenleri uzman isimlere sorduk, şimdilik derin nefes almamızı sağlayacak çok önemli bilgiler aldık.
#Covid-19Cildimizde yaşayan bakterilerin yani cilt mikrobiyomumuzun ne kadar hızlı yaşlandığımızı etkilediğini ilk defa duyuyor olabilirsiniz ama bu doğru... Cildimizdeki iyi bakteriler, lekeler ve kırışıklıklarla mücadele ediyor. Peki cildimizde yaşayan bu bakterileri atrırmanın bir yolu var mı? Uzmanlarla konuştuk.
#Cilt