Şimdiye kadar gittiğim hiçbir Yunan adası beni hayal kırıklığına uğratmadı. Öte yandan özellikle bir-iki tanesi benim için öne çıktı. Bunlardan biri kesinlikle Tinos Adası. Bu adada çok sevdiğim restoranlar var. Mikro Karavi’de tattığım tarhana ve San To Alati’de iki farklı şekilde pişirilen bol yağlı sardalya favorilerim arasında.
#Tinos AdasıSadece bizim değil, herhangi bir ülke mutfağının gerçek değerinin elit lokantalarla ölçülemeyeceğini düşünüyorum. “Bir ülke ya da bölgede yemek kültürünün varlığını ve zenginliğini anlamak için üst değil, alt düzeye bakmak gerekir” diyen Prof. Nguyen’in tespitinden yola çıkıp bakalım, haklı mı?
#Türk MutfağıMeşhur bir şefin başka bir şefin mutfağına misafir olduğu pop-up etkinlikler giderek çoğaldı. Bu tip etkinlikler birçok gurmenin yer bulmak için birbiriyle yarıştığı, sansasyonel gastronomi şölenleri haline dönüşüyor. Elbette astronomik faturasını da ‘alık gurmeler’ ödüyor. Bu alık gurmeler kim peki? Kimseyi incitmeden tek bir ad vereyim: Vedat Milor! Ne mi yaptım? Gittim, gördüm ve şeflere değil, kendime kızdım.
#YemekKendimizi kandırmayalım; belki bir ‘etnik’ çeşit olarak yerimiz var ama uluslararası gastronomi âlemlerinde Türk mutfağının esamisi okunmuyor. Meseleyi geçen hafta yazarımız Vedat Milor dört temel nedeni sıralayarak bir kez daha gündeme getirdi.Hastalığı bilince tedavi daha kolay diye düşünüp harekete geçtik. Milor’un çözüm önerilerinin yanı sıra alanında uzman isimleri konuşturduk; sorunları da atılacak adımları da açık açık anlattılar. Hazırsanız pirincin taşını ayıklamaya başlıyoruz!
#İpek İzciEğer San Sebastian’a Barselona üzerinden gidiyorsanız, kent sizi önce kuşbakışı görüntüsüyle etkileyecektir: Yemyeşil dağlar, uçsuz, bucaksız masmavi bir deniz, bereketli tarlalar, ormanlar! Ama bu kente bu yoldan gelmek pek akıl karı değil. Çünkü Barcelona havaalanında beş saat beklemek zorunda kalıyorsunuz.En iyisi Bilbao’ya uçup, oradan kara yoluyla ile San Sebastian’a ulaşmak. Ormanların arasından giden kıvrım kıvrım yol da çok güzel görüntüler sunuyor.
#VodafoneBen Michelin yıldızlı lokantaların pek meraklısı değilim. Eğer birileri davet etmezse, oralarda yemek yemek aklımın ucundan geçmez. Bunun sebepleri var. Öncelikle bu tür restoranlar oldukça pahalı. Hesabı öderken canınız epey sıkılabilir. Sözün özü: Lezzet turizminde ‘Michelin Yıldızlı’ lokantaya gitmek şart değil, parası olanlar için sadece lezzetli bir deneyimdir.
#Seyahatİspanya’nın gurme cenneti San Sebastian ve çevresinde dört tane 3 Michelin yıldızlı lokanta var. Ama Michelin rehberi burası için güvenilir değil. Çünkü dünyanın en iyi balık lokantası Elkano ya da enfes mangallarıyla Asador Etxebarrii gibi restoranlara hak ettikleri değeri vermiyorlar.
#Vedat Milorİspanya’nın gurme cenneti San Sebastian ve çevresinde dört tane 3 Michelin yıldızlı lokanta var. Ama Michelin rehberi burası için güvenilir değil. Çünkü dünyanın en iyi balık lokantası Elkano ya da enfes mangallarıyla Asador Etxebarrii gibi restoranlara hak ettikleri değeri vermiyorlar.
#MichelinEn son gastronomi kültürünün yükselen değeri Bilbao’da Michelin yıldızının hikâyesinin peşine düşmüştüm. Şimdi de İspanya’nın meşhur Bask bölgesi Biskay Körfezi’nde, ‘Getaria’dayım. 2500 nüfuslu bu balıkçı kasabasında öyle bir Michelin yıldızlı lokanta ve txakoli (çakoli) şarabı var ki sevgili dostlar, hastasıyım...
#Michelin Yıldızlı ŞefÇok güzel, çok eğlenceli, aşırı lezzetli ama biraz pahalı! Burası İspanya’nın Bask Bölgesi’ndeki San Sebastian... Tablo gibi güzel, renkli, neşeli ve ilk görüşte aşk yaşatacak kadar çekici. Burası da Polonya’da Aşağı Silezya’nın tarihi başkenti Wroclaw. Ortak noktaları ‘2016 yılının Avrupa Kültür Başkenti’ olmaları. Bu hafta size bu iki kentten söz edeceğim. Bu kentleri gidilecek yerler listesinin başına mutlaka ekleyin.
#BaskGeçen aylarda, gazete ve dergilerde birçok Barcelona yazısı çıktı. Bu yazıları yazanların arasında ben de vardım. Sanıyorum bunların etkisiyle önümüzdeki tatil döneminde, İspanya’nın kuzeydoğusundaki bu kente epey giden olacak. Onun için bu hafta Barcelona’nın mutfağını ve lezzet duraklarını anlatmaya çalışacağım.
Dünya gastronomisinin en önemli yerlerinden biri olan Bask bölgesi, hem mutfağı hem de halkının yemeğe karşı tutkusuyla mutlaka görülmeli. Ancak koca bölgede lezzet rotasını iyi çizmek de zor. Peki en iyi nerelere gidilmeli, neler yenmeli? İşte size Bilbao ve San Sebastian notlarım.