Ekranların sevilen yarışma programı MasterChef topik tarifi günün aranan lezzetleri arasında yer alıyor. Bir Ermeni mezesi olan topik yapımı, malzemeleri ve lezzetiyle sofralara renk katıyor. Peki, orjinal topik nasıl yapılır, malzemeleri nelerdir? İşte, topik meze tarifi detayları...
#Topik MezeBir şef olarak 2023’ten dileğim yeni tat ve kokular keşfedip bol bol tarif üretmek. Yılbaşı sofram içinse davetlerde sıklıkla tercih ettiğim ve en sevdiğim lezzetleri hazırlayacağım. Mantar wellington’dan nar ekşili ve cevizli zeytin piyazına, avokadolu humustan fındık sütlü irmik pastasına hepsi birbirinden nefis...
#Yeni YılYeni yıl sofrası hazırlarken denge önemli. Asitli yani sirkeli, ekşili salata ve mezeler kadar yoğun peynirlilerin veya peynir tabaklarının olmasını da seviyorum. Bazen közlenmiş kapya biberin içini hafif sirkeli, çam fıstıklı, kuşüzümlü bir tulum peyniri ezmesiyle dolduruyorum. Havuç taratoru ceviz, kuru cacığı bademle tatlandırıyorum. Fırınlanmış pancar da biraz yeşillik ve sirkeyle nefis oluyor. Elbette klasiklersiz olmaz... Amerikan salatasına biraz ezilmiş sarımsak, tarhun veya maydanoz eklemenizi öneririm. Humus da bence balkabağı püresiyle bambaşka bir hal alıyor.
#YılbaşıPatlıcanla hazırlanan her tarif ayrı güzel oluyor. Sofraların sevilen mezelerinden babagannuş da onlardan biri. Her yörede farklı şekillerde yapılan babagannuş, közlenmiş patlıcan, biberi, domates ve nar ekşili sosla hazırlanıyor. Yapımı oldukça pratik. Peki babagannuş nasıl yapılır? İşte çok beğeneceğiniz babagannuş tarifi...
#Babagannuş Nasıl YapılırAcılı ezme, kebap sofralanının olmazsa olmazı. Diğer et yemeklerinin yanına da çok yakışıyor. Nar ekşisi, sebzeleri ve limon suyuyla tadına doyum olmuyor. En sevilen mezelerden biri olan acılı ezmeyi dilerseniz kahvaltılarda veya 5 çaylarında da tercih edebilirsiniz. Peki acılı ezme nasıl yapılır? İşte nefis acılı ezme tarifi ve malzemeleri...
#Acılı Ezme Nasıl YapılırÇerkez tavuğu tarifi, evde kolayca yapabileceğiniz pratik lezzetlerden. Didilmiş tavuk etleri ve ceviz içi ile yapılan bir tür meze çeşidi olan çerkez tavuğu, sofralarında farklı tat arayanların favorisi olabilir. Sizler de eve gelen misafirleriniz için değişik meze tarifi arıyorsanız, birkaç parça tavuk, biraz ekmek içi biraz da cevizle harikalar yaratabilirsiniz. Peki, Çerkez tavuğu nasıl yapılır, malzemeleri nelerdir? İşte, çerkez tavuğu tarifi ve yapımı...
#Çerkez Tavuğu Nasıl YapılırSevgili Hürriyet Lezizz okurları, sizlere bu hafta yılbaşı sofralarınıza renk katacak ve herkesin severek yiyeceğini düşündüğüm közlenmiş biberli cevizli meze tarifi vereceğim. Lezzetli ve besleyici olmasının yanı sıra kolay yapımı ile de sizleri çok uğraştırmayacak bu tarife sofralarınızda sık sık yer vereceğinizi şimdiden hisseder gibiyim... :)
#Meze TarifleriHer güzel sofranın bir tamamlayıcısı mutlaka olmalı. Mezesiz masa adeta bir hiç! Bu kolayca hazırlanan meze tarifleriyle sofranızın hem lezzetini kat kat artırmaya hem de muhabbetini artırmaya, tüm konuklarınızın da damağında unutulmaz bir tat bırakmaya hazır mısınız? İşte herkesin masada mutlaka görmek isteyeceği 5 leziz meze tarifi...
#Mucize Lezzetler11 yıl önce gazeteciliğe paydos dedi Behzat Şahin. Belki de iyi yaptı. Çünkü bu sayede sadece Türkiye'de değil, dünyada bir nam salmış Cibalikapı Balıkçısı'nı açtı. En taze malzemelerle mevsimine göre sunduğu 200 çeşit mezenin tariflerini de 'Cibalikapı Balıkçısı'ndan' adlı kitabında topladı
Acılı ezme, et yemeklerinin özellikle de kebapların olmazsa olmazı. Kahvaltıda veya akşam sofralarında ikram edebileceğiniz ezme tarifi ve yapımı da oldukça pratik. Sofralarınıza renk katacak bu nefis meze, tarif listeniz için enfes bir alternatif. Peki, evde acılı ezme nasıl yapılır? Eğer denemek isterseniz, acılı ezme tarifi detaylarıyla hemen aşağıda. Şimdiden afiyet olsun...
#Acılı Ezme TarifiMasterchef karides kokteyl tarifi izleyiciler tarafından merak konusu oldu. Karides kokteyli olarak da bilinen karides kokteyli, bir bardakta servis edilen Marie Rose sosu veya kokteyl sosu içinde kabuklu, pişmiş karideslerden oluşan bir deniz ürünü yemeğidir. Peki, karides kokteyl nasıl yapılır? MasterChef karides kokteyl tarifi ve malzemeleri
#Karides Kokteyl TarifiMasterchef volovan tarifi izleyiciler tarafından merak konusu oldu. Volovan Fransız mutfağında bulunan ve milföy hamuru kullanılarak yapılan bir hamur işi türüdür. Atıştırmalık veya meze olarak kullanılan Voloran hem tatlı hem de tuzlu olarak yapılabilir. Volovan Fransızca "rüzgarda uçan" anlamına gelir. Tarifin orijinal adı "vol-au-vent" olarak bilinir. Volovan nasıl yapılır, volovan hangi yöreye aittir? İşte MasterChef vol au vent (volovan) tarifi ve malzemeleri
#Masterchef VolovanSevgili lezzetsever dostlarım; bu hafta sizi yine Hatay’a doğru bir yolculuğa çıkarıp, İskenderun’un o enfes mezelerinin olduğu sofralara davet etmek istiyorum. Hatay’da ister bir restorana gidin ister bir evin sofrasına konuk olun, daha yemekler masaya gelmeden sıcacık, henüz dumanı üzerinde olan özel ekmeğiyle birlikte Hatay mezeleri gelir masaya. “Daha ne yiyeceğiz?” diye düşünmeden mezeler adeta bir görsel şölen yaşatır. Bu mezelerin başında da tabii ki cevizli biber ezmesi gelir. Yine Hatay mutfağına ait olan muhammara ile çok benzerlik gösteren cevizli biber ezmesi, muhammaranın aksine içine ekmek konulmadan hazırlanıyor. Türkiye’nin batısında ise acuka olarak adlandırılıyor.
#Cevizli BiberMeze sofrası farklı lezzetleri bir sofrada buluşturmanın, herkese hitap etmenin en pratik yöntemidir. Kimse dışlanmış hissetmez. Veganların da arkadaş gruplarıyla dışarıda yemek yenileceğinde ilk tercihlerinden biri meze sofrası çünkü hayvansal ürünlerden uzak durmak isteyenler için de çok geniş bir seçki sunar.
#MezeSevgili lezzetsever dostlarım; Bu hafta size “soğan sever misiniz?” sorusuyla geldim. Soğanla mesafeli olan, soğanı seven fakat diri tüketemeyen, hatta kıyma köftesine efsane bir alternatif arayanları tek bir tarifte buluşturmak istiyorum; kırmızı soğan köftesi. Minimal malzemelerle maksimum lezzet sunan soğan köftesi, iddia ediyorum ki size kaç adet yediğinizi unutturacak.
#Kırmızı SoğanBayram demek kimi için tatil kimi için de baklavalar, dolmalar, sarmalar, el açması börekler, aynı masa etrafında buluşulan bir bayram sofrası demek. Baklava ve Tatlı Üreticileri Derneği de bir açıklama yapmış ve demiş ki: “Bu bayram 6 bin ton baklava tüketilmesi bekleniyor.” E, saydıklarımı da ekleyin. Bu bayram yine fena halde kilo alacağız. “Oysa Türkiye’de obezite pandemisi var” diyor Türk Obezite Cerrahisi Vakfı Başkanı Prof. Dr. Oktay Banlı ve ekliyor: “Bir kilo daha alacak yerimiz yok!” Türkiye son 10 yıldır Dünya Sağlık Örgütü listesinde Avrupa’nın en şişman ülkesi olarak 1’inci sırada. Gelin hem obezite meselesi hem de bayram beslenmesinin altın kurallarına bakalım..
#Bayram SofrasıMuhammara, bazı yörelerde acuka olarak da biliniyor. Kafkas mutfağına has bu nefis kahvaltılık kızarmış ekmek dilimleriyle ayrı bir güzel oluyor. Bu nefis sosu kahvaltılarınızda tercih edebileceğiniz gibi atıştırmalık ya da meze olarak da servis edebilirsiniz. Peki muhammara nasıl yapılır? İşte evde pratik muhammara tarifi...
#Muhammara Tarifi