Tarımsal kuraklığın etkilerini azaltıp, yıpranan toprağın iyileştirilmesi, verimin artırılması ve sağlıklı gıdaların üretilmesi amacıyla Topraktan Tabağa Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ve Kayapınar Belediyesi iş birliğiyle semt pazarlarında çöpe giden sebze meyve atıkları gönüllüler tarafından toplanıp, çeşitli işlemlerin ardından kompost gübreye dönüştürülerek yeniden tarıma kazandırılıyor.
#Ebru Baybara Demirİkinci sınıf konuları öğrencilerin hayata hazırlanmasını sağlayan dersler ve bu derslerin içerikleri ile doludur. Özellikle hayat bilgisi dersleri öğrencilerin yakın çevresinden başlayarak dünyayı anlamasına yardımcı olur. Öğrencileri bilinçlendirerek dünyada daha faydalı nasıl olabilir? Sorusuna cevap olarak birçok etkinlik 2. Sınıf dersleri ve konuları içinde yer almaktadır. Özellikle 2. Sınıf hayat bilgisi konuları içerisinde geri dönüşüm ünitesi öğrencilerin daha duyarlı olmalarını sağlamaktadır. Geri dönüşüm ile ilgili ilgili ayrıntılara yer verdik.
#2. Sınıf Hayat Bilgisi Geri Dönüşüm Konu Anlatımı2050’de dünya nüfusu 9.8 milyara ulaşacak. Bu da milyarlarca ton atık demek. Geleceğe bugünün çöpünü bırakmamak için herkesin yapabileceği bir şey var. Gazete kâğıdından çay içtiğiniz cam bardağa, radyonuzun pilinden cep telefonlarına, eskiyen kanepenize kadar her şey geri dönüştürülebiliyor.
#GazetehaberleriYeni yılda bitki temelli beslenme yine yükselişte olacak. Alkolsüz içki eşleşmelerini daha sık göreceğiz. Restoranlar karbon ayak izini ve atıkları azaltacak çözümlerini çoğaltmaya devam edecek. Beyaz çikolatanın hızla yükselen pazar payı daha da artacak. Arpa kahvesi, mantar çayı gibi temiz kafeinlerin sayısı çoğalacak. 2024’ün gümbür gümbür gelen trendlerine birlikte bakalım...
#GastronomiKalabalık şehirlerde yaşıyor ama doğanın en saf haliyle ürettiği besinlere ulaşmak istiyoruz. Dünya nüfusu arttıkça besine olan ihtiyaç da artıyor ve bu da kimyasal tarımı artırıyor. Oysa kimyasal tarım toprağı öldürüyor. Çocukların sağlıklı bir şekilde büyümesi için ise geleneksel tarım yöntemleriyle yetiştirilmiş ürünlere ihtiyaç var. Uzun yıllardır organik tarım konusunda çalışmalar yürüten HiPP markasının üçüncü kuşak varislerinden Stefan Hipp “Bir ürünün organik olması için toprağın organik olması gerekir. Bu konuda bilinçlenmek için çocuklarınıza toprağı tanıtın, birlikte ürün yetiştirin” diyor.
#Elif Ebru Batı WibrewDepremin vurduğu illerdeki acil ihtiyaç listesi günaşırı güncelleniyor. Buna göre kadın pedi, yetişkin ve çocuk bezleri ihtiyaç listesinin ilk sırasında yer aldı. AFAD gıda yardımlarının hız kesmeden devam etmesi gerektiğini duyurdu. Türkiye Halk Sağlığı Kurumu eski Başkanı Prof. İrfan Şencan ise hijyenin önemine dikkat çekerek “Bölgeye hızla çamaşırhaneler kurulmalı” dedi.
#AFADKonya’da lise öğrencilerinin ‘sıfır atık’ konusunda farkındalık yaratmak ve çevre kirliliğinin önüne geçmek için geliştirdiği makineler Türkiye’nin dört bir yanındaki okullarda kullanılmaya başlandı. Öğrenciler, elektrik ve güneş enerjisiyle çalışan kompost ve ‘pak-matik’ adını verdikleri atık toplama ve ayrıştırma makineleriyle geri dönüşüm teknolojileri geliştirmeye devam ediyor. ‘Sıfır atık mucitleri’ bir yandan hali hazırda kullanımda olan makineleri üzerinde çalışmaya devam ederken bir yandan çevre kirliliğinin önüne geçmek için yeni icatlar çıkarıyor.
#KonyaGünlük hayatımıza kolaylıkla entegre edeceğimiz birkaç yöntemle israfın önüne geçmek çok zor değil. Alışverişi ihtiyacımız kadar yapmak ve satın aldıklarımızın yenebilir tüm kısımlarını kullanmaya dikkat etmek atabileceğimiz ilk adımlar. Yeşilliklerin saplarından salatalar yapabilir, fazla olgunlaşmış çileklerden farklı soslar hazırlayabiliriz. Kavun, balkabağı gibi ürünlerin çekirdeklerini kavurup yemeklere katmak, pancar yapraklarını çorbaya eklemek de mümkün.
#TüketimDiyarbakır'da geçen yıl şef Ebru Baybara Demir tarafından gerçekleştirilen, daha sonra 13 şehir ve 52 belediyenin hayata geçirdiği 'Topraktan Toprağa Biyobozunur Atık Yönetimi' projesi, Amerikan online iletişim platformu HBO Max'ın Zero Waste Chef (Sıfır Atık Şefi) belgeseline konu oldu. Program sunucusu ekolojist ve bilim insanı Diego Garci Vega ve ekibi, Diyarbakır ve Mardin'de projenin mimarı Ebru Baybara Demir ile belgeselin çekimlerini gerçekleştirdi.
#Diyarbakırİstanbul’un Oruçoğlu Köyü’nde yüzlerce yıllık tariflerle, başta coğrafi işaretli bal sirkesi olmak üzere çeşitli sirkeler üreten Fatma Teyze’nin ilham verici hikâyesini dinlemeye gittim. Şile civarında olunca Yeryüzü Pazarı da Casa Lavanda da uğranacaklar listemize eklendi. Lezzet dolu bir günü ‘doya doya’ yaşadım.
#SeyahatAtıksız yaşam felsefesi, sürdürülebilirlik, karbon ayak izimizi azaltmak... Son yıllarda bu kavramları daha çok duyuyoruz çünkü gezegenimizin kaynakları gün geçtikçe azalıyor. Peki, ‘atıksız mutfak’ felsefesini benimsemek için işe nereden başlamalı, hayatımızda ne gibi değişiklikler yapmalıyız?
#Sıfır AtıkKahvaltı masalarındaki ‘serpme kahvaltı’ modeli, otellerdeki ‘açık büfe’ uygulamaları pandemi önlemleri nedeniyle bir süre ara verse de, şimdilerde yine uygulanıyor... Kimse kusura bakmasın; ama bu uygulama ülkemizdeki gıda israfının en büyük nedenlerinden biridir diyebiliriz.
#AtıkTürkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici, Eğirdir Gölü içine döşenmiş lağım borularından birinin patlamasıyla göl yüzeyine çıkan atıkları görüntüledi. Kirliliğin, bugüne kadar görülmemiş seviyede olduğunu belirten Dr. Kesici "Çok üzücü, insanlık dışı bir manzarayla karşı karşıyayız. Bırakın içmeyi, parmağınızı dahi sokmayın" dedi.
#GazetehaberleriSolucan gübresi, halk arasında siyah altın ismi ile de bilinmektedir. Bu gübre bitkiler oldukça verimlidir. Solucan gübreleri ev ortamında dahi üretilebilmektedir. Evlerde üretilen solucan gübreleri ile evsel atıkların dönüştürülmesi sağlanmaktadır. Solucan gübresi nasıl kullanılır? Solucan gübresi hangi bitkilerde kullanılır, saksı çiçeklerinde kullanılır mı? İşte, tüm detaylar.
#Solucan Gübresi Nasıl KullanılırMeyve ve sebzelerin üzerindeki tarımsal ilaç kalıntıları sağlığımızı tehdit ediyor. Karbonatlı, limonlu, sirkeli su, bu maddenin temizlenmesi için yeterli mi? Peki hangi meyve ve sebzeler daha riskli, hangileri güvenli? 10 soruda inceledik...
#PestisitZiraat mühendisi Kübra Gürler evinin bodrumunda beslediği solucanlarla kendi işini kurdu. Konuyla ilgili Gürler, "Ayda 1 tona yakın solucan gübresi üreterek Hatay'ın yanı sıra çevre illere gönderiyorum. Yaklaşık 2 bin lira kazanç sağlıyoruz. Hedefim büyük bir üretici olarak solucan gübrelerimizi yurt dışına göndermek" ifadesinde bulundu.
#Solucan GübresiBitkiler için son derece sağlıklı bir kompost yapmanın yolu doğru malzemeleri, doğru miktarlarda koyabilmekten geçer. Bu konuyla alakalı olarak çok fazla merak edilen Kompost nedir? Kompost gübre nasıl yapılır ve kullanılır sorularının yanıtlarını tüm detayları ile birlikte sizin için derledik.
#Kompost Nedir?