Güncelleme Tarihi:
Her gün 9 bin ton çöpün toplandığı istanbul'da, evlerde üç ayrı renk torba kullanılacak. Kâğıt atıklar mavi, meşrubat kutusu ve pet şişe gibi ambalaj atıkları sarı, meyve sebze atıkları ise siyah torbalarda biriktirilip, aynı renk konteynerlere atılacak. Piller ise özel kutularda toplanacak.
İstanbullular çöplerini, Avrupa kentlerinde olduğu gibi, çeşitlerine göre 3 ayrı çöp torbasında toplayacaklar. Kağıt atıklar mavi, meşrubat kutusu, pet şişe gibi ambalaj atıkları sarı, sebze ve meyve atıkları ise siyah çöp torbalarına konularak, aynı renklerdeki konteynerlerde toplanacak. Ayrıca, cam şişe ve kavanoz gibi atıklar, Darülaceze ile Şişe Cam Şirketi'nin hazırlattığı cam kumbaralarına atılacak. Süt ve meyve suyu kutuları, Tetrapak firmasının hazırlattığı özel kutulara, çevreyi zehirleyen atık piller ise çeşitli semtlerde, elektrik direklerine takılan kırmızı renkli özel atık pil kutularına atılacak.
Kampanyanın duyurulması amacıyla hazırlanan broşürde İstanbullular'dan destek isteyen Büyükşehir Belediye Başkanı Tayyip Erdoğan, kentte 1 günde toplanan 9 bin ton çöpün yüzde 25'inin cam, kağıt, metal ve plastik gibi maddelerden oluştuğuna dikkat çekti. Atık kağıtların geri kazanılmasıyla, yüzde 50 enerji tasarrufu sağlanacağını, ormanların korunacağını, çevre kirliliğinin önleneceğini belirten Erdoğan, ‘‘Temiz bir İstanbul için herkesi el ele vermeye çağırıyoruz. Çevreyi korumak için İstanbullular'ı göreve çağırıyoruz’’ dedi.
ENERJİDEN TASARRUF
Kampanyayla temiz ve sağlıklı bir çevrenin yanısıra, metal ve plastik ambalajların geri kazanılmasıyla önemli oranda enerji tasarrufu da sağlanacak. 1 ton kağıt üretimi için 17 ağaç kesildiği dikkate alınırsa her gün 1300 ton kağıt tüketilen İstanbul'da atık kağıtların geri kazanımı ile 20 bin yetişkin ağaç kurtarılacak. Ayrıca 4 bin 100 kilovat elektrik enerjisi ve 32 bin litre su tasarrufu sağlanacak, 27 kilo hava kirleticisinin atmosfere atılması önlecek.
NASIL TOPLANACAK
Halen sürdürülen atık pil toplama çalışmalarında ise 7 konteyner dolusu atık pil toplandı. Atık kağıt toplama çalışmaları için de çeşitli semtlerdeki 100 noktaya, ‘Atık Kağıt Konteyneri’ konulacak. Sarı renkli çöp torbasına plastik şişe, kap, torbalar, teneke, alüminyum ve alüminyum folyo kaplı kutular ile karton ve alüminyum içecek kutuları konulacak. Motor yağı bidonu, aerosol, boya bidonu, margarin kapları, yağlı şişeler gibi kirli ambalajlar atılmayacak. Mavi renkli çöp torbasında gazete, dergi, defter, kitap, katalog, karton, bilgisayar kağıtları, not kağıtları gibi temiz kağıtlar toplanacak, yağlı ve ıslak kağıtlar, karbon ve faks kağıtları, duvar kağıtları, manyetik bant ve kartlar, yapışkanlı kağıtlar, tuvalet kağıtları, kağıt havlu ve mendiller ile hijyenik pedler atılmayacak.