Sicilya’nın meşhur hamur tatlısı cannoli, dünya çapında tanınıp seviliyor. Bu hafta onun zengin tarihini birlikte keşfedelim, zaman içinde gelişen lezzetli çeşitlerini tanıyalım istiyorum. İster özel bir gün kutlamasını ister basit bir keyif anını taçlandırmak için vereceğim tarifi de mutlaka deneyin.
#CannoliYeni yıla sayılı gün kaldı… O güzel ve lezzetli masalar kurulmadan yeni yıl karşılama, kutlama alışkanlıklarımızdan yola çıkalım ve tatlı bir ön hazırlık yapalım. Hangi pastayı ya da tatlıyı yapacağınızı seçin; yılbaşı için tarifler hazırladım…
#GingerbreadYemeğin bir lezzet ya da keyiften çok daha fazla anlam ifade ettiği restoranlar var. Bu mekânlar sadece damak tadına hitap etmiyor; müthiş şovlar, etkileyici bir görsel şölen ve baştan çıkaran yemeklerle tüm duyuları harekete geçiriyor. Böyle yerlerin kapısında yemeğin sadece yemek olmadığını düşünen insanlar yer değil gün bekliyor. İşte dünyanın öbür ucuna bile seyahat ettirecek restoranlardan birkaçı.
#SeyahatAralık ayı gelecek yılın hedeflerini ya da artık benim daha çok sevdiğim kelimeyle, niyetlerini belirlediğimiz ay birçoğumuz için. İçinde olduğumuz yıl yapabildiklerimiz ve içimizde kalanlarla geçip giderken artık yeni bir yılda bizi nelerin beklediğine odaklanmalı. Bunlardan biri neden mutfakta daha bilinçli olacağımız bir yıl olmasın?
#Hale Acun AydınVitamin C; hava ile temasla kolay okside olur, suda erir, ekşi tattadır, ışıkla temasta rengi koyulaşır, ısıya dayanıksız bir vitamindir. İnsanlar, bazı meyve yarasaları, hint domuzu ve insan benzeri primatlar C vitamini üretemediklerinden bunu besinlerden almak zorundadırlar. Peki, c vitamini eksikliği nelere sebep olur? C vitamini hangi besinlerde vardır?
#C Vitamini EksikliğiANTALYALI çiftçi 35 yaşındaki Turgay Ateş’in ürettiği ve hurmaya benzerliği nedeniyle adı ’urma’ olan domates, sofraların yeni lezzeti olacak. Diğer domateslere göre verimi düşük olan, ancak neredeyse 4 katı fiyata satılan urma domatesi, üreticisinin yüzünü güldürdü.
#Urma DomatesiTürkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, muz üretiminin yeni bir rekora koştuğunu bildirerek, "2 yıldır rekor kıran muz üretimi, bu yıl da 269 bin 501 tonla yeni bir rekora ulaşacağı tahmin ediliyor" dedi.
#Türkiye Ziraat Odaları BirliğiGeçen yıl Türkiye 73 milyar dolarlık ihracat yaptı. Ama bu hiç de zannettiğiniz kadar kolay olmadı. Girişimciler, bu meblağları yakalayabilmek için tavuk ayağı, vişne dalı, kurbağa bacağı, yosun, salyangoz gibi akla gelmeyecek ürünler ihraç ediyor. Türkiye’de bol bol bulunmasına rağmen tüketicisi hemen hiç olmayan bu ürünleri tespit eden ihracatçılar, ticaret için sadece tek bir ölçü kullanıyorlar: Yeter ki yurtdışında para etsin.
Cassata Siciliana, tatlıdan öte Sicilya’yı yansıtan bir simgedir. Her diliminde, Sicilya’nın zengin tarihi, farklı kültürlerin etkisi ve yerel halkın yaratıcılığı saklıdır. Bu nedenle cassata’yı tatmak, Sicilya’nın ruhunu ve lezzetlerini keşfetmek anlamına gelir. Sicilya’nın kültür elçisi cassata’nın geçirdiği evrimi ve tarifini yazdım bu hafta.
#Danilo ZannaAşure, tahıllar, meyveler, kuru meyveler ve kuruyemişlerden oluşan bir karışımdan yapılan bir tatlıdır. Aşure haftasının gelmesi ve aşure biraz aşurenin tarihçesine değinelim istedim. Aşure ne anlama gelir. Türkiye ve Balkanlar'daki Müslümanlar, Aşure Günü'nün gerçekleştiği Muharrem ayında aşure yaparlar. Geleneksel olarak, Nuh, Büyük Tufan'dan sonra karaya ayak bastığında elinde kalan son malzemelerle bu tatlıyı yapmıştır. Aşure, bu günü anmak için büyük miktarlarda yapılır ve alıcının dinine veya inanç sistemine bakılmaksızın bir barış ve sevgi teklifi olarak arkadaşlara, akrabalara, komşulara, meslektaşlara, sınıf arkadaşlarına ve diğerlerine dağıtılır. Aşure, ağır ve kalori bakımından zengin doğası nedeniyle geleneksel olarak yılın soğuk aylarında yapılır ve yenirdi. Aşure haftasının gelmesi ve aşure tariflerinin araştırıldığı bu günlerde, biraz aşurenin tarihçesine değinelim istedim. Sizin için çeşitli kaynaklardan aşurenin tarihi ile ilgili bilgiler derledim.
#Aşure