Birçok hastalıktan koruyan posayı yeterli miktarlarını sağlamak için beslenmede besin çeşitliliği sağlanmalıdır.
Haberin Devamı
Vücudumuzun sindiremediği posa, besinlerin yapısında bulunan bileşenlerden biridir. Posa, doğal besinlerden alınmalıdır.
Fiziksel ve fizyolojik fonksiyonları nedeni ile posanın iki önemli yararı vardır:
Sağlıklı yaşamın sürdürülmesi ve bazı hastalıklardan korunma için önemlidir.
Bazı hastalıkların tedavisinde önemlidir.
Bağırsaklarda çözünebilen ve çözünemeyen posa olarak ikiye ayrılan posalar,
Çözünür posanın en önemli özellikleri;
İnsan vücudunda yağlı maddelere yapışarak vücuttan dışarı atılmasını sağlayarak farklı bir rol oynar. Bu özellik yüksek kolesterolünüzü önemli derece düşürülmesine yardımcıdır.
Vücudun şeker kullanımının dengeleyerek, kan şekerini düzenler.
En yüksek çözünür posa, kurubaklagiller, yulaf, arpa, birçok meyve ve sebze.
Çözünmez posanın en önemli özellikleri;
Suda çözünmeyen posa, suyu yapısında tutar ve sindirilmeden artık maddelerin bağırsak içerisindeki hareketini artırır.
Artık maddelerin kolon içerisinden geçişini hızlandırarak bubölgeden geçiş süresini kısaltır. Böylece artık ve bağırsak çeperine zarar verecek olan maddeleri içerisinde bulunduran maddelerin geçiş süresi kısalır.
Bu 2 özellik posalara “Doğanın Süpürgesi” unvanını kazandırmıştır.
En yüksek çözünmez posa, tam buğday unundan yapılmış ürünler, buğday ve mısır kepeği, meyve kabuğu, sebze.
Her 2 posa da bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar ve kabızlığı önlerler.
Doğal Posa Kaynakları
Kurubaklagiller (%11-26)
Sert kabuklu meyveler (%5-14)
Kepeği ayrılmamış tahıl ürünleri (%4-7.5)
Sebzeler (%3-4)
Meyveler (%1-2) (kabuklu yenenler de daha yüksektir.
Posa:
Kan yağlarına yapışarak kolesterolü düşürerek kalp-damar hastalıklarından,
Kan şekerini dengeleyerek diyabet (şeker) hastalığından,
Mideyi doldurması ve kalorisinin düşük olması ağırlık kaybını sağlayarak obezite gibi başlıca hastalıklardan korur.
Görüldüğü gibi birçok hastalıktan koruyan posayı yeterli miktarlarını sağlamak için beslenmede besin çeşitliliği sağlanmalıdır.
Haftada 2 defa mutlaka kurubaklagil tüketin.
Her gün en az 4 porsiyon sebze ve meyve tüketin.
Mevsiminde her renk sebzeyi ve meyveyi tüketin.
Buğday kepeği, yulaf, arpa gibi tam tahıllı ürünler tüketin.
Bu beslenme sistemi ile hem çözünen hem de çözünmeyen posa birlikte bulunduğu için her çeşit posanın özelliklerinden özelliklerinden faydalanmış olacaksınız.