Yamula patlıcanı uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Yamula patlıcanı uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 15, 2010 10:28

Kayseri'nin Yemliha beldesinde patlıcan üreten çiftçiler, bazı market ve manavlarda başka patlıcanların Yamula Patlıcanı adıyla satılmasına tepki gösteriyor.

Haberin Devamı

Yemliha Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Ömer Topal, bazı market ve manavlarda belirli yörelere ait sebze ve meyvelerin adı kullanılarak, başka ürünler satıldığına zaman zaman şahit olduklarını söyledi.

Bu durumun hem tüketiciyi yanılttığını hem de o ürünün imajını zedelediğini ifade eden Topal, yörelerine özgü Yamula Patlıcanı için de aynı durumun söz konusu olduğunu söyledi. Yamula Patlıcanının hasadına daha 40 gün olmasına rağmen başka cinsteki patlıcanların reyonlarda bu adla satılmasına bir anlam veremediklerini belirten Topal, şunları kaydetti:

“Yamula Patlıcanı'nı diğer patlıcan türlerinden ayıran en önemli özellik, farklı morfolojik yapısıyla kendine has aroma ve tadının olması, yörede yıllardır yetiştirilmesi nedeniyle belli düzeyde saflaşması ve 'köy çeşidi' özelliği kazanmasıdır. Beldemiz ve yöredeki Yamula Barajı çevresinde üretilen patlıcanın meyve kabuğu beyaz çizgili ve leylak renginde, meyve et rengi ise beyazımsıdır. Üründe ayrıca çekirdek bulunmamaktadır. Tüketici, Yamula Patlıcanı diye satın aldığı patlıcanlarda bu özellikleri göremeyince ürünümüz hakkında farklı düşünüyor. Yemliha Tarımsal Kalkınma Kooperatifi olarak Yamula Patlıcanı için 27 Kasım 2007'de Türk Patent Enstitüsü'ne coğrafi işaret tescili başvurusunda bulunmuştuk. Enstitünün tescil onayı, 25 Mayıs 2010 tarihli Resmi Gazete'de ilan edildi. Coğrafi işaret tescilli Yamula Patlıcanının hasadı 20 Temmuzdan sonra başlar. Bu tarihten önce Yamula Patlıcanı adıyla patlıcan satılmasına anlam veremiyoruz.”

LOGOLU AMBALAJLA SATIŞ

Ömer Topal, geçen yıl bin dekar alanda üretim yaptıklarını, bu yıl üretim alanını bin 300 dekara çıkaracaklarını belirterek, şöyle konuştu:

Haberin Devamı

“Bu yıl 2 bin ton patlıcan üretmeyi hedefliyoruz. Kooperatifimiz öncülüğünde paketleme tesisi kurarak, ürünlerimizi logolu ambalajlarda pazara sunacağız. Tarım İl Müdürlüğü, Erciyes Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Yemliha Belediye Başkanlığı ve Kayseri Kocasinan Ziraat Odası Başkanlığı temsilcilerinden oluşan denetim komisyonu, Yamula Patlıcanının üretim ve pazarlanmasını denetleyecek. Komisyon, ürünün üretim metoduna uygunluğu, ekim, gübre uygulaması, sulama, zirai ilaç uygulamaları dönemleri, bitki ve meyve özelliklerine uygunluğu için hasat ve pazarlama aşamasında 15 günlük periyotlarda denetim yapacak.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!