Paylaş
Antioksidanlar açısından zengin meyvelerden; portakal, elma, limon, mandalina, salatalık, havuç ve greyfurtu kabuklarıyla birlikte tüketmenin sağlığımıza birçok faydası mevcut. Meyve ve sebze kabukları sayesinde bol miktarda vitamin ve mineral alıyoruz. Bu kabuklar mide rahatsızlıklarına iyi geliyor, sindirim sistemini düzenliyor, soğuk algınlığına iyi geliyor, sinirleri yatıştırıyor, baş ağrılarına iyi geliyor. Ayıca erken yaşlanmayı geciktiriyor, bağırsakları çalıştırıyor, kan şekerini dengeliyor, birçok kanser ve kalp damar hastalıklarına karşı koruyor.
Meyve kabukları; çiğ ya da kaynatılarak tüketilebilir. Örneğin meyve kabuklarından komposto, reçel veya çay yapılabilir. Meyveleri kabuklarıyla birlikte tüketmeden önce mutlaka sirkeli suyla iyice yıkamamız şart. Peki, hangi meyvenin kabuğu neye iyi geliyor?
Bol miktarda C vitamini içeren portakal kabuğu, LDL (kötü kolesterolü) düşürüyor, kan dolaşımını hızlandırıyor, kalp hastalıklarına karşı koruyor, bağırsakları çalıştırıyor ve cilt kanserine karşı koruyor. Portakal kabuklarını kaynatarak portakal çayı da yapabilirsiniz.
İçerdiği çözünebilir lif açısından zengin ''pektin''den maksimum düzeyde faydalanmak için elma mutlaka kabuğuyla birlikte tüketilmeli. Kansere karşı koruyor, bağırsakları çalıştırıyor, kolesterolü dengeliyor ve özellikle diyabet hastaları için harika bir meyve... Çünkü kan şekerini dengeliyor. Her gün 1 adet kabuklu elma tüketmelisiniz.
C vitamini ve flavonoidler açısından zengin olan limon kabuğunun sağlığımıza ilaç gibi faydaları var. Sinirleri yatıştırıyor, cildi gençleştiriyor, cilt kanserine karşı koruyor ve bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Limon kabuğunu; salatalarınıza ekleyebilir veya çayla birlikte tüketebilirsiniz. Özellikle ev yapımı limonatalarınıza ekleyebilirsiniz.
Muhteşem C vitamini ve beta-karoten kaynağı olan mandalinayı kabuklarıyla birlikte tüketmek; sindirim sistemini düzenliyor, birçok kanser hastalıklarına karışı koruyor, LDL (kötü kolesterolü) düşürüyor ve soğuk algınlığını yavaşlatıyor.
Kalorisi çok düşük olan ve sterollerin en yoğun bulunduğu salatalığın kabuğu; kolesterolü düşürüyor, baş ağrısına iyi geliyor. Salatalığı kabuğuyla birlikte yerseniz, gerginliğiniz azalır, sizi tok tutar ve metabolizmanızı hızlandırır. Her gün sabah kahvaltıda ve ara öğünlerde bu düşük kalorili süper besini mutlaka tüketmelisiniz.
Süper bir beta-karoten kaynağıdır. Birçok kanser hastalıklarına karşı (mide, prostat, göğüs, akciğer gibi) korur, erken yaşlanmayı geciktirir, katarakt oluşumunu engeller, bağırsakları çalıştırır ve kolesterolü düşürür. Ara öğünlerde ya da salatalarınıza ekleyerek tüketebilirsiniz. Havucun glisemik indeksi (şeker oranı) yüksek olduğu için tükettiğiniz miktarın farkında olmalısınız.
Kabuğunda bolca bulunan ''pektin''den yararlanabilmek için greyfurtu kabuğuyla birlikte tüketmenin sağlığımıza birçok faydası var. Greyfurtun kabuğu, felci ve kalp krizini önlemede yardımcı oluyor. İçerdiği C vitamini ile soğuk algınlığına iyi geliyor, kolesterolü düşürüyor. Greyfurt yerken bıçak kullanmadan meyveyi bütün olarak tüketmelisiniz.
Paylaş