Güncelleme Tarihi:
Tüketiciler Derneği Başkanı'nın boyalı mandalina iddiası
Bazı basın yayın organlarında çıkan “Boyalı Mandalina” haberleriyle ilgili olarak yazılı açıklama yapan Türkmenoğlu, narenciye ürünlerini boyama gibi bir uygulama olmadığını, meyvenin doğasında var olan etilen-nem-doğal ısı ile yapılan meyve kabuğu sarartma işleminin bütün dünyada uygulanan bir yöntem olduğunu belirtti.
Hiçbir teknik ve bilimsel dayanağı olmayan bu söylemin, sektöre büyük zarar verebileceğine işaret eden Türkmenoğlu, sorumluluk makamındaki kişilerin bilmedikleri konuda, bilenlere danışarak açıklamada bulunmaları gerektiğini kaydetti. Küresel mali kriz ortamında dahi dış ticaretini arttıran yaş meyve sektörü olarak, Türkiye'nin dış ticaret imajını tehdit altına alacak mesnetsiz beyanatları verenleri kınadıklarını ifade eden Türkmenoğlu, domuz gribinden korunmak için bütün uzmanların narenciye ürünleri tüketilmesini tavsiye ettiği bir ortamda böyle bir açıklama yapılmasını manidar bulduklarını belirtti.
Türkmenoğlu, narenciye ürünlerinin hasat edilmeden önce, Dış Ticaret Müsteşarlığının ilgili bölge müdürlükleri koordinatörlüğünde, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Zirai Karantina Bölge Müdürlüğü, Yaş Meyve Sebze İhracatçı Birlikleri Yönetim Kurulu üyelerinin hasat olgunluğu tespit komisyonu ve Türk Standartlarının amir yasasına uygun olarak toplandığını, bu heyet tarafından üretim bölgelerindeki bahçelerden örnek numuneler alınarak devlet laboratuvarlarında analiz edildiğini anlattı. Türkmenoğlu, bunların ardından AB standartlarında belirtilen özellikle şeker ve asit oranlarına bakılarak hasat ve ihraç tarihine karar verildiğini ifade etti.
İZMİR ZİRAAT ODASI BAŞKANI KÖSE
İzmir Ziraat Odası Başkanı Sedat Köse ise sarartma işleminin uzun yıllardır tüm dünyada uygulandığını, sağlığa zararlı hiçbir unsur barındırmadığını belirterek, “Ayrıca sezonun ortasına gelinmiştir. Şu anda hiçbir işleme gerek duyulmaksızın iç ve dış pazara bahçeden naturel narenciye ürünü hasat edilmektedir” dedi.
Yersiz ve hayali açıklamalar yerine sorumlu davranış beklediklerini kaydeden Köse, şunları kaydetti:
“Bizler, bin bir emekle ürettiğimiz ürünün para etmesinin, iç pazarda ve dış piyasa da gönül rahatlığı ile tüketilmesinin ve ülkemizin daha çok pazara daha çok ürün satmasının uğraşısını vermekte iken, en sıradan tüketicinin, rengindeki değişimi kolayca anlayabileceği bir üründe bu denli dalgalandırıcı haber üretmenin mantığını kamuoyunun takdirine bırakıyor, yeni narenciye sezonumuzun herkese bol kazanç getirmesini diliyoruz. 2008 yılı tahmini verilerine göre Türkiye'nin narenciye rekoltesi 2.6 milyon ton. Bu rekoltenin 400 bin tonunu Ege Bölgesi üretiyor. Bu üretim sürecinde, sadece toplanmasında 400 bin kişi, bu işten geçimini sağlıyor, Üretimde dünyada 12. Sıradayız. Sarartma işlemi uzun yıllardır tüm dünyada uygulanmakta ve sağlığa zararlı hiçbir unsur barındırmamaktadır. Ayrıca sezonun ortasına gelinmiştir. Şu anda hiçbir işleme gerek duyulmaksızın iç ve dış pazara bahçeden naturel narenciye ürünü hasat edilmektedir. İddia sahibini, iddiasını ispata davet ediyoruz.”