Sevgili okurlar, “SERKAN KIZILBAYIR İLE YAN KOLTUK” sohbetlerimizde bu haftaki konuğum, geçen aylarda açılan Şaika Alternatif Meyhane’nin kurucu ortaklarından genç iş insanı Ahmet Kaplan. Farklı şehirlerde yaşayanlar için Ankara ‘gri bir şehir’ gibi görünse de aslında şehri renklendiren birçok alternatif mevcut. Kaplan ile, işte bu alternatiflerden birisi arasına katılan Şaika’yı, konseptini ve lezzetlerini konuştuk...
#Serkan Kızılbayır“Güzel bir dünyada yaşamak istiyorsanız siz de öyle bir meyhane bulunuz” demiş ünlü şair Orhan Veli, ‘Hoşgör Köftecisi’ adlı eserinde. “Size bu yazımda 3 masalı bir balıkçı meyhanesinde gördüğüm bir dünyadan bahsedeceğim” diye başladığı yazısını da şöyle tamamlamış: “Orada 3-4 saat kaldım. Ben dükkandan oldum ama, dükkan benden olmadı. O güzel havanın tam manasıyla içine girebilmek için aynı yere tekrar tekrar gitmek icap etti. Bu 3 masalı meyhanede gördüğüm dünya gerçekten ne güzeldi. Çalışan insanlar, namuslu insanlar, kardeş insanlar...” İşte, Ayvalık’taki ‘Tamam Meyhane’ bu sözün tam karşılığı gibi geliyor bana. Neden mi?
#1Toz haline getirilmiş yabanmantarı, mantar suyu ve porçini mantarıyla yapılmış bir çorba... Domates salçası yerine garum sos kullanılan, azıcık tatlı tarhana ve pekmez eklenerek pişirilmiş kuru fasulye... Köy peyniri ve parmesanlı risotto üzerinde langust... İşte, geride bıraktığımız sene ülkemde yediğim ve olağanüstü diyebileceğim birkaç lezzet...
#Gastronomi2000’de şişesi 3.85 lira olan rakı bugün 142 lira. 20 senede 30 kat artmış. Bunun 100 lirası vergi. DW Türkçe, çok güzel bir video-haber hazırlamış. Bu durumun meyhane kültürünü nasıl etkilediğini araştırmışlar. Ama bence çok önemli bir şeyi atlamışlar...
#Serkan KocaTarih kokan binaları ve her yerinde Osmanlı izleri bulabileceğiniz Belgrad'ın gecesi ayrı gündüzü ayrı güzel. Hem ucuz hem vizesiz hem de yanı başımızda olmasıyla hafta sonu için biçilmiş kaftan... Peki, 'Beyaz Şehir' olarak adlandırılan Belgrad'da nereler gezilmeli, hangi lezzetler tadılmalı ve hangi gece kulüplerine gitmeli? İşte size Belgrad gezi rehberi...
#Belgrad GezisiFatih’teki Kömür lokantasının kalitesi, İstanbul düzeyinin çok üzerinde ve fiyatlar da makul olduğu için bol ve sadık bir müşteri kitlesine sahip. Hak ettikleri bir ilgi görüyorlar. Sahibi Remzi Bey de titiz ve belli bir kaliteyi tutturmaya önem veren, işinin başında duran bir bey. Kendi lokantasının yemeklerini yemesi ve sevmesi de bir artı.
#Vedat MilorKurumsal olarak analiz edildiğinde, esnaf lokantaları meyhanelerin hem zıddı hem de tamamlayıcısı. Meyhane kültürü kozmopolit, hem etnik hem kültürel açıdan çoğulcu, eskinin İstanbul’undan günümüze kalan bir miras. Esnaf lokantaları ise Anadolu mutfağının günümüz metropolüne yansıması.
#Esnaf LokantasıGazeteci-yazar Ufuk Kaan Altın'ın ikinci kitabı “Meyhanedeyiz Yine Bu Gece”, geçen hafta raflardaki yerini aldı. Esenkitap etiketiyle yayımlanan kitabında yazar, okuru kendi anılarının, hikâyelerinin ve dostlarının eşliğinde lezzetli bir yolculuğa davet ediyor...
#Meyhanedeyiz Yine Bu GeceDilara Balcı, ‘Yeşilçam’da Öteki Olmak’ adlı kitabında, Türk sinemasında gayrimüslim vatandaşların nasıl temsil edildiklerini ve karikatür tiplemelerin arkasında yatan ötekileştirmeyi analiz ediyor. Oysa ki ilk sinema işletmecilerinden tutun, yönetmenlere, oyunculara, ışıkçılara ve yapımcılara kadar sektörün önemli ustaları gayrimüslimler arasından çıkmış.
#Dilara BalcıBir yılı daha geride bıraktığımız şu günlerde, 2011’de dikkat çekenlerle ilgili birçok liste yapılıyor. Biz de yıl boyunca her hafta seçtiğimiz, en iyilerin birincilerinden oluşan bir liste hazırladık. İşte restoranların, kütüphanelerin ve dans mekânlarının bulunduğu ‘2011’in En İyi 10’u’.
15 Ekim, yani bugün Lüfer Bayramı olarak kutlanıyor. Bu bayramı gönlünüzce doya doya kutlayabilirsiniz çünkü artık balığın bollaşıp ve ucuzladığı zamanlardayız. Protein ve Omega 3 açısından son derece değerli bir besin olan balık, maalesef pek çok balık lokantasında yüksek fiyatlarla servis ediliyor.