Metabolizma haberleri sayfasında Metabolizma hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 4097 Metabolizma haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Aşırı kilolar pek çok sağlık sorununun birincil sebebi. Kilo vermek söz konusu olduğunda da herkesin aklına ilk olarak metabolizma hızı geliyor. Peki "Ben gençken sırım gibiydim" diyenler, yaşının ilerlemesiyle metabolizmasının da yavaşladığını düşünenler ne yapmalı? İşte araştırma sonuçları ve uzman yorumları...
#SağlıkBeslenme alışkanlığından egzersize, sağlık sorunlarından ilaçların yan etkilerine, hormonal düzensizlikten menopoza dek birçok faktörün metabolizma hızını etkilediğini ve kilo vermeyi zorlaştırdığını biliyor muydunuz?
#Metabolizma HızıOrta yaş kiloları için metabolizmanın yavaşlamasını gerekçe göstermek artık mümkün olmayacak. Çünkü bu eski bahane yeni ve önemli bir araştırma sayesinde tarihe karışıyor. Peki o halde neden fazladan kilolarımız var? İşte araştırmaya dair detaylar ve uzman görüşleri...
#SağlıkKilo verme sürecinde çok büyük etkisi olan metabolizma hızı kişiden kişiye göre farklılık göstermektedir. Metabolizma hızını etkileyen birçok faktör vardır. Ancak bunların yanı sıra bazı yiyecek ve içecekler de metabolizma üzerinde etkilidir. Peki metabolizmayı neler hızlandırır? Metabolizmayı hızlandıran besinler, yiyecekler ve içecekler hangileri? İşte konuyla ilgili detaylar...
#MetabolizmaMetabolizma genç yaşlarda hızlıyken, ilerleyen yaşlarda yavaşlamaya başlar. Fakat bazı yötemlerle metabolizmayı hızlandırmak mümkün. Peki metabolizma nasıl hızlandırılır? İşte metabolizmayı hızlandıran yiyecekler
#Metabolizma Nasıl HızlandırılırBu yıl sağlık sektörü ve ‘wellness’ (bütünsel iyilik hali) dünyasındaki ‘yeni ve büyük şey’ metabolik esneklik. Vücudun glikoz olmadığında yağı, yağ olmadığında proteini kullanarak hayatta kalabilme yetisi anlamına gelen metabolik esnekliği arttırmak için doğru adımları Dr. Ayça Kaya anlattı.
#MetabolizmaKış aylarında soğuyan havalarla birlikte fiziksel aktivite azaldığından metabolizma yavaşlıyor. Üstüne bir de uzun kış gecelerinde tatlı ve hamur işi gibi yüksek enerjili gıda tüketiminde artış eklendiğinde kilo alımı kaçınılmaz oluyor. Günlük yaşantıda yapılacak bazı değişikliklerle metabolizmayı hızlandırarak, kış aylarında kilo alımının önüne geçilebileceğini vurgulayan Beslenme ve Diyet Uzmanı Evrim Demirel, kışı zayıf ve fit geçirmek için metabolizmayı hızlandırmanın 6 püf noktasını anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#Metabolizmayı Artran Yiyeceklerİlk kural; kürlerden, ilaçlardan, sihirli bitkisel kökenli karışımlardan, mucize vaatlerden uzak durmak. Kalitesiz ve yetersiz uyku, katı ve düşük kalorili beslenme, hareketsiz bir yaşam şekli metabolizmayı yavaşlatan başlıca etmenler. En doğru üç adım: Su içmek, küçük porsiyonlarda yemek ve düzenli yürüyüş yapmak.
#YazarMetabolizma, aslında vücudun alınan gıdayı enerjiye nasıl dönüştürdüğüdür. Bazı insanlar daha fazla kalori almalarını ve yine de kolayca kilo almalarını veya kilo vermelerini sağlayan hızlı bir metabolizmaya sahiptir. Diğerleri, kilo vermeyi zorlaştıran, ağır bir metabolizmaya sahiptir. Metabolizma hızınızı artırmak, kilo vermenize yardımcı olabilir veya sağlıklı bir vücut ağırlığını korumanıza yardımcı olabilir. Peki metabolizma nasıl hızlandırılır? Metabolizmayı hızlandıran doğal yöntemler...
#Metabolizmayı Hızlandırmanın YollarıCovid-19 pandemisinde zamanımızın çoğunu evde, genellikle de hareketsiz geçiriyor, can sıkıntısından kendimizi sık sık buzdolabının önünde buluyoruz. Bu hatalı alışkanlıklarımız can sıkıcı sorunlara yol açabilir; örneğin metabolizma hızınızı yavaşlatması gibi! Peki pandemide değişen yaşam tarzımız ve hatalı beslenme alışkanlıklarımız nedeniyle yavaşlayan metabolizmamızı nasıl hızlandırabiliriz? Beslenme ve Diyet Uzmanı Nur Ecem Baydı Ozman, metabolizmayı hızlandırmanın 8 püf noktasını anlattı, önemli öneriler ve uyarılarda bulundu.
#Metabolizmayı Yavaşlatan HatalarKilo verme sürecinde günlük sıvı tüketiminin ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Her gün 2-2,5 litre su içilsin istiyoruz. Ama hem soğuyan havalar hem de bazı günler oluşan isteksizlik nedeniyle su içmekte zorlanabilirsiniz. Bu yüzden bazı içeceklerden destek alarak sıvı tüketiminizi artırabilirsiniz.
#MetabolizmaYanlış beslenme insan vücuduna çoğu zaman fazla kilo olarak geri dönüyor. Özellikle içinde bulunduğumuz pandemi döneminde beslenmemize çok dikkat etmeliyiz. Peki, evde olduğumuz şu günlerde metabolizmamızı aktif tutmanın yolları neler? İşte size birkaç öneri…
#PandemiObezitenin modern dünyanın en önemli sağlık problemlerinin başında geldiğini belirten Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ersoy Taşpınar, "Obezite sadece yağ birikmesi ve kilonun artması değil. Bütün sistemi etkileyen metabolik bir hastalık" dedi.
#ObeziteSonbahar aylarının gelmesiyle birlikte hava sıcaklığının düşmesi sonucunda metabolizmamız soğuk havayla daha kolay mücadele etmek için yavaşlamaya başlar. Bunla birlikte modern yaşam koşulları, sağlıksız beslenme ve yetersiz fiziksel aktivite gibi nedenlerin de etkisiyle bağışıklık sistemimiz de zayıflar. Bu yıl koronavirüs döneminde hastalıklardan korunmak, bağışıklık sistemimizi güçlü tutmak ve metabolizmamızı canlandırmak her zamankinden daha önem taşıyor.
#BağışıklıkZayıflamak isteyenlerin ilk başvurduğu yöntem; uzun süren açlığa dayalı, çok az besin tüketilen ağır diyetler oluyor. Ancak bu tür diyetler metabolizma hızını yavaşlattığı için çoğu zaman tam tersi etkiye yol açıyor. Yavaşlayan metabolizma hızı nedeniyle istenen kiloya bir türlü ulaşılamazken bozulan kas-yağ oranı da başlama noktasına dönüşü hızlandırıyor.
#SağlıkBahar geldi; güneşte terleme gölgede üşüme, birden yağan yağmurla ıslanıp soğuk algınlığına yakalanma zamanı. Bu nedenle mutfaktaki sihirli değneği çıkarın! Hastalanma riskini azaltmak, hastalanınca da hızla iyileşmek için dengeli beslenmeye özen gösterin ve 5 önerimi deneyin.
#Dr. Ayça KayaElma, üzüm, zencefil ve ananas gibi farklı sirke çeşitlerini hem sağlıklı yaşam hem de lezzet açısından sofralarımızda bulundurmalıyız. Sirkeyle bağışıklığınızı güçlendirebilir, metabolizmanızı destekleyebilir ve yemeklerinizi daha lezzetli hale getirebilirsiniz. Sağlığınız ve damak tadınız için organik sirkeyi sofranızın yıldızı yapın!
#Berrin Yiğitİlk bakışta dünyanın en şanslı insanları arasında gibi görünüyor. Aslında birçok açıdan da öyle. Zaten zengin bir babanın kızı olarak dünyaya geldi. Güzellik deseniz var, para deseniz birçok insanın hayal bile edemeyeceği kadar kazanıyor.
#Gigi HadidOruç tutanların beslenme düzeninde belirgin değişiklikler olur; iftar ve sahur, vücudun ihtiyaçlarını hızla yerine koyması gereken kritik zaman dilimlerine dönüşür. Bu süreçte metabolizma, sindirim sistemi ve hormonal dengeler belirli bir ritme alışır. Ramazan sonrası normal yemeye geçiş bu alışkanlıkların kırılması, vücudun yeniden farklı beslenme düzenine adapte olması anlamına gelir. İşte bunun için gereken ipuçları...
#BayramBayramda beslenme alışkanlıklarını düzene sokmak için öneriler veren Uzman Diyetisyen Deniz Pirçek, “30 gün boyunca midenin alışmış olduğu beslenme düzeni sonrasında, bir anda çok fazla yemek içeren öğünler tüketmek hazımsızlık, mide ağrıları, iç bulantısı, halsizlik gibi sorunlara yol açmaktadır. Bu sebeple mide yeni düzene alışana kadar az ve sık beslenmek önemlidir” dedi.
#RamazanDiyetisyen Melek Atabey, ramazan ayı sürecinde beslenme düzeni, uyku düzeni, metabolizma düzeninin farklılaştığına dikkat çekti. Diyetisyen Atabey, "Hamur işleri, börekler, baklava, şekerleme ve çikolata gibi şeyler hem enerji içeriği yoğun hem de kan şekerini çok hızlı yükselten besinlerdir. Bayramda ilk gün hafif bir kahvaltı ile başlanmasını öneriyoruz" dedi.
#RamazanDiyetisyen Berna Ertuğ, Ramazan sonrası beslenme düzenine dikkat edilmesi gerektiğini belirterek, sağlıklı bir bayram geçirmek isteyenler için önemli tavsiyelerde bulundu. Ertuğ, hafif kahvaltı yapılması, porsiyon kontrolü, şekerli ve yağlı yiyeceklerden kaçınılması, su tüketiminin artırılması ve fiziksel aktivitenin ihmal edilmemesi gerektiğine dikkat çekti.
#RAMAZANRamazan ayında sindirim sistemi uzun süreli oruca alışır, öğün sayıları azaldığı için beslenme düzeninde değişiklikler olur. Ayrıca metabolizma Ramazan ayı süresince yavaşladığı için daha kolay kilo alınır. Ramazan ayının bitmesi ile kişilerde psikolojik olarak daha fazla yeme eğilimi gelişir. Fakat Ramazan ayının ardından aşırı yemek, bazı sağlık sorunlarını beraberinde getirebilir. Bu nedenle bayramda az ve sık yeme düzenine geçmek, metabolizmanın hızlandırılması ve olası sağlık sorunlarının önlenmesi için çok önemlidir. Diyetisyen Berna Ertuğ, Ramazan ayı sonrası beslenme kuralları hakkında bilgi verdi.
#RamazanOruç tutmak kilo vermeye yardımcı olabilir mi? Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun, orucun metabolizma ve kilo yönetimi üzerindeki etkilerini bilimsel verilerle değerlendirerek, sağlıklı ve sürdürülebilir kilo kaybı için dikkat edilmesi gereken noktaları açıkladı.
#Oruç Tutarak Kilo VermeAlman biliminsanları tarafından yapılan yeni bir araştırma, fast food tarzı yüksek kalorili ve işlenmiş gıdaların sadece beş gün boyunca tüketilmesinin bile beyin ve karaciğerde kalıcı hasarlara yol açabileceğini ortaya koydu.
#Fast Foodİşte o gençlik iş hayatında. Pandemide üniversitede olanlar. Yarın her şeyin değişebileceğini, kaderci olmayacak kadar bilimsel bir global laboratuvarda deneyimlediler. Onların ayakları yere sağlam basıyor ama zemin sağlam mı emin değiller. Kaygılılar, anksiyete seviyesinde korkuları var. Güvenmek istiyorlar. Ailelerine, arkadaşlarına, okullarına, ülkelerine ve şimdi de çalıştıkları şirketlere, liderlere... Araştırmalar da gösteriyor ki bu yeteneklerin ‘geleceğe güven’le ilgili soru işaretlerini azaltacak insan kaynakları uygulamaları onları kazanmanın formülü niteliğinde...
#Yasemin SALİHSağlık Bakanlığı, Ramazan’da sağlıklı beslenme önerilerinde bulundu: Sahuru atlamayın, hafif bir kahvaltı tercih edin. İftarda azar azar küçük porsiyonlar şeklinde beslenin. Günde en az 8 bardak su içmeyi hedefleyin. İftardan sonra ve sahurda dişlerinizi fırçalayın.
#RAMAZANKalp krizinin dünya genelinde gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde başlıca ölüm nedenlerinden biriolduğunun altını çizen Uzm. Dr. Abdurrezak Börekci, “Bu nedenle hastalığın önlenmesi ve tedavisineyönelik çalışmaların bir kısmı, hastalığın genetik altyapısına yönelik yapılmaktadır” dedi.
#1Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Murat Sönmezer, gebe kalma ihtimalinin yaş ile birlikte giderek düştüğünü, Türkiye’de 1.51’lere kadar gerileyen doğurganlık oranının ileriki yıllarda daha da olumsuz etkileneceği uyarısında bulundu.
#Prof. Dr. Murat SönmezerHormonal dengenin kadın sağlığının temel taşlarından biri olduğunu dile getiren Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Çiğdem Karas, ancak günümüzde giderek daha fazla kadının karşı karşıya kaldığı bir sorun bulunduğu uyarısında bulundu: Östrojen dominansı…
#1“Kutsal Damacana 5: Zombi” geçen cuma vizyona girdi. Şafak Sezer, serinin bu yeni halkasında Aslı Bekiroğlu’yla kamera karşısına geçti. Zombilere karşı savaş veren ikili, korku komedisi sevenlere seslendi: “Salonları boş bırakmayın!”
#Kutsal Damacana 5: ZombiBu yıl dünyanın yeni trend diyeti belli oldu: Carnivore (etobur) diyeti. Sadece hayvansal protein, et, süt, yumurta tüketerek kilo verdirmeyi hedefleyen diyet, çılgınlığa döndü bile. Sosyal medyada kime baksanız carnivore diyeti yapıyor. Ancak uzmanlar uyarıyor: “Bu kadar çok et yemek karaciğer, kalp ve böbreklere çok zararlı.”
#DiyetSağlık Bakanlığı’nın hazırladığı, ‘Obezite Merkezleri ve Obezite Cerrahi Uygulamaları Hakkında Yönetmelik’, 1 Ocak 2025 itibarıyla yürürlüğe girdi. Buna göre artık obezite cerrahisi yapan uzman tabiplere ‘obezite cerrahisi uygulama belgesi’ alma zorunluluğu getirilirken, beden kitle indeksi 30’un altında olan kişilere obezite cerrahisi yapılamayacak. Merkezlere tanınan bir yıllık uyum süresi sona ererek yürürlüğe giren yönetmelikte şu ayrıntılar yer aldı.
#ObeziteSu, vücudumuzun en temel ihtiyaçlarından biri. Bağışıklık sistemimiz için sadece yazın değil, kışın da yeteri kadar su içmeliyiz. Yeni yılda sağlığı için gerektiği kadar su içme kararı alıp uygulamada sorun yaşayanlara tavsiyeler hazırladım.
#Dr. Ayça KayaTereyağı denince çoğumuzun aklına İskender kebabın üstüne dökülen ya da kızarmış ekmeğin üstünde eriyen enfes bir lezzet gelir. Sizce kahvenin içine atılan bir parça tereyağı kahveye nasıl bir tat verir? İşte çoğumuzun aklına asla gelmeyecek bu kombinasyon, birilerinin aklına gelmiş ve ortaya 'Bulletproof coffee' yani kurşun geçirmez kahve çıkmış. Oldukça popüler olan bu kahvenin yağ kaybına yardımcı olabileceği, enerji seviyelerini zihinsel berraklığı artırabileceği iddia ediliyor. Peki nedir bu kahveyi bu kadar özel kılan şey? İddialar doğru mu? Uzmanlar ne diyor?
#KahveDeterjanlar, yumuşatıcılar, oda spreyleri, mumlar ve pek çok kişisel bakım ürünlerinin ortak noktası o güzel kokuyu sağlayan parfüm. Farklı şekil ve etiketlerle karşımıza çıkan bu güzel kokular “Endokrin bozucu” olarak adlandırılan kimyasallar içeriyor. Bu kimyasallar sadece hormon sistemini etkilemekle kalmıyor; aynı zamanda kansere ve kalp hastalıklarına da zemin hazırlıyor.
#Parfüm