Rafine tahıllara güle güle deyin: Ekmekler, makarnalar, kurabiyeler ve kekler gibi rafine tahıllar çoğu insanın insülin hormonunu aşırı salgılamasına neden olur. İnsülin, glukagonun tam tersi bir etkiye sahiptir. İnsülinin birçok fonksiyonu vardır bunların başında kan dolaşımından hücrelere glikoz alımını kolaylaştırmak için pankreastan salgılanır. Glikoz, karbonhidratlardan türetilir ve vücut için ana yakıt kaynağıdır. Rafine beyaz şeker ve / veya beyaz un gibi yanlış türde karbonhidratların çoğu tüketildiğinde, şekerle baş etmek için aşırı insülin salgılanır. Kısacası, aşırı insülin = aşırı yağ.
Düşük glisemik indeksli karbonhidratlar tüketin: Meyveler, sebzeler, kepekli tahıllar (siyez buğdayı, karakılçık ekmeği) ve kurubaklagiller glisemik indeksi düşük besinlerdir. Kan şekerini bir anda yükseltmez ve insülin direncine neden olmazlar. Araştırmalar, tam tahılların kilo kaybı ve tip II diyabet, kolon kanseri ve kabızlığın önlenmesinde yararlı olduğunu çok açık bir şekilde göstermektedir.