Mesane haberleri sayfasında Mesane hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 1775 Mesane haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
İdrar sıkışması ya da idrar tıkanıklığı, idrar yapamama gibi işeme bozukluklarını iyileştirmek amacıyla uygulanan Sakral nöromodülasyon tedavisi bu sorunlarla karşılaşan kişiler tarafından merak ediliyor. Peki, Sakral nöromodülasyon nedir, nasıl uygulanır? Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Tufan Tarcan anlattı...
#Sakral NöromodülasyonHer 10 dakikada bir tuvalete gitmeniz gerektiğini düşünün. Hayat çok daha zor olurdu değil mi? 'Aşırı aktif mesane' olarak adlandırılan bu durum geçtiğimiz günlerde yıllarca bu şekilde yaşamış genç bir kadın sayesinde gündeme geldi. Biz de uzmanlarımıza aşırı aktif mesanenin sebeplerini ve tedavisini sorduk. İşte tüm ayrıntılar...
#SağlıkAğrılı Mesane Sendromu ya da Mesane Ağrı Sendromu olarak da bilinen 'İnterstisyel Sistit', mesane ve pelvik bölgede ağrı, sürekli sıkışma hissi ve sık idrara çıkma ile karakterize mesanenin mikrobik olmayan kronik iltihabi hastalığıdır. Hastaların %90’ını kadınlar oluşturmaktadır. Şikayetlerin başlangıç yaşı sıklıkla 30-50 yaş arasındadır.
#İnterstisyel SistitDenizli'de doktorları bile hayrete düşüren olay yaşandı. Pamukkale Üniversitesi'nde yapılan ameliyatla yapay mesanesinden 5 parça halinde 2 kilogram ağırlığında taş çıkarılan 73 yaşındaki Halil Kul, taşları hatıra olarak saklayacağını söyledi. Taşı gören hemşire ve doktorlar fotoğrafını çekerken, hastanın evine de taşı görmek için gelen ziyaretçiler olduğu belirtildi.
#DenizliOlmadık yerde tuvaletiniz mi geliyor, yarım saati geçen bir yolculuk yapmanız gerektiğinde mutlaka yolculuk öncesi ve sonrası tuvalete mi gidiyorsunuz? Ya da sıvı tüketmek sizin için işkence mi? En önemlisi bu kadar sık tuvalete gitme nedeninizin mesanenizin küçük olmasına mı bağlıyorsunuz? O zaman yanlış yoldasınız! Çünkü mesaneniz küçük değil; düşündüğünüzden daha aktif…
#Aktif MesaneSık idrara gitme, mesane veya pelvik bölgede ağrı, basınç hissi gibi semptomlarla birlikte, enfeksiyon ve diğer tanımlanabilir patolojilerin dışlanmasına dayanan bir semptomlar bütünü olarak tanımlanmaktadır. Günümüzde halen yoğun çalışmalara rağmen bu klinik tablonun kesin tedavisi üzerinde kesin bir görüş birliği bulunmamaktadır.
#MesaneSamsun'da işçi emeklisi Mustafa Aytürk'ün (62) mesanesinden ameliyatla 522 gram ağırlığında taş çıkarıldı. Ameliyatı gerçekleştirilen Üroloji Uzmanı Opr.Dr. Can Aydın, 37 yıllık meslek hayatında ilk defa bu büyüklükte tek parça halinde bir mesane taşı vakası gördüğünü söyledi.
#SamsunSamsun'da işçi emeklisi Mustafa Aytürk'ün (62) mesanesinden ameliyatla 522 gram ağırlığında taş çıkarıldı. Ameliyatı gerçekleştirilen Üroloji Uzmanı Opr.Dr. Can Aydın, 37 yıllık meslek hayatında ilk defa bu büyüklükte tek parça halinde bir mesane taşı vakası gördüğünü söyledi.
#SamsunKOCAELİ'nin Gebze İlçesi'nde 60 yaşındaki erkek bir hastanın idrar torbasından 12 santim büyüklüğündeki taş operasyonla alındı.Gebze'de özel bir hastaneye gelen R.O. muayene edildi. R.O.'nun idrar torbasındaki taş olduğu tespit edilerek, ameliyata alındı. R.O.'nun idrar torbasındaki 12 santim büyüklüğünde taş alındı. Üroloji Uzmanı Doç.Dr. Fuat Demirel bu büyüklükteki taşın nadiren görüldüğünü belirterek, "Hastamız yüksek ateş ve genel durum bozukluğu nedeniyle hastanemize başvurdu. Hafifte idrarında belli belirsiz bir yanma vardı. Hastanın ciddi bir akciğer enfeksiyonu olduğu ve akciğerinden birinin tamamen iltihapla kaplı olduğunu, idrar torbasında taş olduğunu gördüm. Yaklaşık 2 sene içerisinde 12 santim boyutuna varan tek taş haline geldiğini ve bu taşın da oldukça sert bir enfeksiyon taşı olmadığını büyük ve tek parça sert bir taş olduğunu tespit ettik. Açık bir ameliyat ile idrar torbasından bu taşı çıkarttım ve aldım. İdrar torbasında da bu taşın oluşmasına neden olabilecek henüz ilave bir hastalık tespit edemedim. Hasta taburcu olduktan sonra bu araştırmaları yapacağım. Bu büyüklükte taş oldukça nadir görünen, idrar torbası felci olmaksızın nadir görülen bir taş" dedi.
#Gebzeİdrar tutmak zararları en fazla böbreklerde gösteriyor. Uzun süre tutulan idrar mesaneden tekrar böbreklere çıkarak böbreklere karşı bir takım tehditler meydana getirdiğini belirten uzmanlar idrar tutmanın zararlı olduğunu söylüyorlar.
#Uzun Süre İdrar Tutmanın ZararlarıSon zamanlarda sıkça görülen sağlık problemlerinden biri olan idrar kaçırma hastalığının birçok sebebi bulunabilir. Birçok kişide görülebilen bu hastalığın tedavisi vardır fakat insanlar bazı nedenlerden dolayı doktora bu durumlarını anlatmaktan utanırlar. Ama bu duruma bir tanının konulması ve bir an önce tedaviye başlanması gerekir.
#İdrar Kaçırma Hangi Hastalıkların Belirtisidir?Sigara içen birinin ciğerleri, damarları sigara içtikten sonra hiç sigara içememiş biri gibi olabilir mi yoksa illa bir hasar alır mı? Yeni bir çalışma, bir kişinin sigarayı bıraktıktan sonra kalp hastalığı riskinin ortalamaya düşmesinin yirmi yıldan fazla sürebileceğini, kardiyovasküler sisteminin hiç sigara içmemiş birine benzemesinin 25 yıl süreceğini söylüyor.
#SigaraHiç düşündünüz mü yıllardır sigara içen birinin sigarayı bıraktıktan sonra ciğerlerinin tamamen temizlenmesi, kalp ve damarlarının hiç sigara içmeyen birininkine benzemesi ne kadar zaman alır? Süreyi kısa sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Güney Kore'deki araştırmacılar, uzun süredir sigara içen bir tiryakinin kardiyovasküler sisteminin hiç sigara içmemiş birine benzemesinin ne kadar sürdüğünü keşfetti: Tam 25 yıl…
#SigaraO, Türkiye’nin gururu… Dünya bilim camiasına, henüz 28 yaşındayken ‘giyilebilir kalp pili’ icadıyla imza atan, Harvard Üniversitesi Genç Akademi üyeliğine seçilen ilk Türk bilim insanı olan Doç. Dr. Canan Dağdeviren, BBC’nin ‘İlham Veren 100 Kadın’ listesinde de yer alıyor. Çalışmalarını The Massachusetts Instute of Technology (MIT) Media Lab’da sürdüren Dağdeviren, meme kanserini erken teşhis edebilecek giyilebilir elektronik sütyen çalışmalarına son hızla devam ediyor.
#Doç. Dr. DağdevirenSevgili Hürriyet okurları... ‘SERKAN KIZILBAYIR İLE YAN KOLTUK’ sohbetlerimizde bu haftaki konuğum Acıbadem Ankara Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Prof. Dr. Rana Karayalçın oldu. Karayalçın, “endometriozis” konusunda merak edilenleri yanıtladı.
#Serkan KızılbayırAlzheimer 21’inci yüzyılın kâbusu. Her 3,2 saniyede bir kişi bu hastalığa yakalanıyor. Hem hastanın hem de ona bakanların yaşam kalitesi her gün biraz daha düşüyor, çaresizlik evlere ateş düşürüyor. Bu derlemeyi bir gazeteci olarak değil, sekiz yıldır bu illetle mücadele eden bir babanın kızı olarak yazıyorum. İçinde bol miktarda bilgi ve gerçekle birlikte test edilmiş deneyim ve moral bulacaksınız. Okuyan ferahlık bulsun, Alzheimer Günümüz (21 Eylül) kutlu olsun…
#AlzheimerErkeklerde kadınlara oranla daha sık görülen mesane tümörü, 50’li yaşlarda daha çok gözlemlense de artan sigara kullanımı, sigara içilen ortamlarda bulunma, günlük düşük sıvı tüketimi, katkı maddeli yağ tüketimi gibi nedenlerin etkisiyle 16 yaşındaki gençlerde dahi görülmeye başladı. Hastalığın genç yaşlara inmesiyle ilgili uyarıda bulunan Prostat Kanseri Derneği’nden Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Tunç Özdemir, sigara kullanımının çocuk yaşlara inmesi, çocukların sigara içilen ortamlarda bulunmasının bu hastalığı tetiklediğini belirtti.
#Mesane KanseriBu hafta iki önemli gelişme yaşayacağız: Dün itibariyle iletişim gezegeni Merkür retro hareketine başladı ve bu 30 Ağustos’a kadar sürecek. Ayrıca 5 Ağustos’ta Venüs, Başak burcuna geçiyor, 29 Ağustos’a dek de bu konumda. Belki elektronik cihazlarda ve iletişimde sorunlar yaşayabiliriz ama romantik konularda şanslıyız.
#AstrolojiKanserin teşhis ve tedavisi adına son yıllarda atılan önemli adımlar hayatta kalma oranlarında kayda değer bir iyileşme sağladı. Ancak madalyonun diğer yüzüne baktığımızda özellikle 50 yaş altı bireylerdeki vaka sayılarında yüzde 80'lik bir artış olduğunu görüyoruz. Araştırmacılar burada bir numaralı sorumlunun yaşam tarzı olduğu görüşünde. ABD'nin tanınmış onkologlarından biri kanser riskini azaltmak için kendi hayatında uyguladığı kuralları aktardı.
#SağlıkRobotik kanser cerrahisi, cerrahi müdahaleyi gerçekleştirmek için robotik sistemlerin kullanıldığı bir cerrahi yöntemdir. Bu sistemler, cerrahın hassasiyetini artırmak, daha ince ve zor ulaşılabilen alanlara erişimi kolaylaştırmak ve hastanın iyileşme sürecini hızlandırmak gibi avantajlar sunar. Robotik cerrahi, kanser tedavisi dahil olmak üzere birçok cerrahi alanında kullanılmaktadır. Bu teknoloji, cerraha, cerrahi aletleri ve kameraları kontrol etmek için robotik kollar ve yüksek çözünürlüklü görüntüleme sistemleri içeren özel cerrahi robotlarını kullanır. Robotik cerrahi, genellikle “Da Vinci Cerrahi Sistemi” gibi önde gelen robotik cerrahi platformları aracılığıyla gerçekleştirilir.
#1Çağın vebası metabolik hastalıklar, her yıl dünyanın yüz binlerce kişinin ölümüne yol açıyor. Ancak bu hastalıklardan korunmak aslında oldukça kolay. Hafta içi yayımlanan bir araştırma da bu konuda çok çarpıcı veriler ortaya koydu.
#BeslenmeABD'li tıp dergisi 'American Journal of Case Reports', 2018 yılında Endonezya'da doğan yapışık ikizlerle ilgili vakayı okuyucuları ile paylaştı. 2 milyonda bir görülen bir durum gazetelerin de ilgisini çekti.
#Örümcek İkizlerSevgili Hürriyet okurları... Dünya genelinde kanser vakaları giderek artıyor. Kanserin başlıca görülme nedenleri arasında genetik özellikler ve çevresel faktörler yatıyor. Kansere neden olabilecek çevresel faktörleri azaltmak ise bizim elimizde.
#SağlıkDünya Sağlık Örgütü’nün 2022 verilerine göre yaklaşık her 5 kişiden 1’i kansere yakalanıyor. Her 9 erkekten 1’i ve her 12 kadından 1’i bu hastalık nedeniyle yaşamını yitiriyor. Hastalık süreci sadece hastanın kendisi için değil, sevdikleri için de zorlu geçiyor. 1-7 Nisan Kanser Haftası’nı geride bırakırken kanser hastalarının yakınlarıyla konuştuk.
#Dünya Sağlık ÖrgütüGeceleri sık sık tuvalete kalkmak, uyku kalitesini ve dolayısıyla sağlığı fazlasıyla olumsuz etkileyen önemli bir sorun. Bu sorun genellikle belli bir yaşın üzerindeki erkeklere mahsus zannedilse de günümüzde 20'li yaşlardaki kadın ve erkekleri bile etkiliyor. Peki sebebi ne? Cevabı araştırmalar ve uzmanlar veriyor...
#Noktürni