Depremin etkilediği 11 ilde çocuklar ve veliler okula hazırlanıyor. Bu kez evinde değil konteynerinde hazırlanıp okul yolunu tutacak, yanındaki sıra arkadaşını gözleri arayacak çocuklar bu travmayla nasıl başa çıkacaklar... Bu sorunun yanıtını Türkiye’de çocuk travmalarını iyileştirme iddiasıyla kurulan Maya Vakfı’ndaki gönüllü travma uzmanları veriyor. MEB ile sınıflarda öğrenci ve öğretmenlere, konteyner kentlerde ailelere ulaşacaklar.
#DepremYapılan "Z kuşağı Araştırması"na göre, tüketimi ve teknolojiyi yönlendiren Z kuşağı gençleri, video ile iletişimi tercih ederken, online oyunlara önemli zaman harcıyor ve oyunlardaki başarısızlıklardan gerçek hayattaki başarısızlıklara oranla daha fazla etkileniyor.
#OyunMilli Eğitim Bakanlığı (MEB) Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürü Mehmet Nezir Gül, Türkçesi yetersiz öğrenciler için uyum sınıfları açtıklarını söyledi. Gül, göç nedeniyle Türkiye’de bulunan çocukların önce Türkçe sınavına alınacağını, dil bilmeyenlere uyum sınıflarında Türkçe öğretileceğini açıkladı.
#GazetehaberleriMEB Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürü Mehmet Genel Müdürü Mehmet Nezir Gül, eğitimin herkes için temel bir hak olduğuna inandıklarını belirterek, “Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olsun veya olmasın, nereli olursa olsun bu topraklarda bulunuyorsa eğer bizim bu çocuğa eğitimi vermemiz ve bu anlamda gayret göstermemiz gerekiyor” dedi.
#MebÇin tuzu Pakistan’da yasaklandı, birçok ülkede kullanımı kısıtlandı, Dünya Sağlık Örgütü’nün ‘en zararlı yiyecekler’ listesi içeriklerinde yer alıyor. Peki Çin tuzunu bu kadar sağlıksız hale getiren şey ne? Sağlığa ne gibi etkileri var ve en önemlisi Türkiye’de kullanımı ne durumda?
#Çin TuzuAkçansa’nın, Marmara Adası Gündoğdu Köyü Kalkındırma ve Güzelleştirme Derneği iş birliğinde hayata geçirdiği ‘Marmara Adaları Yapay Resif Projesi’nde bir yıllık sürenin ardından ilk takip dalışı gerçekleştirilerek izleme raporu hazırlandı. 280 yapay resifin Marmara Denizi tabanına yerleştirildiği projenin ilk bulgularına göre resifler etrafında deniz yaşamı hareketlenmeye başlarken, geçen bir yıllık sürenin sonunda 10’u balık olmak üzere 33 farklı türün tespit edildiği açıklandı.
#T.C. Tarım Ve Orman BakanlığıCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, "Kadınlar sadece bir cinsiyetin değil insanlığın yarısıdır. Nasıl ki bir kuşun tek kanatla uçması mümkün değilse kadının geri plana itildiği bir sistemin doğru işlemesi de mümkün değildir. Yapay zekâ ve dijitalleşme, yalnızca teknik bir ilerleme değil; kadınların toplumun her alanında daha etkin olmasıyla anlam kazanacak bir dönüşüm sürecidir." dedi.
#Emine ErdoğanKahramanmaraş merkezli, Hatay ve ilçelerinde etkisi çok fazla hissedilen, can kayıpları ve yıkımlarla hepimizi şaşkına çeviren, derinden etkileyen deprem felaketi üzerinden bir buçuk yıl geçti. İlk aylarda yaraları sarmaya yönelik destekler yerini yavaş yavaş sürdürülebilir projelere bıraktı.
#Müge AkgünBir çoğumuz evde vaktimizin büyük bir bölümünü mutfakta geçiriyoruz. En çok burası kirleniyor haliyle en çok da mutfakta temizlik yapılıyor. Peki temizlemeyi unuttuğunuz ya da görmezden geldiğiniz bazı yer ve nesnelerde zararlı mikropların gizlendiğini biliyor musunuz? New York Post, mutfakta en çok mikrop barındıran beş yere dikkat çekerek uyarılarda bulundu. Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Kıvanç Şerefhanoğlu, bu uyarıları ve alınacak önlemleri hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#SağlıkTürkiye ve Suriye’de meydana gelen yıkıcı depremlerin ardından 15 Nisan’da Londra’da dev bir yardım konseri düzenlenecek. Türk ve yabancı birçok sanatçının sahneye çıkacağı Royal Albert Hall’daki konserin sunuculuğunu ise Jumoké Fashola ve Halit Ergenç üstlenecek.
#Royal Albert HallTürk soyut resim sanatının duayen ismi Prof. Dr. Adnan Çoker 95 yaşında aramızdan ayrıldı. Alanında öncü sanatçı için sanat eleştirmeni Hasan Bülent Kahraman “Gelecek kuşaklar Çoker’in özgün dilini dikkatle incelemeli” diyor. Beral Madra’ysa Çoker’in külliyatının Türkiye’nin geleneksel belleğinin modernizmle karşılaşmasındaki bilinçaltı sürecinin görselleştirilmesi olduğunu söylüyor.
#Prof. Dr. Adnan Çokerİklim krizinin ve doğal kaynakların tehdit altında olmasının olası sonuçları giderek daha fazla belirginleşiyor. Yanlış enerji politikaları, aşırı kaynak kullanımı, su kaynaklarının tükenmesi ve ormansızlaşma dünyadaki sürdürülebilir yaşamı tehdit eden konulardan sadece bazıları. Bu olumsuzlukların bizlere ve dünyamıza yaşatabileceği geri dönülemez sonuçların farkına varmak ve olabildiğince hızlı bir şekilde eyleme geçmek gerekiyor. Bu konuda tüm sektörlere büyük sorumluluk düşerken moda sektörü de günümüzün son derece hızlı gelişen teknolojisiyle birlikte bu sorunun çözümüne katkı sağlamaya çalışıyor.
#Teknoloji1980’lerin sonunda İstanbul’da yaşamaya başladığımda Bebek Otel’in barı birçok kişi gibi benim de dostlarımla buluşma noktalarım arasındaydı. Gün batımının büyüsünü yakalamak için genellikle akşamüstü gidilir, sohbet uzarsa akşam geceye sarkar, ortaya paylaşımlık bir şeyler söylenirdi.
#Müge AkgünŞirince Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi (ŞirinceKoop) Başkanı Mehmet Kuzu, Türkiye’de çiftlik kurmaya hazırlandığı iddia edilen Bill Gates’i Şirince’de tarım yapmaya davet etti. Amazon’un kurucusu Jeff Bezos’un da aralarında olduğu yakın arkadaşlarıyla Ege ve Akdeniz kıyılarında doğum gününü kutlayan ve lüks teknede tatil yapan Microsoft’un kurucusu Bill Gates’in Türkiye’den arsa alma planları olduğu ortaya çıkmıştı. Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi’ne katılmadan önce Türkiye’de tatil yapan Gates’e yakın kaynaklar ABD’nin çok okunan gazetelerinden New York Post’a açıklamalarda bulunmuştu. “Bill Gates, yüzlerce dönümlük arsa bakıyor” diyen kaynaklar, eski eşi ile birlikte 50 milyar dolarlık Bill&Melinda Gates Vakfı’nı yöneten Gates’in vakfı için “çok büyük bir sürdürülebilir tarım oluşturma” isteği olduğunun da altını çizmişti.
#1Pandeminin etkisiyle kendini doğanın kollarına atanlar arttıkça sayfiyede farklı bir hareketlilik başladı. Artık resimden heykele, cazdan baleye sanatın her dalı köylerin, kasabaların sokaklarına taşınıyor. Kuşadası’nda 50 sanatçıyla büyük bir illüstrasyon sergisi hazırlayan küratör Selin Atasoy, Bodrum’da iki sergi açan Murat Pilevneli ve tüm üretimini köye taşıyan ressam Murat İrtem ile bu ‘göçün’ nedenlerini konuştuk. Güneşe taşınan sanat etkinliklerinden geniş bir seçki hazırladık.
#Selin Atasoyİklim değişikliği son yılların en trend konusu. Olumsuz sonuçları en çok sofraya gelen tabağın fiyatını ve sağlığımızı etkiliyor. Hükümetler aldıkları çeşitli önlem ve teknoloji yatırımlarıyla iklim değişikliğinin etkilerinden tarımsal üretimi, dolayısıyla toplum sağlığını arındırmaya çalışıyor. Kuraklık, tohumculuk, zararlılar, toprak bakım ürünleri, her biri iklim değişikliği sonucu ortaya çıkan düzensiz yağış, hayvansal ve bitkisel zararlılar konuları teknoloji geliştirilecek alanlar.
#Mine Ataman