Gıda maddeleri arasında birbirinden farklı işe yarayan mamuller bulunmaktadır. Maya da en çok merak edilen ve kullanılan gıda ürünlerinden bir tanesidir. Maya nedir ve nasıl yapılır? Maya ne işe yarar ve neden kullanılır? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#Maya NedirMutfağın olmazsa olmazlarından biri olan instant maya sahip olduğu uzun raf ömrü sayesinde önemli bir kullanım kolaylığı sağlamaktadır. Sizin için İnstant maya nedir ve neden kullanılır? İnstant maya nasıl yapılır ve ne kadar süre bekletilir sorularının yanıtlarını detayları ile derledik.
#İnstant Maya Nedir Ve Neden Kullanılır?Ekmek vazgeçilmez besinler arasında yer alıyor. Sofralarında ekmeğe yer veren ve bunu evde yapmak isteyen vatandaşlar ekmek yapımına yoğun ilgi gösteriyorlar. Özellikle yeni tip koronavirüsle mücadele sürecinde evlerinden çıkmak istemeyen vatandaşlar ekmek tarifini araştırmaya başladılar. Peki evde ekmek nasıl yapılır?
#Ekmek TarifiEvde ekmek yapımı, 30 büyükşehir ve Zonguldak ilinde sokağa çıkma yasağının ilan edilmesinin ardından araştırılan konular arasında yerini aldı. Vatandaşlar temel besinlerden olan ekmek yapımına yoğun ilgi gösteriyorlar. İşte püf noktaları ile evde ekmek yapımı tarifi...
#Ekmek TarifiBalıklar, çöp adamlar, çizgiler... Binlerce yıl önce yaşamış bir medeniyetten geriye kalan bu yazıların ne anlama geldiği, asırlardır çözülemiyor. Bu konuda çalışan bilim insanları hayatlarını tehlikeye atmak pahasına gizemi aydınlatmaya çalışıyor. O kadar ki şifreyi çözebilene 1 milyon dolar ödül teklif edildi. Peki birçok antik medeniyetin sırları çoktan gün yüzüne çıkarılmışken bu yazıyı çözmek neden bu kadar zor?
#İndus VadisiBazı kaynaklar bilinenin aksine anavatanının Fransa değil, Avusturya olduğunu ve Osmanlı etkisiyle yapıldığını söylüyor. Tuzlu ya da tatlı olsun, çıtır çıtır ama yumuşacık, ağızda eriyen bir lezzet... Yerken alacağınız keyif, içine ne koyulduğuna da bağlı... Türkiye’nin dört bir yanında, en iyi kruvasan sandviçleri yiyebileceğiniz mekânları keşfetmek için listemize göz atın.
#KruvasanDünyanın her yerinde yeni yılın trendleri konuşuluyor, yazılıyor, çiziliyor. Gastronomi dünyası için de bu geçerli. Bana göre bu konuya iki açıdan bakmak gerek; global ve yerel. Zira ABD’de açıklanan trendlerin yarısından çoğunun bize uygun olmadığını düşünüyorum. Globaldeki öngörülerin ülkemizin yeme-içme sektörüne nasıl yansıyacağını yazdım, sektöre hâkim 3 uzmandan da görüş aldım.
#Ebru ErkeMutlu seneler sevgili dostlar… Bu hafta büyük heyecanla yılbaşına geri sayarken, her Noel ve yılbaşı döneminde İtalya’dan yayılan ve dünyanın dört bir yanında sofraları süsleyen, sadece bir tatlı olmakla kalmayan aynı zamanda derin köklere sahip bir kültürel simge özelliği taşıyan bir lezzetin tarifi ile geldim; Panettone. Kuru meyvelerle zenginleştirilmiş, yumuşak dokulu bu kek,lezzetinin yanı sıra tarihi ve gastronomik anlamda taşıdığı dikkat çekici hikayeyle de gönülleri fethetmeyi başaracak.
#PanettoneVejetaryen ya da vegan beslenmeye ilgi duyan, bu işe yeni başlayanlar için buzdolabı ve kilerin dönüşümü, sık kullanılan malzemelerin değişimi zorlu bir süreç. Ben de alışveriş listenize ilham vermesi için kendi vazgeçilmezlerimi kategorilere ayırdım ve iki besleyici tarifimi ekledim.
#BitkiBöreğin anne eli değmiş olanının güzel olduğu söylenir ama işini bilen bir ustanın elinden çıkmış börek için bavulları hazırlayıp yola çıkmaya da değer. Ülkemizde yöreye, kullanılan malzemeye ve pişirme yöntemine göre değişen pek çok börek çeşidi bulunuyor. Yanında bir bardak çay da olunca tadına doyum olmuyor. Biz de bu hafta uzmanlarımıza ‘Ülkemizde böreklerin peşinde yola çıkılacak adresler hangileri?’ diye sorduk. İşte 7 şehirden birbirinden lezzetli 7 öneri...
#RotaBu yılın gastronomi trendlerinden biri de fermente gıdalar... Yoğurttan turşuya soframızın demirbaşlarını da hazırlamamızı sağlayan bu kadim teknikten bahsedince aklımıza ilk gelenlerden biri de, alıçtan nara çeşitleri giderek artan sirke. Yazarımız diyetisyen Berrin Yiğit faydaları saymakla bitmeyen sirkeyi nasıl tüketmemiz gerektiğini anlattı, şef Umut Karakuş da bir tarifini paylaştı.
#FermenteEkmek aşkımız 17-18’inci yüzyıl Avrupalı gezginlerinin yazdıklarıyla ve Evliya Çelebi’nin kaydettiği 46 çeşidiyle dillere destan ama bir noktada gelenekselle bağımız kopmuş… Bu hafta Dünya Ekmek Günü vesilesiyle unutulmayıp günümüze taşınabilmiş o nadide ekmeklerimizin birkaçını hatırlayalım istiyorum. Tabii evinin şefleri için de pratik ekmek tariflerim var…
#EkmekGaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin 5’incisini düzenlediği GastroANTEP Festivali, bu yıl Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Kültür Yolu Festivalleri kapsamına girdi. Geçen hafta düzenlenen festivalin ilk üç günü oradaydım ve uluslararası bir ‘gastrocity’ olma yolundaki Gaziantep’te bu kez bambaşka deneyimler yaşadım.
#Gülay Barbaros ALTANGeçen ay Instagram’da rengârenk domateslerin olduğu bir fotoğraf paylaştık, altına da “Evet, bu yaz OD Bahçe’de yetiştirilen ve mutfağımıza taşınan domatesler tam 105 çeşit” diye yazdık. “Gerçekten bu kadar çok çeşit domates var mı” diye çok soran oldu. Var. Ve amacımız, farklı domateslerin farklı lezzet profillerini tadabilmek. Size Egeli bir şef olarak çocukluğumdan bugüne domatesin hayatımdaki yerini anlatmak istedim...
#YazYaz mevsiminin en güzel yanlarından biri sofraları denizden taze taze çıkan deniz mahsulleriyle donatabilmek. Tavası, güveci çok seviliyor ama deniz mahsullü makarnaların yeri kimileri için bir başka. Evet, pahalı ancak denizin makarnaya kattığı lezzet de inanılmaz olabiliyor. Jürimize midyelisinden ahtapotlusuna en iyilerinin nerede olduğunu sorduk.
#GİZEM DİNÇBAŞZaman kısıtlaması olmadan sofraya kurulmak, usul usul, tadını çıkara çıkara yemek tatilde olmanın en güzel yanlarından biri... Jürimiz geçen hafta en sevdikleri yol üstü lezzet duraklarını anlatmıştı, bu hafta sıra Ege ve Akdeniz’deki kahvaltı mekânlarında... Ev yapımı ekmeklerden kuru domatesli-biberiyeli tereyağına, otlu tepsi böreğinden poşe yumurtaya tadanı mutlu etmesi garanti önerilerimiz var.
#KahvaltıHer yaz yeni mekanların açıldığı Bodrum’un değişmeyen lezzet duraklarından biri de Bitez’deki Maride Patisserie & Cafe... Bodrum’un yaz-kış açık olan keyifli adreslerinden Maride, 2016’da az şekerli, katkısız cheesecake çeşitleriyle başladığı gastronomi yolculuğunu her yıl menüsüne kattığı nefis seçeneklerle sürdürürken, mekanın müdavimlerinin sayısı da giderek artıyor.
#1