Makale haberleri sayfasında Makale hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 6363 Makale haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Makale, herhangi bir konuda, bir görüşü, bir düşünceyi savunmak ve kanıtlamak için yazılan yazılara denir. Gazete ve dergilerde yayınlanır. Bir gerçeği açıklamak, bir konuda görüş ve düşünceler öne sürmek ya da bir tezi savunmak, desteklemek için yazılan yazılara da "makale" denir. Makaleler bir gerçeği kanıtlamak için yazılır. Makalelerde bilimsel verilerden yararlanılır.
Akademisyenler, makalelerinin etkisini artırmak için ‘atıf’ satın almaya yöneliyor. Yurt dışında bazı şirketler parayla atıf satarken, Türkiye’de ise işler ‘sen benim makaleme atıf yap, ben de seninkine yapayım’ şeklindeki çıkar ilişkisiyle yürütülüyor. Atıfı yüksek olan makaleler ve dolayısıyla bilimsel çalışmalar daha çok öne çıkarken, düşük olanlar arka planda kalıyor. Bu durum bilimsel araştırmalara olan güveni de zedeliyor.
#Bilimsel ÇalışmaHazine ve Maliye Bakanlığı, “Jo Becker ve Justin Scheck tarafından kaleme alınan 16 Aralık 2023 tarihli New York Times makalesi Türkiye’nin terörizmin finansmanı ile mücadelesine ilişkin yanıltıcı bilgiler içermekte ve gerçekleri çarpıtmaktadır” açıklamasını yaptı.
#Hazine Ve Maliye Bakanlığıİnternet siteleri, ‘doçentlik’ makaleleri yazdıklarını belirten şirketlerin reklamlarıyla dolu. Ücretler 6 bin dolara kadar çıkarken kredi kartına 12 taksit bile yapılıyor. Hürriyet muhabiri de ‘doçentlik makalesi yazdırmak istediğini’ söyleyerek bu şirketleri aradı...
#DoçentlikDışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Lübnan'daki El-Cumhuriye gazetesi için bir makale kaleme aldı. Çavuşoğlu makalede "Bu güzel ülkenin, tarih boyunca iç savaş dahil nice badireler atlatmış ve her defasında küllerinden yeniden doğmayı başarmış olduğunun şahidiyiz" ifadesini kullandı.
#Mevlüt ÇavuşoğluTürkiye'nin ilk kullandığı aşılan olan Sinovac firmasının Coronavac aşısı için tüm dünyanın dört gözle beklediği Faz 3 çalışma sonuçları dünyada ilk kez Türkiye’den geldi. Faz 3 aşı çalışmasının makalesi önceki gün dünyanın en saygın tıp dergisi Lancet’te yayınlandı. Prof. Dr. Murat Akova ile Prof. Dr. Levent Doğanay, Demirören Haber Ajansı’na önemli açıklamalarda bulundu.
#CoronavacTürk akademisyen, tıp doktoru ve bilim insanı, Harvard Üniversitesi Profesörü ve Üniversite’nin Sabri Ülker Metabolik Araştırma Merkezi’nin direktörü Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil, MEF Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erhan Erkut’un yayınladığı Yetgen programına katıldı. Bilim insanı olma yolunda yaşadığı başarısızlıklarının motivasyonunu kaybettirmediğini ifade eden Hotamışlıgil, “Başaramadığım şeyleri başarısızlık olarak görmedim. Hayatı olurunda yaşamak motivasyonu artırıyor, yeni fırsatlar çıkarıyor. Asistanken yazdığım değişik bir vaka analizi yapılan tek bir makale vardı. O da benim için Harvard’ın kapısını açtı” dedi.
#Harvard ÜniversitesiSağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bakan Yardımcısı Şuayip Birinci'nin de yazarları arasında yer aldığı makale ile ilgili iddialara ilişkin, "Sehven yapılan ve düzeltilmesi için gerekli girişimin yapıldığı bir yazım hatasını bahane ederek bu süreci büyük özveri ve mücadele ile götüren, aynı zamanda kendisi de bir tıp doktoru olan Bakan Yardımcım Dr. Şuayip Birinci'nin ve çalışma arkadaşlarının yıpratılma çabalarını üzüntüyle karşılıyorum." ifadesini kullandı.
#Fahrettin Kocaİstanbul’da intörn doktor olarak tıp eğitimine devam eden 24 yaşındaki Enis Çağatay Yılmaz’ın, geliştirilmesinde katkı sağladığı; bir su kaynağının kullanılabilirliğini normal metotların aksine yapay zeka kullanarak çok daha hızlı ve ucuz değerlendiren yöntem, İngiltere’de yayınlanan ‘Nature Light: Science & Application’ adlı dünyaca ünlü bilim dergisinde makale olarak yer aldı.
#Enis Çağatay YılmazTıp camiasının itibarlı iki dergisi koronavirüs tedavisinde kullanılan ‘Hidroksiklorokin’ adlı ilacın ölüm oranlarını arttırdığına kanıt olarak Türkiye’deki verileri paylaştı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca verilerin gerçeği yansıtmadığını belirterek iki dergiye mektup yazdı. Dergiler makalelerini geri çekti.
#GazetehaberleriDışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Afrika kıtasının, birlik içinde yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) üstesinden geleceğini belirterek, "Afrika’nın yalnız kendi halkının refahına değil, önümüzdeki yılların dünya düzenine de büyük katkı sağlayacağına, Türkiye-Afrika ortaklığının da dayanışmanın daha fazla önem kazanacağı salgın sonrası yeni düzende örnek gösterileceğine yürekten inanıyorum." ifadelerini kullandı.
#Dışişleri BakanıCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Libya konulu Berlin zirvesi öncesinde batı medyası bir makale kaleme aldı. Erdoğan makalede “Libya’yı bir savaş baronunun insafına terk etmek tarihi bir hata olacaktır” ifadelerini kullandı.
#CumhurbaşkanıAngus, doğduğu andan itibaren çok mutlu ve sağlıklıydı. Doğumundan sadece altı ay sonra ise bebekte değişimler meydana gelmeye başladı. Sık sık testler yapılan bebeğe tam olarak teşhis ise iki yıl sonra konabildi. Dünyada sadece 27 kişide var olduğu bilinen bir hastalığa sahip olduğu ortaya çıkan Angus, teşhisi alan 28’inci kişi oldu.
#CRELD1Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin Sakarya 8. Olağan İl Kongresi'nde açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Birileri çıkıp ileri geri konuşuyor. Ne diyorlar? 'Türkiye'nin Suriye'de ne işi var?' Bunu diyecek kadar kendi tarihini bilmeyenleri kültür ve medeniyet değerlerimizden yoksun olanları görüyoruz. Kimi bu soruyu cahilliğinden, mevcut CHP yönetimi gibi olanların çoğu da tamamen ideolojik fanatizmden soruyor. Şimdi gördün mü, niçin bizim oralarda olduğumuzu? Şimdi gördünüz mü bizim niçin Suriye'de olduğumuzu? Ne oldu şimdi? Suriye'nin başındaki nerede?" ifadelerini kullandı. Erdoğan, "Altmış bir yıllık zulmün arkasından Baas rejimi düşerken Esad pılını, pırtısını toplayıp bir gecede kaçmak zorunda kaldı" dedi.
#Recep Tayyip Erdoğan19 senedir çalıştığım bir konu siber zorbalık. Hatta Türkiye’de bu konuyu ilk çalışan iki akademisyenden biriyim. 2012 yılında UNICEF’in Türkiye toplantısında üst düzey devlet erkânının olduğu bir toplantıda da dönemin içişleri bakanının gözlerine bakarak “Bu mesele sadece ailelerin ve okulların üstesinden gelebileceği bir mesele değil, İçişleri Bakanlığından Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına, yerel yönetimlerden medyaya kadar tüm toplumun birlikte çalışması gereken bir konu” demiştim. 2007 senesinde Türkiye’de bu konuda yazılmış sadece bir makale varken bugün yüzlerce makale, onlarca yüksek lisans ve doktora tezi var. Lakin bugün vuku bulan siber zorbalık olayları 15 sene öncesinden çok daha vahim.
#Konuk YazarHollanda merkezli bilimsel dergi Applied Soft Computing, yılın en iyi makalelerini seçti. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) İşletme Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cengiz Kahraman’ın ortak yazarı olduğu ve müşteri odaklı ürün tasarımını ele alan makale de ‘en iyi makale’ ödülünü almaya hak kazandı.
#İTÜTürkiye’nin meşhur dönerini tescilletmek için bin yıllık belgelerle bilimsel bir makale hazırlanarak Avrupa Komisyonu’na sunuldu. Akademik çalışmanın detaylarının tanıtıldığı toplantıya katılan Alman oyuncu Wilma Elles “Almanya PR stratejisi yapmış olabilir ama döner Türkiye’nindir” dedi.
#AlmanyaBÜLENT Eczacıbaşı iş yaşamının 50. yılında yeni bir kitap yayınladı: BİRAZ DAHA DÜŞÜNÜNCE... Eczacıbaşı kendi yaşadıklarından ve tecrübelerinden yola çıkarak kaleme aldığı denemelerin iş insanlarına yönelik olduğunu söylese de bence her kesimden ve yaştan bireylerin ilgisini çekecek bir kitap olmuş.
#Yapay ZekâOnlara, kısaca NEET diyorlar. Ne istihdamdalar ne de eğitimde. Yaşları ise 15-24 arası. Türkiye’de NEET’lerin, 15-24 yaş nüfusa oranı yüzde 22.5, dünyada ise her 5 gençten 1’i ne eğitimde ne de istihdamda. NEET’ler tüm ülkeler için sorun ve gençlerin işgücü piyasasına katılması için farklı farklı modeller uygulanıyor. Peki, neden işgücüne katılmıyorlar?
#NEETTürkiye’nin ilk kadın sümeroloğu, arkeolog ve dilbilimci Muazzez İlmiye Çığ, 110 yaşında hayatını kaybetti. Çığ, bilime değerli katkılarla birlikte yaşadığı uzun ömürle de tarihe geçti. Kendisiyle 106. doğum günü vesilesiyle yaptığımız söyleşide bunun sırrını; “Gençken bütün hayatımız tahsilimizi tamamlamak ve çalışmaktı. Çalışmaktan hoşlanıp boş oturmaktan hoşlanmazdım” diye vermişti.
#Muazzez İlmiye ÇığYapay zekaya yaptırılan ödev, tez, makale ve projeler son yıllarda akademik camianın sıklıkla tartıştığı konular arasında yer alıyor. Bu nedenle öğrenci ve akademisyenlerin çalışmalarını yapay zekaya yaptırmasının önüne geçmek ve bunu belirlemek için ‘yapay zeka dedektörleri’ kullanılmaya başlandı. Ancak ABD Georgia Southern Üniversitesi’nden Doç. Dr. Selçuk Doğan’a göre, bu dedektörler kimi zaman yanıltıcı olabiliyor. Öyle ki tamamen insan elinden çıkmış bir makalenin yapay zeka tarafından yazıldığını raporlayabiliyor.
#Doç. Dr. Selçuk DoğanAkdeniz Üniversitesi öğretim üyeleri tarafından tarımda önemli bir zararlı türüne karşı doğal yolla mücadelede kullanılabilecek sıvı üretildi. Yapılan araştırmada, mısır sapı artıklarının biyokömüre dönüştürülmesi sürecinde ortaya çıkan sıvının önemli zararlı türlerden biri olan kırmızı örümceklere karşı yüksek etki gösterdiği tespit edildi.
#Akdeniz ÜniversitesiLondra merkezli yükseköğretim derecelendirme kuruluşu Quacquarelli Symonds (QS), Asya kıtasının en iyi üniversitelerinin güncel sıralamasını yayınladı. Pekin Üniversitesi zirvedeki yerini korurken, Hong Kong Üniversitesi ikinci, Singapur Ulusal Üniversitesi ise üçüncü sırada yer aldı.
#AsyaYurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) tarafından yayımlanan ‘Afrika Yıllığı 2023’ kitabında, Almanya’nın Afrika kıtasıyla ilgili yeni stratejisini ele alan önemli çalışmalar arasında, Nürnbergli ekonomist İsmail Akpınar’ın ‘Almanya’nın Yeni Afrika Stratejisi’ başlıklı makalesi de yer aldı.
#AVRUPADAN HABERMeghan Markle'ın yakın çevresi sosyal basamakları tırmanırken değişti, ancak Prens Harry hayallerinin peşinden koşarken onun yörüngesinde kalabilecek mi? Son zamanlarda bir arada görünmeyen, programları ayrı ayrı katıldıkları etkinliklerle dolup taşan dünyanın en ünlü ve aynı zamanda da en tartışmalı çift Prens Harry ve Meghan Markle’ın evliliğini kraliyet uzmanları masaya yatırdı…
#Meghan MarkleOnlar dünyanın en ünlü kardeşleri desek herhalde yalan olmaz… Dünyanın en ünlü ailesinin içinde doğdular, ilk doğan oğul bir gün kral olacağını, küçük kardeşi ise her zaman sadece bir prens olarak kalacağını bilerek büyüdü.
#Prens Williamİnternette karşınıza çıkan herhangi bir görsel veya video için “Gerçek mi bu” diye şüpheye kapıldıysanız, bingo. Derin şüphenin dipsiz boşluğuna ayağınızı uzattınız demektir. Derin şüphe tabirinde, yapay zekânın asli mekanizması ‘derin öğrenme’ye gönderme var. Biraz da derin devletten bildiğimiz kesif koku.
#Derin ŞüpheDünyanın bu bereketli topraklarında binlerce yıldır demlenen değerleri, hakkını vererek geleceğe taşımak için projeler geliştiriyoruz. Kendimizi, nitelikli değişim-dönüşüm hareketinin önemli bir parçası olarak konumlandırıyoruz.
#1Gazeteci-yazar Yenal Bilgici, ‘Yeni Dünya Yeni Kurallar’ adlı yeni kitabıyla okuru, yazarımız Vedat Milor’un masasına davet ediyor. Ama bu kez konuşulanlar sadece yemek üzerine değil. Milor nehir söyleşi boyunca değişen dünyayla ilgili fikirlerini, yaşam zevkine ulaşmanın yollarını paylaşıyor. Ve bunu bir yol gösterici gibi değil, yaşamı ve etrafını anlamaya çalışan sosyal bilimci kimliğiyle yapıyor.
#Vedat Milor2020 Elazığ depremleri ile 2023 depremleri arasındaki sismik boşluğun Malatya'daki 5,9 büyüklüğündeki depremin kaynağı olduğunu öne sürdü. Cornell Üniversitesi akademisyenleri, bu depremin muhtemelen tetiklenmiş bir olay olduğunu belirtti. Araştırmalar, Elazığ ve 2023 depremlerinin fay üzerindeki baskıyı artırarak Malatya'daki depremin oluşma olasılığını yükselttiğini gösteriyor.
#Malatya