ŞEVVAL Sam, Lübnan’da ödüle layık görüldü. Son olarak “Yasak Elma” adlı dizide rol alan sanatçı, 2000 yılından beri Lübnan’da düzenlenen Arap dünyasının en görkemli ödül törenlerinden olan Murex D’or 2023 Uluslararası Ödülleri’nde ‘en iyi kadın oyuncu’ seçildi.
#Şevval SamMasterChef Milhan merak edilen isimlerden biri. Yarışmacı, yeni bölümde yaptığı dans ile dikkat çekiyor. Peki, MasterChef Milhan kimdir, nereli, kaç yaşında? İşte Kütahya’da dünyaya gelen Milhan Erdem hakkında bilgiler
#Masterchef MilhanTürk sofralarında da sık sık karşımıza çıkan birçok mezenin asıl vatanı olan Lübnan mutfağı, alıştığımız damak tadına olan benzerliklerinin yanında farklılıklarıyla da sizi son derece şaşırtacak.O halde, en kısa zamanda Beyrut planları yapmanızı sağlayacak tariflere davet ediyoruz sizi...
#Lubnan MutfağıHayatı boyunca hiç uyumamış bir şehir düşünün. Kimi zaman göz kamaştıran eğlencenin ışıklarından, kimi zaman acının göz yaşartan nöbetlerinden. Bazen de savaşın ortasında bile yaşamaya devam etmek için çalan sazların ve darbukanın sesinden. Orta Doğu’nun nazlı dilberi Beyrut, geçmişteki sükseli günlerine her geçen yıl biraz daha kavuşuyor.
#Beyrut Gezi RehberiŞehirde artık önümüz, arkamız, sağımız, solumuz Arap turist. Tatil için Türkiye’yi ve özellikle de İstanbul’u tercih eden Arapların sayısında son yıllarda büyük artış var. Peki Araplar bu şehri neden bu kadar seviyorlar? İstanbul’da kendilerini ne kadar rahat ve özgür hissediyorlar? En çok nerelere gidiyorlar, hangi müzeleri, hangi alışveriş merkezlerini tercih ediyorlar? İşte bu soruların cevabını Taksim’den Büyükada’ya kadar şehrin dört bir yanına yayılmış Araplara sorduk. Ortaya tek bir yanıt çıkmadı. Çünkü onlar da tek tip insanlar değil. Ancak birleştikleri bir nokta var. “Biz Türkiye’yi çok seviyoruz ama burada bize kaba davranılıyor ve Türklerin yüzü gülmüyor” diyorlar.
#Arap TuristODTÜ Gıda Mühendisliği mezunu Ayça Akat (36), özel bir firmada gıda ve içecek bölümü müdürü. “Yemek, hayatımın vazgeçilmez bir parçası. Dolayısıyla gezilerim ağırlıklı olarak yemek odaklı” diyor. Akat, yemek kültürünü çok sevdiği Beyrut’u anlattı.
Limon suyu, sarımsak ve zeytinyağıyla birkaç saat marine ettiğim çipuraları karnabaharlı bir kaşık salatasıyla servis ettim: Karnabaharları birkaç dakika zerdeçallı suda haşlayıp robota atıyor, diğer malzemeyle karıştırıp ferahlatıcı bir salataya dönüştürüyorsunuz
Teknik olarak hala savaş halinde olan Lübnan ile İsrail, mutfakta da birbirine girdi. "Yahudi devleti yemeklerimizi çalıyor" diyen Lübnanlı girişimciler, Ortadoğu mutfağının olmazsa olmazları sayılan falafel, humus ve tabuliyi, AB nezdinde Lübnan adına tescil ettirmek üzere harekete geçti.
28 Mayıs Dünya Burger Günü’ydü. Bulutsu ekmeği, kaliteli köftesi, çeşit çeşit sos ve eşlikçileriyle artık her şefin kendine has bir formülü var. Jürimize İstanbul’da en iyi burger yapan yerleri sorduk. Klasik cheddar yerine brie kullananlardan vişne soslusuna öyle yenilikler var ki okurken ağız sulandırıyor…
#Gizem DinçbaşBaharatları, kokusu, otları ve rengarenk sunumlarıyla oryantalist ama bir yandan da modern bir yemek kültürüne sahip Lübnan mutfağı, Alaçatı’daki adresi El Yar’la birlikte damaklarda eşsiz tatlar bırakmaya aday... Lübnan mimarisinden yola çıkılarak tasarlanan mekana giriş yaptıktan sonra kendinizi bir anda yasemin ve begonvillerle dolu eşsiz bir dünyanın içinde buluyorsunuz.
#1Ortadoğu mutfaklarının en sevilen lezzetlerinden falafeli nohut veya bakla ezmesiyle yapılan bir köfte türü olarak tarif edebiliriz. Zengin aromasının kaynağı içindeki baharat, soğan ve sarımsak harmanı. Ben de taze nane, salatalık ve yoğurt-tahin sosuyla hazırladığım bol yeşillikli falafel dürümünü yanında karpuzla yazın her gün yiyebilirim...
#FalafelBavel’de kuzu kafes süper, babagannuş ve humusları da Lübnan’da yediğim düzeyde.Bestia’da kemik ilikli ıspanak gnocchi muazzam. Kemik iliği bütün şekilde geliyor, garson önünüzde kemiğinden ayıklayıp gnocchi’ye karıştırıyor. Odun fırınında pişen pizzaları da çok başarılı. Şaşıracaksınız ama Saffy’s lokantasındaysa yüzde 100 kuzu etinden Adana kebabı yedim. Bu üç mekânın sahibi Ori Menashe, Saffy’s’i açmadan önce İstanbul’a gelmiş, kebap ustalarından işin inceliklerini öğrenmeye çalışmış.
#BavelÜlkemdeki her yörenin mutfağını severim ama başıma tabanca dayasanız ve “Tercih belirt” deseniz depremin en çok etkilediği bölgeler ağır basar... Humusçu İbrahim Usta o güzelim bakla ezmesine nasıl da sevgisini katıyordu... PÖÇ Kasabı ve Kebap Salonu’nun tepsi ve kâğıt kebapları, yörenin gelişmiş damak zevki kadar buranın sahibinin güzel kalbinin ve biz müşterilere olan saygısının ifadesi değil miydi? Leban’daki humus ve maklubenin müthiş lezzeti, yörenin kozmopolit kültürünün gastronomik alanda ifadesi değil miydi? Yöresel mutfak demek koca bir kültür demek. Barınma, beslenme ve iş bulma gibi acil sorunları çözdükten sonra kaybolma tehlikesinde olan kültürleri yeniden canlandırmak hepimizin boynunun borcu...
#AntakyaLübnan’dan Mısır’a tüm Ortadoğu’nun sahip çıkmak istediği, hiçbirinin de bunu ispat edemediği, sevgi arsızı bir lezzet humus! Bizim için sadece bir meze değil, bölge bölge değişen usulleri, eşlikçileri, üzerine gezdirilen yağı ve yapılış ritüeliyle başka türlü bir hikâye... İyi bir humus yapmanın yoluysa iyi malzemeden geçiyor, özellikle de yerli susam oranı yüksek, kaliteli tahinden...
#Humus