Lozan Antlaşması'nın 101. yıl dönümü kutlanıyor. Türkiye'nin bağımsız ve egemen bir devlet olarak tanınmasını sağlayan Lozan Barış Antlaşması'nın imzalanmasının üzerinden 101 yıl geçti. 1. Dünya Savaşı'nın ardından 24 Temmuz 1923'te İsviçre'nin Lozan şehrinde imzalanan antlaşma, Türkiye Cumhuriyeti Tarihi'nde büyük önem taşıyor. 143 madde, bir ön söz ve 4 bölümden oluşan Lozan Barış Antlaşmasının ön sözünde, devletlerin istiklal ve hakimiyetine saygı gösterilmesi prensi yer alıyor. Kapitülasyonlar, Adalar, Boğazlar konusu gibi birçok sorunun çözüme kavuştuğu Lozan Antlaşması, ıslak imzalı nüshası "depozitör ülke" sıfatıyla Fransa tarafından muhafaza ediliyor. Peki, Lozan Barış Antlaşması ne zaman imzalandı, önemi nedir? İşte, Lozan Antlaşması maddeleri ve tarihi ile ilgili ayrıntılı bilgiler.
#Lozan Antlaşması TarihiOsmanlı devletinin birinci dünya savaşında mağlup çıkması ile birlikte yeni bir savaşında fitilleri ateşlenmiştir. Osmanlının yapmış olduğu fakat Yunanistan hariç hiçbir devletin imzalamadığı Sevr anlaşması yeni bir anlaşma için Türk milletine mücadele gücü vermiştir. Bu anlaşmayı merak eden bireyler de genellikle Lozan Antlaşması nedir? Lozan Antlaşması tarihi, maddeleri, önemi ve sonuçları kısaca özeti ne olmaktadır? Soruları bulunmaktadır. İşte, merak edilen tüm detaylar.
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, "Eğitim-öğretim süreçlerinde de bize ait, inşa ettiğimiz yepyeni bir eğitim modeliyle sahaya çıkmalıyız. Yaklaşık 10 yıl önce biz bu süreci başlattık. OECD başta olmak üzere uluslararası eğitimle ilgili çalışan hangi yapılar varsa hepsinin temel parametrelerini aldık, üzerine de bizim toplumsal yapımızın ana referansları, toplumun eğitimden beklentilerini, çocuklarımızın değerlerimize sahip çıkan erdemli birer birey olarak yetişmesini istiyoruz, programlarımıza bunu yerleştirdik ve adını da 'Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli' dedik" dedi.
#AnkaraTürkiye-Yunanistan ilişkilerinde yeni sayfa dün Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Atina ziyaretiyle resmen başladı. Erdoğan ve Miçotakis, 1930’dan sonra ilk kez iki ülke arasında ‘İyi Komşuluk Bildirgesi’ imzaladı. Sıcak buluşmadan Türk vatandaşlarına Ege’deki 10 adada vize kolaylığı müjdesi de çıktı.
#ErdoğanMustafa Kemal Atatürk nerede “Yarın Cumhuriyeti ilan edeceğiz” dedi? Kurtuluş Savaşı’nın harekât planını nerede hazırladı? Büyük Nutuk’u nerede kaleme aldı? Bilardo masasını nereden getirtti? İlk gazete kararını nerede verdi? “Hâkimiyet kayıtsız şartsız milletindir” sözünü nerede söyledi? Sakarya Savaşı’nı nerede planlayıp, yönetti? İşte başkentte, Mustafa Kemal Atatürk’ün Cumhuriyet'i ilan edişine tanıklık eden, konakladığı önemli mekânlar...
#TSK6 Ekim Cuma gününün tarihçesi vatandaşlar tarafından araştırılıyor. 6 Ekim özel bir gün mü? sorusu da bu bağlamda araştırılıyor. 6 Ekim İstanbul için oldukça önemli ve tarihi bir gündür. 6 Ekim 1923’te İstanbul düşman işgalinden kurtarılmıştır. Peki, 6 Ekim’de ne oldu? İşte 6 Ekim tarihçesi!
#6 EkimMondros Mütarekesi, Türk İmparatorluğu’nun Avrupa topraklarından tamamıyla itilmesi, Akdeniz ve Karadeniz üzerindeki bağlantının beynelmilel kuvvetlere geçmesi ve en güçlü bahri kuvvet olarak İngiltere tarafından yönetilmesi, Türklerin imparatorluğunun Küçük Asya’da da sınırlı bir parçaya nakledilmesidir. İstiklal Savaşı’nın başarıyla tamamlanması ve Lozan’a gidilmesi bu projeleri durdurdu.
#Mondros29 Ekim 2023, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü kuruluş yıldönümü. Bu nedenle bu yıl Cumhuriyet Bayramı daha da büyük bir coşkuyla kutlanacak. Ülkenin her karışında verilen kurtuluş mücadelesinin önünde saygıyla eğiliyoruz. İstiklal yolunda 100’üncü yılın gururunu doyasıya yaşayıp kuruluş ruhunu en çok hissedeceğimiz 12 şehirden öneriler hazırladık.
#Serda BüyükkoyuncuYaz mevsiminin sonuna geldiğimize göre artık kültür, sanat ve tarihin izinde yola çıkmanın vakti gelmiş demektir. Bu yıl müze ve ören yerlerine ilgi oldukça büyük… Hatta Kültür ve Turizm Bakanlığı geçtiğimiz günlerde Müze Kart'ta yıl sonuna kadar rekor beklendiğini duyurdu. Biz de bu hafta uzmanlarımıza ‘Müze Kart ile keşfedilecek büyüleyici müze ve antik kentler hangileri?’ diye sorduk. 6 şehirden birbirinden özel 15 adresi önerdiler.
#RotaMHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Lozan Barış Antlaşması'nın 100'üncü yıl dönümünü dolayısıyla bir mesaj yayınladı. Bahçeli, "Adım adım, karış karış müdafaa edilerek kurtarılan aziz vatan, kurulan Türkiye Cumhuriyeti ve bunların hukuki temeli Lozan Barış Antlaşması imhaya ve izmihlale asla maruz bırakılmayacaktır. Türk milleti hiçbir antlaşmayla var olmamış, hiçbir antlaşmayla da yok edilemeyecektedir." ifadelerini kullandı. Bahçeli, "MHP, Lozan Barış Antlaşması’nın 100’üncü yıl dönümünde, “2024’e Doğru, Diyar Diyar Anadolu” temasıyla 31 Mart 2024 tarihinde yapılacak Mahalli İdareler Seçimlerine hazırlık sürecini de resmen başlatmıştır" dedi.
#Devlet BahçeliMHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Lozan Barış Antlaşması'nın 100'üncü yıl dönümünü dolayısıyla bir mesaj yayınladı. Bahçeli, "Adım adım, karış karış müdafaa edilerek kurtarılan aziz vatan, kurulan Türkiye Cumhuriyeti ve bunların hukuki temeli Lozan Barış Antlaşması imhaya ve izmihlale asla maruz bırakılmayacaktır. Türk milleti hiçbir antlaşmayla var olmamış, hiçbir antlaşmayla da yok edilemeyecektedir." ifadelerini kullandı. Bahçeli, "MHP, Lozan Barış Antlaşması’nın 100’üncü yıl dönümünde, “2024’e Doğru, Diyar Diyar Anadolu” temasıyla 31 Mart 2024 tarihinde yapılacak Mahalli İdareler Seçimlerine hazırlık sürecini de resmen başlatmıştır" dedi.
#MHPFerah bir görünümü olan Eski Cami’nin önemli özelliklerinden biri içerisindeki süslü yapısıdır. Klasik mimarinin habercisi olarak anılan Üç Şerefeli Cami ise minarelerden biri 3 şerefe uygulaması ile dikkat çeker ve cami de halk arasında bu adla anılır. Edirne için yazılacak çok şey var; ama bu hafta sizi Eski Cami ve Üç Şerefeli Cami’ye götüreceğiz.
#Bursa* Ulus’taki Kurtuluş Müzesi (Birinci Türkiye Büyük Millet Meclisi), Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna ve kuruluşundaki en önemli kararların alınmasına tanıklık etti. * Atatürk, bu tarihi binada ilk Meclis Başkanı ve Cumhurbaşkanı olarak seçildi. Ankara burada ‘başkent’ ilan edildi. Cumhuriyet’in ilanı da yine bu çatı altında gerçekleşti.
#Tarihi Yapıların HikayeleriDışişleri Bakanlığı, Yunanistan'daki bazı radikal grupların 'Pontus' iddialarına ilişkin, "Türk düşmanlığı kaynaklı histeriden kurtularak kendi karanlık tarihleriyle yüzleşmeye davet ediyoruz. Yunanistan'daki tüm çevrelere bugün de provokatif söylem ve eylemlerini devam ettirmek yerine, barış ve iş birliği ortamını mümkün kılacak bir vizyon benimsemesini tavsiye ediyoruz" açıklamasını yaptı.
#Dışişleri BakanlığıOcak ayında ‘Ayrıcalıklı Rotalar’ çekimi için gittiğimiz Edirne’yi yeniden keşfetme şansımız oldu. Yine muhteşem ağırlandık. Bildiklerimize yeni bilgiler ekleyip döndük bu yolculuktan. Osmanlı İmparatorluğu’na 88 yıl başkentlik yapan şehir; tarihi dokusu, kültürel çeşitliliği, doğal güzellikleri ve lezzetli mutfağıyla her zaman ilgi odağı olmayı hak ediyor.
#SeyahatTürkiye Cumhuriyeti imparatorluktan kalma bir alışkanlıkla gelen, şimdi mübadil denen muhacir kitlelerini yerleştirmekte, toprak ve ev sahibi yapmakta pekâlâ başarılı olmuştur. Bununla birlikte Türkiye Cumhuriyeti’ne lazım olan bazı gruplar bu mübadele ile yurtdışına çıkarılmıştır. 1 milyon 200 bin kişinin Yunanistan’da başarılı denecek şekilde yerleştirilemediği, gayrimemnun bir zümre yaratıldığı açıktır. Buna karşılık Yunanistan’dan gelen 500 bin kişilik muhacirin ülkeye uyum sağladığı, yeni zirai ürün dallarının yaratıldığı da bir gerçektir.
#Mübadele