Paylaş
Yaklaşık 50 yıl avukatlık, bir dönem Tekirdağ milletvekilliği (SHP), üç dönem Tekirdağ Barosu Başkanlığı, dört yıl Başbakan Başdanışmanlığı (Erdal İnönü), iki dönem, toplam sekiz yıl Türkiye Barolar Birliği Genel Sekreterliği (Özdemir Özok - Metin Feyzioğlu), çevre sorunlarını (özellikle Ergene ve Istranca) Türkiye ve Meclis gündemine taşıma çalışmalarında öncülük... Birçok dernekte ve vakıfta başkanlık, yöneticilik... Bir kitap, birçok broşür, onlarca yazı. Siyasette ve avukatlıkta geçen uzun yıllar. Onlarca stajyer avukata rehberlik, nezaketiyle, aydın kimliğiyle giyim kuşamıyla, tavır ve davranışlarıyla örnek alınan bir kişilik. Siyasetin halk yararına yapılması için verilen mücadele. Erdal İnönü’ye en yakın isim ve avukatlık mesleğinin saygınlığını artırma çabasıyla dolu bir yaşam.
Basının ‘Erdal İnönü’nün prensi’ dediği Güneş Gürseler, ailesi Konyalı olan binbaşı bir babanın ve öğretmen annenin oğlu olarak Selimiye Kışlası’na tayin edildiklerinde Fatih’te doğmuş, daha sonra Tekirdağ 8. Tümen’e tayin olmuşlar, böylelikle Tekirdağlı olmuşlar. Gürseler 1951 doğumlu, evde kitap ve gazete okuyan biri kız, iki erkek üç çocuklu (Ateş, Alev, Güneş). Baba 27 Mayıs 1960’ta yarbay iken emekli ediliyor. ‘Hemşehrimiz’ Gürseler’i hep Cumhuriyetçi ve Atatürkçü olarak tanıdık. İstanbul Hukuk’u bitiriyor, Ecevit ekibinde yer alan Av. Yılmaz Alpaslan’ın Tekirdağ milletvekilliğinde CHP Tekirdağ Gençlik Kolları Başkanlığı ile siyaset sahnesine giriyor. Milletvekilliğinden sonra engellemeler karşısına çıkıyor, Belediye Başkanlığı’nın kapısı bile kendisine açılmıyor. Gürseler, kitabını Av. Ali İhsan Tertemiz’le yaptığı söyleşisinde hazırlamış. Adını da ‘Benden Bu Kadar’ (Luna Yayınları) koymuş. Gürseler, kısa zamanda partili partisiz herkesin ilgisini çekti, takdirini de kazandı. Ankara’da parti içinde etkin bir noktaya geldi. Kitabın özü, İnönü’nün Demirel ile koalisyonu, Özal’ın ölmesi, CHP-SHP’nin birleşmesi tartışmaları, bu konuda kafaların karışması, Ecevit’in ve Baykal’ın görüşleri (ve de tepkileri), İnönü’nün gene de koruduğu sakin tavrı. Yıl 1993’e gelindiğinde üç ay içinde Uğur Mumcu’nun öldürülmesi, Sivas Katliamı (Madımak) ve ünlü İSKİ skandalı. Baykal’la çatışma gerçeği. Bu olaylar İnönü’yü daha da sarstı. Ve İnönü, 7 Haziran’da genel başkanlığa aday olmayacağını açıkladı. CHP’liler bu süreçi ve daha sonraki gelişmeleri ayrıntılı şekilde bu kitaptan hatırlayabilir, ayrıca AK Parti’nin nasıl iktidara geldiğinin ipuçlarını da bulabilirsiniz.
GÜNÜN SÖZÜ
“ABD’nin düşmanı olmak tehlikeli olabilir ama ABD’nin dostu olmak ölümcüldür.” Henry KISSINGER
KESKİN SÖZLER
“Cahilsin, okur, öğrenirsin.
Gerisin, ilerlersin.
Adam yok, yetiştirirsin.
Paran yok, kazanırsın.
Her şeyin bir çaresi vardır. Fakat insan bozuldu mu, bunun çaresi yoktur. Ahmet Hamdi TANPINAR
BİZİ ŞİMDİ SEVİNDİRİN
Emeklilere ve kabineye çağrımdır. Önce haksızlığımız giderilmeli. Etik, adil ve eşit zam, hakkımız değil midir?
İktidara soru sormak hakkımız değil midir? Bize açık bir cevap vermek zorundasınız. Bizi şimdi sevindirin, sonradan değil!
(Bir öğretmen okurumuzun sitemidir.)
BİLİYOR MUSUNUZ?
-Silivri’nin 61. Yoğurt Festivali’nin cuma günü başlayacağını, üç gün sürecek etkinlikte Sibel Can, Aleyna Tilki ve Özcan Deniz’in konserleri ile 50’ye yakın spor, kültür ve sergi gibi gösterilerin yer alacağını...
CİNSİYET KOTASI GEREKLİ Mİ
Siyasi partilerde cinsiyet kotası, gençlik kotası gibi uygulamalar adil mi? TBMM’de kadın milletvekili oranı yüzde 20. Bu oran adil mi? Özellikle kadınlar düşünülerek böyle kotalar konulması anlamsız. Her toplumsal yapıda, kadınların oranı yüzde 50 olmalı. Kotalar, esas sorunu çözmüyor, sadece görüntüyü düzeltiyor.
Sanırım bu feministler şimdi “Kota da ne demekmiş? Kabul etmiyoruz” diyorlar.
Bir zamanlar Türkiye’de akademideki kadın oranı, Avrupa ülkelerindekinden daha yüksekti. Uzun yıllar Avrupa’da kadınların akademiye kabulü kolay olmamıştı.
Evet, cinsiyet kotası koymak işin kolayına kaçmaktır.
Örneğin, seçim kararlarının yalnızca cinsiyete dayalı olmadığı, aynı zamanda liyakatin de dikkate alındığı ilan edilebilir. “Erkek adaylarla eşit niteliklere sahip kadın adaylara öncelik verilecektir” şeklinde ifadeler kullanılabilir.
Biz kadınlar bunu düşünüyoruz.. Bahtiyar K.
MESAJ PANOSU
-Şişli Belediyesi tarafından düzenlenen ‘100. Yılında Lozan: Sonsuz Barış’ sergisi, 25 Temmuz Salı günü kapılarını açmaya hazırlanıyor. Yapı Kredi Bomontiada Galeri’de düzenlenecek sergi, sanatseverleri 15 Ağustos’a kadar ağırlayacak. Sergi, Lozan Barış Antlaşması’nın imzalanmasının ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılında antlaşmanın kazanımlarını tarihi belgeler, fotoğraflar, haritalar ve tanıklıklarla ele alıyor. İnönü Vakfı’nın desteğiyle hayata geçirilen sergi hem antlaşmanın Türkiye için önemini hem de dünya barışı için taşıdığı değeri anlatmaya odaklanıyor.
m MİMARLAR Odası Ankara Şubesi 1973-1980 yılları arasında TMMOB Başkanı olan ve 11 Temmuz 1994 tarihinde aramızdan ayrılan Mimar Teoman Öztürk’ü, ölümünün 29. yılında da ‘Teoman Öztürk Mekân Öyküleri Yarışması’yla anacak. Son başvuru tarihi 20 Ekim 2023 olan yarışma ile Teoman Öztürk’ün kentlere, yaşama ve toplumsal mücadeleye olan inancının ve katkılarının geliştirilerek sürekliliğinin sağlanması amaçlanıyor. www.mimarlarodasiankara.org
Paylaş