Güncelleme Tarihi:
Bugün çocuklarınızla birlikte önce Anıtkabir’i sonra da sizler için hazırladığımız birbirinden özel bu mekânları gezip, görebilir; 23 Nisan’ın asıl sahibi çocukların Atatürk’ü daha iyi tanımalarını sağlayabilirsiniz.
* BİRİNCİ MECLİS (KURTULUŞ SAVAŞI MÜZESİ) - ULUS
Kurtuluş Savaşı’nın yönetilmesi, ilk anayasa ve İstiklal Marşı’nın kabulü, saltanatın kaldırılması, Lozan Barış Antlaşması, Ankara’nın başkent oluşu, Cumhuriyet’in ilanı gibi birçok önemli karar Birinci Meclis’te alındı.
Kurtuluş Savaşı Müzesi olarak gezebileceğiniz bu tarihi mekânda dönem fotoğraflarını, tabloları, Atatürk’ün bastonunu, mavzerini, mühürlerini, dürbününü, cumhurbaşkanı olduktan sonra çekilen ilk fotoğrafını, balkonda çekilen fotoğrafları görün.
* İKİNCİ MECLİS (CUMHURİYET MÜZESİ) - ULUS
İkinci Meclis binası, 1924-1960 yıllarında Atatürk ilke ve devrimlerinin gerçekleştirilmesi, önemli yasaların çıkarılması, uluslararası anlaşmaların imzalanması ve çok partili sisteme geçiş gibi tarihi önemli olaylara tanıklık etti. Atatürk, 15 Ekim-20 Ekim 1927 tarihleri arasında 6 gün süre ile 36 saat 33 dakika boyunca süren ölümsüz eseri ‘Büyük Nutuk’u buradaki Genel Kurul Salonu’nda okudu. Müzeye gittiğinizde Atatürk’ün kişisel eşyalarının sergilendiği odaları gezin, en önemlisi de Atatürk’ün 10. Yıl Nutku’nu okuduğu mikrofonu görün.
* METEOROLOJİ MÜZESİ-KEÇİÖREN
Meteoroloji Genel Müdürlüğü Kampüsü’nde yer alan bina, Ankara’ya 27 Aralık 1919’da gelen Mustafa Kemal Atatürk’e karargâh binası olarak hizmet verdi. Misâk-ı Millî’nin belirlenmesi, o dönemdeki isyanların bastırılması gibi tarihi kararların alındığı binadaki Atatürk’ün çalışma odasını gezin. Atatürk’ün kaldığı ve Kurtuluş Savaşı planlarını hazırladığı odada, çalışma masası, soba, perde, halı gibi eşyaları görün.
* ÇOBAN MEKTEBİ (MİLLİ MÜCADELE MÜZESİ) - KEÇİÖREN
Keçiören’e gitmişken Ziraat Mektebi olarak da bilinen Çoban Mektebi’ne de uğrayın. Atatürk’ün 27 Aralık 1919’da Ankara’ya geldiğinde kaldığı, Halide Edip Adıvar gibi milli mücadeleyi yürüten önemli şahsiyetlerin konakladığı bina Keçiören Belediyesi tarafından restore edildi. Yapı, yakında Milli Mücadele Müzesi olarak açılacak. Gittiğinizde binanın milli mücadelenin Anadolu’ya yayılmasına tanıklık ettiğini hissedin.
*ATATÜRK KONUTU VE DEMİRYOLLARI MÜZESİ - ANKARA TREN GARI
Atatürk’ün 27 Aralık 1919’da Ankara’ya gelişinden itibaren Başkomutanlık Karargâhı ve konutu olarak emrine tahsis edilen binanın alt katında demiryollarına ait eşyaları yakından inceleyin. Üst katta da Atatürk’ün kabul odası, çalışma odası, yatak odası gibi bölümleri görün. Binanın hemen yanında Atatürk’ün yurt gezilerinde kullandığı Beyaz Tren’in bir vagonu ve içerisinde sergilenen eşyalara da bakmayı unutmayın. Bu binanın aynı zamanda Atatürk’ün ‘Hâkimiyet, kayıtsız şartsız milletindir’ sözünü ilk kez söylediği yer olduğunu da unutmayın.
*ATATÜRK MÜZE KÖŞKÜ - ÇANKAYA
Bu yapı Atatürk’ün yeni Cumhurbaşkanlığı Köşkü’nün bitirildiği 1932 yılına kadar 11 yıl boyunca ikâmet ettiği yer. Köşkte, Mısır Hıdivi Abbas Hilmi Paşa tarafından Atatürk’e hediye edilen mobilya takımını, Hüseyin Avni Lifiş’in 1922 tarihli tablosunu ve üzeri eski harflerle imzalanmış olan Ağlayan Kadın tablosunu, Atatürk’ün annesi Zübeyde Hanım’ın gençlik fotoğrafını, Atatürk’ün 1931 yılı milletvekili mazbatasını inceleyin.
*PEMBE KÖŞK - ÇANKAYA
Atatürk’ün Ankara’daki resmi evi Çankaya Köşkü olsa da haftanın birkaç akşamını birkaç yüz metre aşağıda İsmet İnönü’nün oturduğu ‘Pembe Köşk’te geçirirdi. Ankara’da sosyal ve kültürel hayattaki pek çok ilke sahne olan Pembe Köşk, 1927’de kentin ilk balosuna da ev sahipliği yaptı. Yemek odasının döşenmesinde Atatürk’ün emeği büyüktü. Pembe Köşk, her yıl 23 Nisan’ın da aralarında olduğu özel günlerde yaklaşık bir ay boyunca ücretsiz olarak ziyarete açılıyor. Gidin, gezin, anıları yansıtan eşyaları görün.
*ATATÜRK KOLİBASI - SÖĞÜTÖZÜ
Atatürk Orman Çiftliği üzerine çalışan Atatürk, 1926’da Söğütözü’nü keşfeder ve “Şu söğütlerin içinde küçücük bir ‘kolibam’(kulübe) olsaydı” der. Macar bir ustaya, Atatürk’ün kendi cebinden karşıladığı parayla bu koliba yaptırılır. Küçük kapısı, kahve ocağı, iki penceresi ve bir sediri olan kulübe Ata’nın yalnız kalmak istediğinde gelip dinlendiği yerdir. Sediri örten ladik halı seccadenin, Atatürk’e annesi Zübeyde Hanım’ın hediyesi olduğu söylenir. Günümüzde pek bilinmeyen bu yapıyı Söğütözü’nde Orman Genel Müdürlüğü kampüsü içinde gezin ve görün.