Paylaş
Bodrum’un yapısı itibarıyla il olmasının uygun olmadığını anlatan Aras, şunları dile getirdi:
“Son zamanlarda konuşulan bir il meselesi var. 100’üncü yıl, 100 il, 1000 ilçe gibi bir yaklaşımla ortaya çıkmıştı. Ancak şu anda somut, resmi bir konu yok ama sürekli gündeme geliyor. Bodrum’un il olup olmaması ile ilgili karar tabii ki Bodrum halkınındır. Böyle bir konuda Bodrum halkına sormak gerekir diye düşünüyoruz. Ama bizim de bu konudaki bazı çekincelerimizi ifade etmek isterim. Sizlerin de fikirleri vardır. Bodrum’un il olması, coğrafi yapısı açısından bize göre çok uygun değil. Çünkü Bodrum bir merkez değil, bir yarımada ve Muğla ilinin en ucunda yer alıyor. Yani interlandında bağlanabileceği başka bir ilçe yok şu anda. Aynı zamanda kültürel, tarihi ve mimari yapısının, ekstra kamu personeli ve kamu binalarına pek uygun olmadığını düşünüyoruz.”
YENİ SORUNLARA YOL AÇAR
Bodrum’daki barınma sorununa da vurgu yapan Başkan Aras, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Zaten şu anda hem kamu personeli, hem turizm sektörü, hem perakende sektörü, tüm işletmelerimiz büyük bir lojman problemi yaşıyor. İşçilerimiz, doktorlarımız, mühendislerimiz, polisimiz, belediye personelimiz, sağlıkçılarımız, hâkim ve savcılarımız da dahil olmak üzere çok büyük bir kira problemi ile karşı karşıyayız. Tekrar kamusal göçün olması çok uygun değil diye düşünüyoruz. Bölge müdürlükleri, valilik binaları, il müdürlüğü binaları gibi şeyleri düşündüğünüz zaman, Bodrum’un halihazırdaki imar durumuyla bu işin yeni tahribata, yeni trafiğe, yeni çevre sorunları ve kamusal sorunlara yol açacağını düşünüyoruz.”
11 BELEDİYE VARKEN
Bodrum’da şu anda yaşanan sorunların Muğla’nın büyükşehir olmasından kaynaklandığını dile getiren Aras, “Burada daha önce 11 belediye varken bu hizmetler yerinden yönetimle daha kaliteli verilebiliyordu. Yerinden yönetim ilkesi her zaman doğru bir felsefedir. Yetki ve sorumluluğun tekrar ilçe belediyelerine bırakılabilmesi bizim için Muğla’da büyük bir önem taşımaktadır. Bunun il yapılarak değil de, büyükşehir belediyesi statüsünden çıkarılarak yapılması çok daha evladır. Biz bunu düşünüyoruz. Bodrum’un il yapılması yeni problemlere yol açacaktır” diye konuştu.
BİZİM YERİMİZE MİLAS OLSUN
Muğla’da başka il olacaksa Milas’ın olabileceğini de sözlerine ekleyen Aras, “Tarihsel ve coğrafi gerçekliğe baktığınızda, Milas’ımız Menteşe Beyliği’nin yönetim merkezidir. Milas eskiden doğal olarak bir merkezdi. Eğer il olacaksa da Milas olabilir. Bu konuda biz de destek oluruz. Yatağan, Kavaklıdere ve belki Didim de Milas’a bağlanarak dahil olabilir. Güzel bir interland sağlanmış olur. Ama Bodrum’u merkez yaparsanız günübirlik trafiği çekilemez hale gelir” dedi.
Bu arada Aras, bir gazeteye verdiği demeçte de Fethiye’nin coğrafi konum açısından Kaş, Dalaman ve Ortaca’yı da bünyesine alarak il yapılmasının başka bir seçenek olabileceğini söyledi.
GÜNÜN SÖZÜ
“Başöğretmen Atatürk, 15 Temmuz 1921’de Ankara’da toplanan ilk Maarif Kongresi’nde kadın ve erkeklerin ayrı yerlerde oturmalarına karşı çıkmış, öğretmenlerin karma oturmasını sağlamıştır.” (Mustafa Gazalcı, Eski milletvekili ve öğretmen)
ÖZDEN TOKER, LOZAN İÇİN KADIKÖY’DE
OLMAK YA DA OLMAMAK
Kadıköy, İnönü Vakfı ile birlikte Lozan Antlaşması’nın 100’üncü yıldönümü nedeniyle yarın Özgürlük Parkı’nda ‘100 Yıllık Barış Lozan İkinci Yüzyıla Doğru’ programı düzenleyecek. Programda ‘Lozan 1923: Olmak ya da Olmamak Belgeseli’nin ve Koro İstanbul’un hazırladığı Lozan Marşı’nın prömiyeri gerçekleştirilecek.
24 Temmuz 1923 tarihinde imzalanan Türkiye Cumhuriyeti’nin tapu belgesi Lozan Antlaşması’nın 100. yıldönümü Kadıköy’de düzenlenecek programla kutlanacak. Kadıköy Belediyesi ile İnönü Vakfı’nın birlikte düzenlediği etkinlik yarın saat 21.00’de Selamiçeşme Özgürlük Parkı Açık Hava Tiyatrosu’nda gerçekleştirilecek. İnönü Vakfı Başkanı Özden Toker’in ve Kadıköy Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Alişan Çapan’ın açılış konuşmalarıyla başlayacak programda ‘Lozan 1923, Olmak ya da Olmamak’ belgeselinin ve Şef Kübra Şenyaylar yönetiminde Koro İstanbul’un hazırladığı Lozan Marşı’nın prömiyeri yapılacak. Ayrıca Lozan Anlaşması’nın 100’üncü yılı vesilesiyle İnönü Vakfı, arşivinde bulunan Lozan ile ilgili tüm belgeleri, fotoğrafları ve videoları www.lozanantlasmasi.com internet sitesi üzerinden kamuoyunun erişimine açtığını duyurdu.
BİLİYOR MUSUNUZ
Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nin, 18 milyon TL’lik yatırımla Şarköy ilçesi Atatürk Caddesi’nin Avrupa standartlarındaki yeni görünümüne kavuştuğunu açıklandığını...
KAFALAR KARIŞIK BİR PARTİ
Zaman, 18 Temmuz gece yarısı... Ekrem İmamoğlu, Bülent Tezcan, Engin Altay, Muharrem Erkek, Tekin Bingöl, Gökhan Günaydın’ın katıldıkları... Selim Sayek Böke, Hakkı Süha Okay adlarının geçtiği dar kapsamlı bir Zoom toplantısı gündeme bomba gibi düştü... Toplantının gündemi CHP parti meclisi üzerinden CHP’yi dizayn etmek, değişim yapmak. Bu toplantıdaki konuşmalara CHP’liler yabancı değil. “İmza toplayalım, tüzükten gelen haklarınızı kullanalım...” Buraya kadar normal olabilir. Ancak toplantıya katılanlar eski tabirle CHP siyasetinin deve dişleri ve yıllardır bu tip imza işleri ile partiyi yönettikleri için tecrübeliler... Etik olmayan şu: Ekrem İmamoğlu’nun parti içi hiyerarşide üstünde olan vekil ve parti yöneticileri İmamoğlu’na görüşlerini arz ediyorlardı. Bir garip olan da şu: Özgür Özel Grup Başkanı, Gökhan Günaydın Grup Başkanvekili. Önce bu görevlerini bırakmaları gerekmiyormuş? İmamoğlu bugün toplantı ile ilgili soruya “200’e yakın toplantı yaptık” demiş. Demek ki bu oluşum genel seçimlerden önce başlamış; yoksa iki ayda 200 toplantı yapılamaz. Faik Öztrak “Bu zam yağmurunda bu toplantı doğru değil, Genel Merkez’in haberi yok” dedi.
Paylaş