Şarkı sözü yazdığını biliyorduk ama raflarda ilk romanını görmek bizi şaşırttı. Demir Demirkan ‘Zamanda Saklı’ adlı romanıyla birlikte bilmediğimiz başka yönleriyle de tanıştırıyor bizi. Lise yıllarından beri transandantal meditasyon yaptığını öğreniyoruz örneğin...
#Demir DemirkanYaz Olimpiyat Oyunları 2024, Paris’te 26 Temmuz-11 Ağustos tarihleri arasında düzenleniyor. Binlerce izleyicinin akın edeceği kenti, olimpiyatları takip edecek sıradan bir turist gibi değil, bir Parisli gibi yaşayarak, hissederek gezmek isteyenlere öneriler hazırladık.
#Filiz GÜLTENünlü şair, filozof ve eleştirmen Samuel Taylor Coleridge’ın ‘Shakespeare Üzerine Konferanslar’ı (Artshop). 1811-19 arasında düzenlenmiş bu konferanslarda Coleridge ‘Şiirin Prensipleri’ üzerinde duruyor. Volkan Hacıoğlu bu kapsamlı yapıtı Türkçeleştirmekle kalmamış, William Shakespeare’i “İnsan’ı keşfeden şair” olarak uzunca bir önsözle de kuşatmış. Bazı çalışmaları, özellikle de çevirileri ‘pir aşkına’ çabalardan sayarım.
#Samuel Taylor ColeridgeGeçen hafta kısa bir tur için Dubrovnik’teydim ve bu sevimli kent yine beni büyüledi. Dubrovnik’te gezerken ‘bir şehir nasıl bu kadar iyi korunabilir’ diye düşünüyor insan… 17’nci yüzyılda büyük bir deprem, 90’ların başında savaş atlatmış Hırvatistan. Ama zor olanı seçerek tarihini korumayı, kendini yenilemeyi ve turizmin merkezi olmayı başarmış.
#HürriyetYeryüzünün idare tarihini, askeri tarihini ve medeniyetini oluşturan büyük insanların yaşları hiç fazla değil. Mustafa Kemal Atatürk 56 yaşında, Fatih 49 yaşında, Büyük İskender 32 yaşında, Alexandr Puşkin 37 yaşında, Wolfgang Amadeus Mozart 35 yaşında, Sabahattin Ali 41 yaşında hayata veda etti. Bugünkü nesillerin henüz aylaklıktan ciddiyete geçemedikleri bir çağda eserlerini ortaya koymuşlardı. Kısa ömürlerinde büyük işleri yerine getiren insanların devirleri geçti. Ama daha uzun dönemde iş yapanlar onlar kadar derin izler bırakıyorlar mı? Bu tartışılır!
#ATATÜRKGeçen haftalarda Mora Yarımadası’ndan bahsetmiştim size. Başlı başına bir konu olan Atina’yı sonraya bırakmıştım. Bu hafta komşuya misafir olalım yine. Bu sefer antikçağda demokrasinin doğduğu yer olarak bilinen Atina’nın tarihine ve popüler yerlerine ufak bir gezi yapalım.
#SeyahatBuça’da yaşanan sivil katliamı, 232 yıl önce 20 bine yakın insanın öldürüldüğü, Ukrayna’nın güneyindeki İsmail (İzmail) şehrini hatırlattı. Katliamı yapanlar Ruslar, katledilenler ise o dönem Osmanlı’ya bağlı olan sivillerdi. Rus Dış İstihbarat Servisi Başkanı Sergey Narişkin, yıllar sonra İsmail’in nasıl ele geçirildiğini ‘gururla’ anlatırken istihbaratın Rus ressamdan geldiğini söylemişti: “Manzara resimlerinde Osmanlı’nın savunma açıklarını ve arazinin ayrıntılarını aktardı.”
#BuçaKitapların, dergilerin tarihinin gizli bekçisi sahaflar arasında kitap yazan çok sayıda isme rastlanır. Örneğin Sahaflar Çarşısı’ndan Şemsettin Yeşil ve Muzaffer Ozak tasavvufi alanlarda yayınlar yapmıştır. İstanbul Kitabevi’nin kurucusu sahaf Ali Ertem ‘Namık Kemal’in Mektupları’ adlı bir edebiyat araştırması, sahaf Turhan Türkmenoğlu ise ‘Sudaki Nakış Ebru’, ‘Türkçe Okunuşlu Osmanlıca Metinler’ gibi eserler yazmıştır.
#Arslan KaynardağDavid S. Katz imzalı ‘İngilizlerin Gözünde Türkiye 1776-1923’, Britanya İmparatorluğu’nun halkların ve coğrafyaların kaderini tayin ettiği bir devirde, Türk imajının inşasına katkıda bulunmuş beş önemli ismin faaliyetlerine odaklanıyor. Kitap, bazı doğru bilinen yanlışları düzeltmek adına da önemli bir fırsat sunuyor.
#Arnold Joseph ToynbeeJeanette Winterson, gotik edebiyat klasiği ‘Frankenstein’dan yola çıkarak yazdığı ‘Frankissstein: Bir Aşk Hikâyesi’nde yapay zekâ, akıllı teknolojiler ve robotlara kafa yoruyor. Bilimkurgunun ilk eseri kabul edilen kült romanı, geleceğe bağlıyor. Merakla, çok şey öğrenip, tartışarak okunan bir roman.
#Jeanette WintersonSon günlerde mecbur kalmadıkça dışarı çıkmıyor, sosyal mesafeyi korumaya ve bireysel hijyene azami dikkat ediyoruz. Madem dışarı çıkamıyoruz, evinizden bir İstanbul turu yaptırmak istiyorum bu hafta size. Zeynep Şahin Tutuk ile birlikte yazdığımız ‘Kanatlarımda İstanbul’ kitabında, şehrin en güzel nefes alma duraklarını da anlatmıştık. İşte o kitaptan bahara özel yaptığım seçkiyi saklayın, ne de olsa bu günleri atlattıktan sonra açık havanın tadını hep birlikte bol bol çıkaracağız.
#IstanbulKenan İmirzalıoğlu'nun sunuculuğunu üstlendiği Kim Milyoner Olmak İster yarışması yeni bölümü ile ekranlara geldi. Kim Milyoner Olmak İster'in yayınlanan bölümünde bir yarışmacıya sorulan soru izleyenler tarafından merak konusu oldu. Ekran başındakilerin cevabını araştırdığı soru şöyle; 24 hikayeden oluşan Canterbury Hikayelerinin yazarı kimdir? İşte, o sorunun cevabı.
#Canterbury Hikayelerinin Yazarı KimdirLerici’nin denize açılan dar sokakları ve dik merdivenlerinde, bir şiirin dizelerinde gezermişçesine ilerlerken, buraya duydukları hayranlıkla körfezin ismine kaynaklık eden Percy Shelley, Mary Goldwin Shelley, D.H. Lawrence ve edebiyat dünyasının ilk süper starı Lord Byron’dan her an bir iz görmek mümkün.
#LericiHong Kong’da en üstün teknolojiyle donatılmış devasa bir gökdelende sabotaj sonucu çıkarılan yangın ve bu esnada binada ailesi mahsur kalmış eski bir FBI görevlisi... ‘Gökdelen’, ‘Yangın Kulesi’ ve ‘Die Hard’ karışımı bir modern felaket filmi. Dwayne Johnson’ın sürüklediği yapımda aksiyon sahneleri iyi ama senaryo vasat ve fazla klişe...
#Lord Byron