Lohusalık dönemi haberleri sayfasında Lohusalık dönemi hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 153 Lohusalık dönemi haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Çocuk sahibi olmuş her kadının bildiği gibi “lohusalık dönemi” mutluluk veren fakat aynı zamanda da anneyi çok fazla yıpratan bir dönemdir. Lohusalık dönemindeki anneler zor bir dönemden geçtikleri için psikolojik ve bedensel olarak yıpranabiliyorlar. “Lohusalık döneminde, estetik ameliyat ve uygulama yapılır mı?” sorusu anneler tarafından sıkça merak edilen konuların başında gelir.
#Lohusalık DönemiLohusalık dönemi annelerin depresyon geliştirmeye nispeten yatkın oldukları bir dönemdir ve bu dönemde ciddi ve uzun süreli sorunlar ortaya çıkabilir. Lohusalık depresyonu çoğu durumda dikkati çekmeyecek kadar hafif seyreder. Bazı durumlarda ise belirtiler olmasına rağmen bu belirtilerin dikkate alınmaması, hafife alınması, doktora başvurulmaması, doğum sonrası depresyonunun tedavisiz kalmasıyla sonuçlanır. Kadın hastalıkları ve Doğum Uzmanı Kağan Kocatepe ile lohusalık döneminde yeni annenin yaşadığı problemleri konuştuk.
#Lohusalık DönemiHamilelik ve doğum doğanın kadına sunduğu inanılmaz bir deneyim. Ancak yeni bir canlının dünyaya geldiği bu dönemin her aşaması son derece önem taşıyor. Üstelik bu süreç sadece hamilelikle de sınırlı kalmıyor. Gerek anne, gerekse bebeğin sağlığı için doğumdan sonraki 6 haftayı kapsayan lohusalık dönemine de dikkat etmek gerekiyor.
#LohusaLohusalık dönemi ve doğumdan sonra cinsellik, yeni annelerin en çok merak edilen konulardan biri. Peki, lohusalık dönemi nedir? Doğumdan kaç gün sonra ilişkiye girilir? Evlilik ve İlişki Terapisti/Cinsel Terapisti Dolunay Kadıoğlu, lohusalık dönemi psikolojisi; Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Kağan Kocatepe ise doğum sonrası cinsellik konusuyla ilgili soru işaretlerini yanıtladı.
#Lohusalık DönemiDoğum yaptınız, hastaneden kucağınızda bebeğinizle eve geldiniz ve yepyeni bir hayat sizi bekliyor. Evet, bebekli hayata alışma süreci keyifli olduğu kadar zorlu da ama bu dönemde yanınızda desteğe hazır aile büyükleriniz var. Peki bu kişi kim olacak? Kendi anneniz mi, eşinizin annesi mi ya da kardeşleriniz mi? Yeni anneye doğumdan sonraki süreçte kim yardım etmeli? 'Bir Sorudan Fazlası' serimizde bu sorumuza yanıt aradık ve anne babaların hikayelerini dinledik.
#Çocuk BakımıGeçtiğimiz günlerde Bodrum’da bir annenin 28 günlük bebeğini emzirirken uyuyakaldığı ve bebeğin boğularak hayatını kaybettiği haberini okuduk. Bu haberin ardından biraz araştırınca özellikle yeni doğum yapan annelerin gece emzirmelerinde uyuyakalma riskinin sanılandan çok daha fazla olduğunu öğrendim. Öte yandan bebeklerde boğulma vakaları sadece emzirme sırasında değil emzirme sonrası ve uyurken de yaşanabiliyor. Bu riskleri önlemek için sadece anneye değil hem babaya hem de doğum sonrası anneye refakat eden kişiye görev düşüyor. İşte emzirme ve bebeklerde boğulma hakkında bilinmesi gereken tüm detaylar…
#EmzirmeGünümüzde çocuk sahibi olma ihtimallerinin sağlık sorunları veya ilerleyen yaş nedeniyle olumsuz etkilenmesini önlemek isteyen birçok kadın, yumurta dondurma seçeneğine başvuruyor. Peki bu nasıl bir süreç? Kadınlar hangi gerekçelerle bu kararı alıyor? Bu soruları ve daha fazlasını uzmanlara ve yumurtalarını donduran ya da dondurmayı düşünen kadınlara sorduk...
#Yumurtalık DondurmaYeni annelerin doğumdan sonraki ortalama 6 haftalık dönemi olarak tanımlanan lohusalık, kadınların en hassas, en kırılgan olduğu zamanların başında geliyor. Bu süreçte başta en yakınları olmak üzere aile üyelerinin ve çevrelerinin yeni annelere ilgi, şefkat ve anlayışla yaklaşması şart. Bu dönemde yaşananların kadınlarda ne derin yaralar açabildiğine insan hikayeleri ve uzman yorumlarıyla bir bakalım.
#LohusalıkYeni annelerin doğumdan sonraki ortalama 6 haftalık dönemi olarak tanımlanan lohusalık, kadınların en hassas, en kırılgan olduğu zamanların başında geliyor. Bu süreçte başta en yakınları olmak üzere aile üyelerinin ve çevrelerinin yeni annelere ilgi, şefkat ve anlayışla yaklaşması şart. Bir Sorudan Fazlası'nda bu kez bu dönemde yaşananların kadınlarda ne derin yaralar açabildiğini insan hikayeleri ve uzman yorumlarıyla masaya yatırdık…
#Lohusalık‘Evlendikten sonra neden kilo alıyoruz’ sorusunun net bir cevabı yok ama çoğu çift bu konuda sorun yaşıyor. Bazen eşlerin ikisi birden kilo alıyor bazen biri alırken diğeri bu durumdan rahatsızlık duyuyor. Biz de bu serimizde hem benzer sorunlar yaşayanlarla hem de konunun uzmanları ile konuştuk.
#EvlilikResim ve fotoğraf gibi görsel sanatlarda çıplak figürler nü olarak adlandırılır. Heykel sanatında da terim anlamında kullanılan bu kelime Latince kökenlidir. Nü ile başlayan tek şehir ise Almanya'da yer alan Nürnberg'tir. Nü ile başlayan 3, 4, 5, 6, 7 ve 8 harfli kelimeleri sizin için derledik.
#EğitimDoğum sonrası ortaya çıkan lohusalık depresyonu, kadının yaşam kalitesini düşürüyor. Doğumdan sonraki ilk 2-4 haftada belirtileri ortaya çıkan ve 12’inci aya kadar devam edebilen lohusalık depresyonuna zamanında müdahale edilmesinin önemine işaret eden uzmanlar, kişinin depresyon geçmişi, birden fazla çocuğa sahip olma, plansız gebelik, eşle olumsuz ilişki gibi risk faktörlerine dikkat çekiyor. Uzmanlar bebeğin de bu durumdan etkilendiğine dikkat çekerek “Doğum sonrası depresyona sahip annelerin çocuklarının daha sinirli, çekingen, daha az yüz mimiği kullanan, az konuşan, sık davranış problemi gösteren ve bilişsel açıdan zorlanmalar yaşayabilen çocuklar olduğu görülmüştür” uyarısında bulunuyor.
#Lohusa DepresyonuPerinatoloji, kadın hastalıkları ve doğum ana dalının bir yan dalı olarak ülkemizde giderek yaygınlaşan bir tıp uzmanlık alanıdır. Peki hangi hastalıklarla ilgilenir? Önemi nedir? Perinatoloji Uzmanı Doç. Dr. Ali Özgür Ersoy, konuyla ilgili tüm merak edilenleri detaylı bir şekilde anlattı.
#Perinatoloji NedirDilek Akçabelen (30) yoğun bakım hemşiresi olarak 10 yıl boyunca yüzlerce hastaya şifa verdi. Doğum iznindeyken Kovid nedeniyle hastaneye yatırıldı. 34 haftalık bebeği 15 Nisan’da sezaryenle alındı. Kokusunu bile alamadığı oğlu 20 gün sonra taburcu oldu ama genç hemşire tam 41 gündür kalp-akciğer makinesinde yaşam mücadelesi veriyor. 6 kez plazma, iki kez de kök hücre nakli tedavisi gören Dilek hemşire Kovid’i yense de akciğer sertleşmesi yüzünden yaşaması için tek şansı kaldı: Organ nakli. Eşi için kampanya başlatan Tansu Akçabelen (30), gözyaşlarını tutamayarak “İnsanlarımıza organ bağışı yapmalarını rica ediyorum. Lütfen eşime can, oğluma umut olun” dedi.
#Dilek AkçabelenDenizli'de sığındığı eve 3 aylık bebeğini bırakarak kaçan anne gözaltına alındıktan sonra serbest bırakıldı. Suna B. isimli kadın polisteki ifadesinde, kız bebeğinin kalbinin delik olduğunu o yüzden bırakarak kaçtığını söylediği ve bebeği istemediğini söylediği öne sürüldü.
#DenizliAile Hekimleri Dernekleri Federasyonu AHEF, bebeğinizi doğar doğmaz emzirmenizi öneriyor. Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) Başkanı Dr. Özlem Sezen, “anne sütü bebek için eşsiz ve çok kıymetli bir besindir” diyor. Bebeğin hayata tutunması için en önemli besin olmanın yanı sıra bir aşı gibi koruyucu faktörler içeren anne sütünün eş değeri yoktur.
#EmzirmeUyku hepimiz için en temel ihtiyaçlardan biri... Hamilelik döneminde pek çok kadın uyku sorunları ile karşı karşıya kalabilir. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Meriç Çağrı Ağır, anne adaylarının uyku düzeni ile ilgili merak edilenleri yanıtladı.
#HamileUyku hepimiz için en temel ihtiyaçlardan biridir. Özellikle gebelik döneminde değişen uyku düzeni, aslında; anne ve babanın bebeğe alışma sürecini pekiştiren bir doğa mucizesidir. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Meriç Çağrı Ağır, anne adaylarının uyku düzeni ile ilgili merak edilenleri yanıtladı.
#Hamilelikte UykusuzlukÇocuk sahibi olmuş her kadının bildiği gibi “lohusalık dönemi” mutluluk veren fakat aynı zamanda da anneyi çok fazla yıpratan bir dönemdir. Lohusalık dönemindeki anneler zor bir dönemden geçtikleri için psikolojik ve bedensel olarak yıpranabiliyorlar. “Lohusalık döneminde, estetik ameliyat ve uygulama yapılır mı?” sorusu anneler tarafından sıkça merak edilen konuların başında gelir.
#Lohusalık DönemiAile Hekimleri Dernekleri Federasyonu AHEF, bebeğinizi doğar doğmaz emzirmenizi öneriyor. Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu ( AHEF ) Başkanı Dr. Özlem Sezen, “anne sütü bebek için eşsiz ve çok kıymetli bir besindir” diyor. Bebeğin hayata tutunması için en önemli besin olmanın yanı sıra bir aşı gibi koruyucu faktörler içeren anne sütünün eş değeri yoktur.
#Anne SütüYeni doğum yaptınız, süt verip, emzirirken, anneliğin tadını çıkarırken kucağınızda en değerliniz olan bebeğiniz var iken cinsel hayatınızın gebe kalmadan önceki haline dönmesi kolay olmayabilir. Doğum sonrası bir çok kadın cinsel ilişkide ağrı veya cinsel dürtülerinde azalma gibi seksüel problemler yaşayabilmektedir.
#Doğum Sonrası Cinsellik“Manik depresif hastalık” ve “İki uçlu mizaç bozukluğu” olarak bilinen bipolar bozukluk, bireylerde; “mani-hipomani”, “depresyon” ve “karma” olmak üzere çeşitli dönemleri kapsayan duygu durum atakları halinde görülüyor. Yrd. Doç. Dr. Emre Tolun Arıcı, bipolar bozukluk hakkında doğru bilinen yanlışlara dikkat çekti.
#Bipolar BelirtileriHamilelik döneminizde dengeli bir beslenme alışkanlığı edindiğinizde, sıvıyı bol miktarda aldığınızda, doktorunuzun verdiği demir içerikli ilaçları düzenli olarak aldığınızda, normal sınırlar içinde kilo almak,sağlıklı bir hamilelik dönemi geçirmek, sağlıklı bir bebek doğurmak ve doğum sonrası formunuzu korumak için beslenmeyle ilgili size düşenleri tümüyle yerine getiriyorsunuz demektir.
#Gıdaların Kalsiyum İçeriğiYeni doğum yapmış anneler, emzirme döneminde nelere dikkat etmelidir? Annenin sütü az geliyorsa neler yapılmalıdır? Anneler bu süreçte nasıl beslenmelidir? Anne sütü nasıl saklanmalıdır? Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Derya Fidan, lohusalık döneminde en çok merak edilenleri açıkladı.
#LohusaLohusalık dönemi annelerin depresyon geliştirmeye nispeten yatkın oldukları bir dönemdir ve bu dönemde ciddi ve uzun süreli sorunlar ortaya çıkabilir. Lohusalık depresyonu çoğu durumda dikkati çekmeyecek kadar hafif seyreder. Bazı durumlarda ise belirtiler olmasına rağmen bu belirtilerin dikkate alınmaması, hafife alınması, doktora başvurulmaması, doğum sonrası depresyonunun tedavisiz kalmasıyla sonuçlanır. Kadın hastalıkları ve Doğum Uzmanı Kağan Kocatepe ile lohusalık döneminde yeni annenin yaşadığı problemleri konuştuk.
#Lohusalık DönemiProlaktin ya da halk arasında bilinen adıyla süt hormonu, PRL geni tarafından üretilir ve hipofiz bezinin ön lobundan salgılanır. Peki, prolaktin hormonu yüksekliği neden olur? Prolaktin hormonu yüksekliği adet gecikmesine yol açar mı? Prolaktin hormonu yüksekliği kısırlığa neden olur mu? Merak edilenleri Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir anlatıyor.
#Prolaktin Yüksekliği HamilelikHamilelikte cinsel ilişki bebeğe zarar verir mi? “Hamileyken cinsel ilişkiye girilmez” düşüncesi doğru mu? Baba adayları ne yapmalı? Hamilelikte cinsel istek zaman zaman değişiklik gösterebilir mi? Hamilelik döneminde cinsel ilişki bırakılmalı mı? Hamilelikte cinsellik nasıl olur? Hamilelikte ilk 3 ay cinsellik nasıl yaşanır? Hamilelikte cinsel ilişki bebeğe zarar verir mi?