Güncelleme Tarihi:
FİZİKSEL DEĞİŞİM
Lohusalık süresinin sonudur. Akıntı normal fizyolojik boyutlara gelmiştir. Karın küçülmüş alınan kiloların 2/3'ü verilmiştir. Fizik aktiviteler, spor yapmak gibi serbesttir. Cinsellik dilendiği gibi yaşanabilir.
Bu dönemden sonra hemen yeni bir gebelik arzu edilmez. Fakat ilk yumurtlama kanamadan önce olacağı için ilişkilerde gebe kalma ihtimali vardır. Bu ,sütün koruyacağı gibi bir yanlış inanışlada birleşince bazen 3-4 ayı bulmuş ve farkedilmemiş gebeliklere de rastlamaktayız.
Benim önerim normal doğumlardan 6 hafta sezeryanlardan ise 8 hafta sonra RİA takılması eğer anne süt vermiyorsa ve RİA istemiyorsa bir korunma yönteminin uygulanması yönündedir.
PSİKOLOJİK DEĞİŞİM
Lohusalık döneminin sonu olan 6. hafta, alışma evresinin geride bırakıldığı dönemdir. Artık, ailede yeni düzen oturmuş hatta eskimeye başlamıştır. Anne, bebek bakımına iyice alışmış, baba sürecin içine dahil olmuş, anne ve baba çift ilişkilerine cinsel ve duygusal anlamda geri dönmüş ve anne, kendisine daha fazla vakit ayırmaya başlamıştır. Bu dönemde bedenin uykusuz ya da az uykulu sisteme alışmış olması da kolaylık sağlar. Annenin yorgunluktan kaynaklanan unutkanlıkları azalır ve anne bedensel, zihinsel ve ruhsal olarak eski formuna kavuşmaya başlar.
Bu 6 haftalık “annelik stajı” denebilecek lohusalık döneminde, anne kendi istek ve ihtiyaçlarını herkesten daha iyi tanımlayabilir. O an neye gereksinim duyuyorsa bunu karşılayabilecek kişilerden talep etmeye çekinmemesi çok önemlidir. Bilgi için doktorunu arayabilir, destek için yakınlarının zaman ayırmasını isteyebilir ve eşine kendi bedensel dürtüleri doğrultusunda cinsel ihtiyaçlarını dile getirebilir. Aynı zamanda, kadının kendisini ihmal etmemesi ve ihtiyaçlarına özen göstermesi daha mutlu ve huzurlu bir anne olmasına yardımcı olacaktır.
BESLENME
EMZiREN ANNELER İÇİN ÖRNEK BESLENME PROGRAMI
SABAH
2 dilim peynir
1 yumurta
3-4 adet zeytin
1 tatlı kaşığı bal
3 dilim kepek ekmek
Domates-yeşillik
1 bardak süt
ARA
2 porsiyon meyve
ÖĞLE
1 Porsiyon etli sebze yemeği
4 Kaşık pilav ya da makarna
1 Kase yoğurt
Bol salata
ARA
1 adet kepekli tost+1 badak süt+ 2 adet ceviz
AKŞAM
Izgara tavuk/et/balık
1 kase çorba
4 kaşık zeytinyağlı sebze yemeği
Salata
ARA
2 porsiyon meyve
1 bardak süt
Aralarda susadıkça limonata, şerbet, taze meyve suyu ve bitki çayları içebilirsiniz.
BU İÇERİK, JİNEKOLOG OP. DR. TURGAY KARAKAYA, UZMAN KLİNİK PSİKOLOG ŞEYMA ÇAVUŞOĞLU ITRİ VE DİYETİSYEN SEÇİL KENAR TARAFINDAN HAZIRLANMIŞTIR.