Paylaş
Annede gebelik döneminde birçok değişiklik meydana gelir. Doğumdan sonraki bu günlerde annede meydana gelen o fizyolojik ve anatomik değişimler gerilemektedir. Anne gebelik öncesi durumuna dönmeye başlar. Lohusalıkta üreme ile ilgili organlar, anatomik anlamda gebelikten önceki duruma dönerler. Metabolik işleyiş de yine gebelikten önceki değerlerine kavuşur.
Gebelikte rahimde genişleyen damarlar bu dönemde küçülür. Rahim kasılmalar eşliğinde küçülür ve iki haftalık süreçte pelvise girer, toplam 4 haftada normal ölçülerine geri döner. Doğumun ardından ilk hafta sonra servikal açıklık kapanır.
Bebeğin memeden emmesi ile oksitosin hormonu salınır ve buna bağlı olarak rahimde kasılma ile ağrı beklenebilir. Bu kasılma ve ağrılar genel olarak doğumdan sonraki 3 gün içinde azalır.
Lohusalıkta gebelik için şekil alan rahmin iç kısmında değişimler meydana gelir. Bu değişim kırmızı renkte dökülmeyle başlar. Pembe ve 10 günlük süreçten sonra beyaz renkte dökülme ile vajinal akıntıya neden olur ve 8 haftalık boyunca devam edebilir.
Göğüslerde süt birikmesi nedeniyle memede ağrı, sertleşme, dokunmada hassasiyet belirtileri ile ‘meme angorjmanı’ hastalığı yaşanabilir. Genellikle emzirmeyen kadınlarda olur ve yaklaşık 4 hafta sürebilir. Tedavi için sık sık emzirme tavsiye edilir. Tedavi için soğuk uygulama yapılabilir, daha sıkı sütyen giyilebilir, ağrı kesici ilaçlar kullanılabilir.
Göğüsteki süt kanallarının tıkanıp enfeksiyona sebep olması ile ‘meme iltihabı’ olabilir. Ateş, titreme, memelerde hassasiyet söz konusudur. Süt kanallarını açmak için emzirme yaptırılır. Pompayla süt alınabilir ve ilaç kullanılabilir.
Ayrıca rahim iç tabakasında iltihap, septik pelvik trombeflit, nekrotizan fasit adı verilen başka hastalıklar da bu dönemde yaşanabilir ve uygun tedavileri vardır.
Paylaş