Paylaş
Sağlıklı iyileşme için önerdiğimiz doğum sonrası 6 haftalık ilişki yasağından sonra cinsel ilişkinin tekrar serbest hale gelmesi ile bu problemler gün yüzüne çıkmaktadır. İlişkide ağrı en sık karşılaştığımız şikayettir. Ağrı sebebi araştırıldığında vajinanın giriş bölgesinde hassasiyet saptamaktayız, bu durum epizyotomi dediğimiz bebeği daha kontrollü ve rahat bir doğum ile almak için yaptığımız cerrahi kesiye bağlı oluşan hassasiyet ağrıya yol açabilmektedir.
Epizyotomi bölgesinde ağrı, kızarıklık, enfeksiyon, yanma, batma gibi şikayetler de kadını ilişkiye girerken zorlayabilmektedir. Bazı kadınlarda ise doğumda laserasyon dediğimiz yırtıklar oluşmakta ve bu kontrolsüz gelişen yırtıklar daha sıklıkla ağrı, acı, yanma, kızarıklık ve enfeksiyon olabilmektedir.
En sık görülen diğer şikayettir. Doğum sonrası hormonal değişimlere ve lohusalığa bağlı olarak gelişmektedir. Anne olan kadın emzirdiği için östrojen ve testosteron baskılanmaktadır. Kan düzeyleri azalmaktadır ve bu durum beklenildiği üzere vajinada kuruluk ve cinsel isteksizlik ve ilişki için olması gereken vajinal ıslanma ve vaginal duvar zenginliğinde zayıflıklara yol açmaktadır.
Bu durumu çözmek için bazı kadınlar kayganlaştırıcı (lubrikant) veya vajinal nemlendirici dediğimiz ilaçlar ile vajinal duvarda rehidrasyon ve ıslaklığa olanak vermektedir. Böylece kuruluk sorununu biraz çözmektedirler. Vajinanın daha elastik olmasına olanak verir. Bu vajinal kuruluk 2 ay sürebilmektedir. Lubrikantlar vajinaya nemlilik ve daha az vaginal zedelenme sağlayıp, vajinal örtüde kırılmaların olmamasına fayda sağlamaktadır. Bu ürünler vajinadaki kuruluk şiddetli ise her ilişkide kullanılması gerekebilir. Lubrikantlar silikon veya yağ bazlı olabilir. Ayrıca bu lubrikantları yani kayganlaştırıcıların bazılarını dikkatli kullanmak gerekmektedir. Örneğin yağ bazlı lubrikantları latex bazlı prezervatif ile kullanmak güvenli değildir. Ayrıca su veya silikon bazlı lubrikantlar gliserin içerebilmektedir ve bu gliserin enfeksiyon ve enflamasyon (yangı)’ya yol açabilmektedir.
Vajinal kuruluğa östrojen terapileri fayda sağlayabilir. Krem, ovül, vajinal halka şeklinde östrojenler vardır ve vajinal kuruluk tedavisi için ayrı bir tedavi seçeneğidir.
Doğum sonrası cinsel isteksizlik ile karşılaşabiliriz. Bunun birkaç sebebi vardır. Anne olmanın getirdiği duygu durum değişiklikleri testosterone seviyesini baskılayabilir ve bu durum cinsel isteksizliğe yol açmaktadır. Ayrıca doğum sonu mutsuzluk ve depresyon gibi hastalıklar da cinsel isteksizlik paterni ile kendini gösterebilir.
Bu durumu düzeltmek için ilaç tedavisi gerekebileceği gibi genel olarak mutluluğu artıracak önerilerde de bulunabiliriz.
• Egzersiz ve yürüyüş yapın.
• Sağlıklı gıdalar tüketin.
• Arkadaşlarınız dostlarınız ile keyifli zaman geçirin, bir kahve için gezin.
• Diğer yeni doğum yapmış anneler ile konuşun, yaşadıklarınızı paylaşın.
• Profesyonel destek alın.
Bebeğinizi doğururken vajinal kaslarınız biraz fazla gerilmekte ve genişlemektedir. Bu durumda bebek öncesi halinizi hatırlayarak garipseyebilirsiniz.
Tüm doğum yapmış kadınların dünya çapındaki favori egzersizi olan “KEGEL” egzersizini yaparak, vajinal kaslarınızı ve pelvik taban kaslarınızı hızlıca toparlayıp, güçlendirip, çalıştırarak vajinanızı eski haline döndürebilirsiniz. Hem de bu egzersizi istediğiniz yerde, istediğiniz ortamda kimseciklere hissettirmeden yapabilirsiniz. Araba kullanırken, alışveriş yaparken, bir kafede yemek yerken, arkadaşlarınızla sohbet ederken rahatlıkla yapabilirsiniz.
Mesanenizin boş olmasına dikkat edin. Oturur pozisyonda veya yatarak yapabilirsiniz.
Özetle! Panik olmayın, rahatlayın, eşinize konuyu anlatın, Vücudunuz iyileşecek, fazla kilolarınızdan kurtulacak, gebeliğe bağlı çatlaklarınız solacak silinecek, rahminiz küçülüp eski halini alacak ve en önemlisi cinsel dürtüleriniz geri dönecek, hissettiğiniz yaşınıza tekrar geleceksiniz, bunun için kendinize ve eşinize biraz zaman tanımalısınız.
Paylaş