Çikolata pek çoğumuz için başlı başına bir tutku. Hakkında bildiğimiz her şeyi unutturup tat hafızamızı yeniden şekillendirense ‘bean to bar’ yani çekirdekten tablete üretim. Her paketinde ayrı bir tadım macerası sunan bu ustalık işi çikolataların nasıl yapıldığına yakından bakalım...
#ÇikolataÇOCUKKEN getirildikleri bir yaz tatilinde Bodrum’a ilk görüşte aşık olan ve sonrasında bolca seyahat edip dünyanın en güzel yerlerini görmüş olmalarına rağmen akıllarının bir köşesinden hiç çıkaramadıkları, “Keşke bir gün biz de Bodrum’a yerleşebilsek” dileğini pandemi dönemiyle birlikte gerçeğe dönüştüren; Bodrum’un cam göbeği mavisine, bembeyaz ikonik evlerine ve baharla birlikte iyice coşan begonvillerinin pembesine hayran, Yokuşbaşı’ndan Halikarnas Balıkçısı’nı selamlamadan geçmeyen ve bir anda karşılarına çıkan Bodrum Kalesi manzarasıyla her seferinde içi huzur ve mutlulukla dolan bir çift hayal edin... Ama bir yandan da gezmeyi tozmayı, keşfetmeyi çok seven ve sosyallik genlerinden de ödün vermeyen, gerçek manada İstanbullu bir çift...
#1Haruki Murakami’nin 29 yaşındayken işlettiği caz-bar’dan eve döndüğünde mutfak masasının üstünde kaleme aldığı başlangıç eseri ‘Rüzgârın Şarkısını Dinle’, nihayet Türkçede. İz bırakmadan kaybolup gidenlerin melodisini barındırıyor ‘Rüzgârın Şarkısını Dinle’. Duygulara gömülerek okuyacağınız, önünüzde binlerce yeni sayfa açacak bir ilk roman.
#Haruki MurakamiYarım yüzyıllık yalıtılmışlığın ardından dünya turizminin gözbebeği oldu. Bunda yeni dünya düzeni karşısında anıt gibi duruşu kadar, ABD ile flörte başlamasının ardından sosyalizmin bu son kalesinin yıkılacağı endişesi önemli etken. Küba’ya seyahat, her adımda farklı ve renkli bir rüyanın içine girmek gibi.
#KübaDoğu ve Batı Almanya’nın birleşmesiyle birlikte tam 24 yıldır ülkenin başkenti olan Berlin, 1990’da rüştünü ispat etti. Bel bağladığı devlet desteğinden sürdürülebilir endüstriye dönüşmeye teşebbüs ettiğinde SoundCloud ve ResearchGate gibi teknolojilere katılmak üzere Google ve Etsy gibi şirketler burada ofis açtı. Böylelikle büyüme fantezisi, aldatıcı bir reklam gibi görünmeden, Berlin’i Avrupa’nın Silikon Vadisi olmaya aday diğer kentlerin arasına soktu. Şehrin Vahşi Batı enerjisi ve tabiatı değişiyor. Başkentin merkezi kabul edilen Mitte, Berlin’de küçük İstanbul olarak anılan Kreuzberg ilçesinin çeperleri ve Neukölnn semti çok hızlı dönüşüyor. Berlin hâlâ efsanevi gece kulüplerine ve sanat olaylarına sahip ama özellikle Mitte’de iki haftada bir yeni bir bar veya restoran açılıyor. Kısacası bu günlerde herkes Berlin’de hoşça vakit geçirebilir.
Yerel lezzetleri kaybetmemek amacıyla başlatılan Alaçatı Ot Festivali, bu yıl 10-13 Nisan arasında beşinci kez düzenlenecek. Bu yılın teması rezene. Yemek yarışmasından ot toplama gezilerine, sergilerden atölye çalışmalarına kadar pek çok aktivite ziyaretçileri bekliyor.
Geçen hafta hem Bodrum’da hem de İzmir Alaçatı’da ‘Ot Festivali’ vardı. Ben Alaçatı’dakine katılabildim. Tarlalarda ot topladım, mutfaklarda bu otların lezzetli yemeklere dönüşmesini izledim, Alaçatı’nın güzel sokaklarında ve küçük kahvelerinde baharın keyfini çıkarttım. Bu hafta sizinle bu keyifli yolculuğu paylaşacağım.
Sıkı bir meyhane müdavimi olan Selim İleri, Kadıköy’de Koço, Sarıyer’de Aquarius, Arnavutköy’de Vira Vira, Beyoğlu’nda Yakup gibi çalışanlarıyla abi-kardeş ilişkisi kurabildiği yerlere gidiyor. Ünlü yazar; Oktay Rifat, Edip Cansever, Kemal Tahir, Attilâ İlhan gibi edebiyatçı dostlarıyla meyhane anılarını anlattı
Kar yolları tıkayınca, bazı gezilerimi ertelemek zorunda kalıyorum. Bu da işime gelmiyor değil. O zaman odamda kitaplarımla baş başa kalıp düş gezilerine çıkıyorum. Arşivlerimi karıştırıp, kentlerde, kasabalarda, mekânlarda dünle bugün arasındaki farklılıkları izlemeye çalışıyorum. Bu hafta da öyle yapıp tozlu dosyaları karıştırdım. İstanbul’un geçmişinde bir yolculuğa çıktım. Sizi de bu yolculuğa götürmek istiyorum. Bakalım hangi İstanbul’u seveceksiniz?
Her ne kadar son 130 yılın en sıcak yazı olacağı söylense de nemle birlikte kavurucu sıcaklığa alışık olan Doğu Akdenizliler, yeşille mavinin birleştiği sahillerde tatilcileri ağırlamaya hazır. Anamur’dan Hatay’a uzanan 550 kilometrelik sahil şeridinde bu yıl otel ve restoran fiyatlarında önemli bir değişiklik olmadı. Türkiye ile Suriye arasında vizenin kaldırılmasıyla bölgeye Arap turistlerin gelmesi bölgede önemli bir sinerji yarattı.
Main Nehri kıyısındaki Frankfurt, Almanya’nın finans ve kültür merkezi. Goethe’nin şehri bugün 300 civarında bankanın yanı sıra Alman ve Avrupa merkez bankalarına ev sahipliği yapıyor. Bu zenginliği, ışıltılı gökdelenlerde, en pahalı otomobillerin geçtiği, en pahalı markaların mağazalarının sıralandığı caddelerinde görmek mümkün.