‘Çelişki Bilmez Lezzet’in Geçmiş Zaman Maceraları’, sinema yazarı Uğur Vardan'ın (namı diğer 'Lezzet Abi’) çocukluk anılarından yola çıkarak yazdığı ilk kitabı. Herkesin bir maratona benzettiği şu hayatta kendine tutturduğu patikanın dönemeçlerini sıcacık öykülerle anlatıyor çocuklara.
#Çelişki Bilmez Lezzet’İn Geçmiş Zaman MaceralarıÇocukların cebine para konup berbere gönderilebildiği, hava kararana kadar rahatça sokakta top oynadıkları yıllar... Ailece sinemaya gitmeyi, izlediği filmleri arkadaşlarına anlatmayı, hayvanları ve futbol oynamayı çok seven bir çocuk... Hürriyet gazetesi sinema yazarı Uğur Vardan’la anılarından yola çıkarak yazdığı çocuk kitabı ‘Çelişki Bilmez Lezzet’in Geçmiş Zaman Maceraları’nı konuştuk.
#Uğur VardanYılın ilk röportajına da böyle “lezzetli” biri yakışırdı: Sosyal medyanın “Lezzet Abi”si, gazetemizin hem sinema hem de futbol eleştirmeni Uğur Vardan. “Bu ikisi aynı anda nasıl olur?” diye sormayın, çünkü baktığı, gördüğü her şeyden özenli kurgular hazırlayan bir “estetik koleksiyoncusu”. Sadece bunları değil, mimariyi, kedi sevgisini, keyifçiliği, sonsuz geyik enerjisini ve inanılmaz başlık bulma yeteneğini aynı potada eritebilmiş biri. Gün geçtikçe sayıları azalıyor. Böyle her konuda faydalanıp eğlenebileceğiniz insanlar her ekibe lazım.
#Kemal SunalYılın ilk röportajına da böyle “lezzetli” biri yakışırdı: Sosyal medyanın “Lezzet Abi”si, gazetemizin hem sinema hem de futbol eleştirmeni Uğur Vardan. “Bu ikisi aynı anda nasıl olur?” diye sormayın, çünkü baktığı, gördüğü her şeyden özenli kurgular hazırlayan bir “estetik koleksiyoncusu”. Sadece bunları değil, mimariyi, kedi sevgisini, keyifçiliği, sonsuz geyik enerjisini ve inanılmaz başlık bulma yeteneğini aynı potada eritebilmiş biri. Gün geçtikçe sayıları azalıyor. Böyle her konuda faydalanıp eğlenebileceğiniz insanlar her ekibe lazım.
#Lezzet AbiBalıkçı Kahraman hem İstanbul’un hem de Türkiye’nin klasikleşmiş balıkçılarından. Kalkanıyla biliyoruz ama salatası da, ızgara kalamarı da bir o kadar ünlü; lakerdası, kabak tatlısı, ekmeği de bir o kadar lezzetli. “Başka türlü olmaz” diyerek haftanın 7 günü restoranda olan Kahraman Altun’la mutfağına girdik, sonra da birlikte yemeklerini yiyip sohbet ettik.
#Melis YılmazAdamlar 10’uncu yılını ‘Kahırlı Merdiven’ albümüyle kutluyor. Etkileyici şarkı sözleri kadar enerjik sahne performanslarıyla bilinen grup, yeni çalışması için “En rock’n roll tınlayan albümümüz” diyor. Grup üyeleriyle buluştuk; rock müziği, sahnede olmayı ve esprili dizelerini konuştuk: “Baktın sevgi satmıyor, dramlarla üz beni/Drone drone üstüne, sevdiyseniz like edin...”
#AdamlarJapon mutfağı Türkiye’de de yükselişte. Peki 85 milyon içinde yanlış kesilmiş bir saşimiyi sorgulayabilecek, pirinci kötü olan bir suşiyi geri gönderebilecek, çubukların birbirinden masanın altında ayrılacağını, suşiye soya sos içinde banyo yaptırılmayacağını bilen kaç kişi var?
#Sinan DamgacıoğluEvliliği dolayısıyla Hollanda’ya yerleşen Çetin Deliktaş İzmir mutfağını özledi. Bu özlemini dindiremeyince İzmir lezzetlerini kendisi hazırlamaya başladı. Lezzet peşinde koşarken bir yandan da kültürümüzü dünyaya tanıtmak istedi ve konuyu ticari boyuta taşıdı. Önce midye satmaya başladı. Daha sonra eskiden Pasaport’ta hizmet veren tekne restoranlardan esinlenerek teknede İzmir lezzetlerini misafirlerine sunmaya başladı. Midye, boyoz, İzmir Köfte, sarma, kokoreç, mezeler artık Avrupalıların damaklarını şenlendiriyor...
#1Geçtiğimiz yılın benim için öne çıkan lezzetlerini paylaşmaya devam ediyorum. Tarsus’taki Yeşilova Kebap’ta yediğim kuşgözü lahmacunun lezzeti üst düzeydi. Urla’daki Meydan Lokantası’nın terbiyeli nohut pilavı da tattığım en güzel yemeklerindendi. Belki de bir daha yaşayamayacağım fine dining deneyiminiyse elbette Japonya’da yaşadım.
#GastronomiSon dönemde ziyaret ettiğim ve damağımda iz bırakan mekânlarda hızlı bir yemek turu atalım mı? Yıllardır deniz kıyısındaki konumuyla bütünleşen Lacivert, hem alıştığımız stilini bozmadan hem de sevdiğimiz tatlarını aratmadan kendini yeniledi. Bağdat Caddesi’nde açılan iki yeni İtalyan da ambiyans ve menüleriyle radarıma girenler arasında…
#Anadolu YakasıMichelin Rehberi yıldız alan ve listelerine giren restoranları geçen hafta açıkladı. İster yıldız verilsin, ister listeye konsun ama iyi bir meyhanemiz, balıkçımız ve kebapçımız yemek kültürümüzün temel yapıtaşlarını oluşturduğu için çok önemli. Yani anlaşılan o ki, Michelin’in artık ‘Ben yaptıysam doğrudur’ kafasından çıkması gerek...
#Ebru ErkeMichelin Rehberi 9 Kasım’da düzenlenecek törenle 2024 yılının yıldız alan ve tavsiye listesine giren restoranlarını açıklayacak. Bu yıl İzmir ve Bodrum’un da dahil edilmesiyle heyecan daha yoğun. Gastronomi sektörünün uzman isimlerine tahminlerini sorduk. Kimler yıldız alır, kimler mutlaka almalı, neler değişmeli, fikirlerini aldık…
#Michelin RehberiHer dönemeçte bir başka güzel manzaradan göz kırpar size Akdeniz. Yolları biraz virajlıdır ama begonviller en güzel haliyle boy verir Kaş sokaklarında. Lezzet dolu o güzel kokuların peşine sonbaharda düşmek ayrı bir mutluluk verir.
#Koray GÜNYAŞARTatil anlayışının temellerinin atıldığı, ülkede kruvaziyer turizmin başladığı yerdir Kuşadası... Her ne kadar İzmir’e bağlı sanılsa da aslında Aydın’ın bir ilçesidir. Aynı zamanda buraya sadece ‘Ada’ diyenler de var. Eğer sadece deniz turizminden ibaret olmayan Ada’ya gelmeye karar verdiyseniz her 15 günde bir tatil rotanızı sizler için oluşturacağım.
#1Urfa, Adana ve Antep kebapları arasındaki fark ne? Lahmacunun bir standardı var mıdır? Baklavanın âlâsı fıstıklı mıdır yoksa cevizli mi? Ocakbaşındaki bir ustanın ‘ustalık mahareti’ nereden anlaşılır? Geleneksel tariflere ‘modern dokunuş’lar yapmak makbul müdür? Aydın Boysan’ın ona taktığı lakabıyla ‘kebap profesörü’ Arif Develi ile buluştuk. Hem bu soruların yanıtlarını aldık hem de eski albümleri karıştırdık. Babası Arif Develi tarafından 1912’de ufacık bir dükkânda kurulan Develi restoranları bu yıl 111. yaşını kutluyor...
#UrfaAralarında emanet fırınla çörek üretimi yapan da var, onlara kapılarını açan bir çiftliğin mutfağında yemek pişirip halka dağıtan da... Kimileriyse lokantalarını farklı şehirlerde açmaları için teklif almış ama “Yok” diyorlar, “burayı bırakmayacağız. Dedemizin, babamızın bize bıraktığı bu mirası canlandıracağız.” Kahramanmaraş depremlerinden etkilenen bölgeden 8 ustayla konuştum, “Er ya da geç toparlanacağız, buna inanıyoruz” diye vurguluyorlar.
#Ebru ErkeYazarımız Vedat Milor, restoran eleştirmenliğinde 20’nci yılını kutluyor. Ailesinin hikâyesinden soyadının anlamına, akademisyenlik günlerinden yurtdışı seyahatlerine, yeme-içme işlerini daha konuşulur hale getirdiği TV programından gastronomik bir otoriteye dönüşmesine; hayatının önemli dönemeçlerini ‘Buyurun Ziyafete’ adlı kitabında anlatan Milor’la konuştuk: “Mangalda pişmiş, çok güzel bir lüfer yerken ‘Bu Boğaz, bu deniz, bu koku, bu balık… Sadece bizde var. Dünya çapında bir mutfak yaratabiliriz’ diye düşünmüştüm fakat Türk mutfağı kötüye gitti. Üzülüyorum ama şaşırmıyorum da...”
#Vedat Milor