Macaristan’ın Budapeşte şehrinde düzenlenen ve 32 ülkeden 200’ün üzerinde yetenekli çocuğun katıldığı 7’inci Danubia Talents International Müzik yarışmasında 10 yaşındaki Hamit Erdem Özpolat 10-13 yaş piyano kategorisinde birinci oldu. Annesinin canı sıkılmasın diye müzik kursuna yazdırdığı Özpolat’ı, 10 yıl önce Türkiye’ye yerleşen Ukraynalı piyano öğretmeni Renata Çavdar yetiştirdi.
#Macaristanİstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV), Cumhuriyet’in 50’nci yılında başladığı yolculuğunda yarım asrı geride bıraktı. Müzik, film, caz ve tiyatro alanlarındaki büyük İstanbul Festivalleri ile İstanbul Bienali’ni düzenleyen, Türkiye’de festival kültürünün yerleşmesinde önemli pay sahibi olan İKSV’nin 50 yıllık görkemli tarihini 50 maddede özetledik.
#İksv47. İstanbul Müzik Festivali, 11 Haziran’da TEKFEN Filarmoni’nin konseriyle açılıyor. Orkestranın solisti 2015’teki son Chopin Yarışması’nın birincisi Seong-Jin Cho. Beethoven’in birinci piyano konçertosunu seslendirmek üzere İstanbul’a gelecek 25 yaşındaki Koreli müzikçinin yıldızı ödülden sonra aniden parladı. Yılda 120’ye yakın konser veriyor, önde gelen orkestralar, şeflerle sahneye çıkıyor. Prestijli Deutsche Grammophon firmasından birbiri ardına CD’leri yayımlanıyor. Washington konserinden dönüşte Berlin’deki evinde, Berlin Filarmoni salonunda vereceği iddialı resitale hazırlanırken yakaladığımız Cho, piyanistin kişiliğini gösterme çabasını tehlikeli buluyor, “Özgünlük doğal olarak ortaya çıkmalı” diyor.
#Seong-Jin ChoMüzik sektörü, dijitalleşmeden en çok etkilenen sektörler arasında yer alıyor. Müzik üretiminde kullanılan dijital teknolojiler ve online müzik platformlarının hayatımıza girmesiyle, amatörler ve profesyoneller arasındaki makas da daralıyor.
#Burak KesayakUluslararası kariyere sahip az sayıdaki Çinli sanatçıdan bas-bariton Shenyang, 6 Mart’taki İş Sanat konserinde Franz Schubert’in ‘Winterreise Liedler’ini Borusan Quartet’le seslendirecek. “Matematik derslerinde klasik müzik eserlerinin notalarını okurdum” diyen Shenyang’ın en büyük hayali ise şef olmak.
#Shenyang1950’lerde Almanya’da eğitim gören, 1970’lerde Amerika’da konserler veren İzmirli piyanist Tomris Öziş gözlerini kaybetmesi gündeme gelince 47 yaşında sahneden çekilmişti. Radyoda dinleyen İdil Biret’in merakı ve ısrarı sayesinde, yıllar sonra Öziş’in konser kayıtları İdil Biret Arşivi’nce beş CD’de yayımlandı. Öziş “İdil Hanım’dan başkası istese asla izin vermezdim” diyor.
#Kitap Sanat