Laktoz, en çok sütün içinde bulunur. Bu nedenle de keçi sütünde, inek sütünde, anne sütünde ve yoğurtta laktoz bulunur. Laktozun en yüksek miktarda bulunduğu ürün ise, anne sütüdür. Aynı zamanda diğer süt ürünleri dondurma, yoğurt ve peynirde de laktoz bulunur. Yoğurtta laktoz var mı sizler için derledik.
#YoğurtDünya nüfusunun aşağı yukarı %70’inde laktoz intoleransı mevcuttur. Süt ve ürünleri tüketildiğinde, gastrointestinal sistemde şikayetler (mide ve barsak şikayetleri) başlar. Oysa kemik sağlığı, boy uzaması, büyüme gelişme ve kas sağlığı açısından kıymetli bir besindir.
#Laktoz İntoleransıDünya nüfusunun aşağı yukarı %70’inde laktoz intoleransı mevcut. Bu kadar yüksek oranda seyretmesine rağmen laktoz intoleransı hakkında bilgi sahibi olan kişi sayısı bir hayli az. Laktoz intoleransı hakkında merak edilenlere uzmanlar nasıl cevap veriyor gelin bir bakalım.
#Laktoz İntoleransıSütte bulunan ve sütün buharlaşması sonucu ortaya çıkan kristal durumunda ki şeker, süt şekeri’dir. Eğer süt ve süt ürünlerini tükettikten sonra midenizde rahatsızlık hissediyorsanız süt içerisinde ki laktozu sindirmede sorun yaşıyorsunuz demektir. Peki laktoz intoleransı nedir ve belirtileri nelerdir?
#LaktozTarım ve Orman Bakanlığı'nın paylaştığı taklit ve tağşiş ürünler listesi çok konuşuluyor. Bu listeye sütler de dahil olabilir mi? Marketlerde satılan paketli sütlerle ilgili çok ucun yıllardır tartışılan bir konu var; bazıları bu sütlerin 'süt olmadığını' söylüyor. Hiçbir faydası olmadığı ve hatta zararlı dahi olabileceği iddia ediliyor. Öte yandan dünyanın her yerinde paketli sütler her gün milyonlarca insan tarafından satın alınıyor ve tüketiliyor. Peki uzmanlar bu konuda ne diyor?
#Pastörize SütLaktoz sütte yer alan bir karbonhidrat çeşidi olarak ifade edilir. Doğada hem anne sütünde hem de inek sütünde bulunan laktoz bağırsakların salgılamış olduğu bir enzim tarafından parçalanmaktadır. Süt ürünleri laktoz içeren besin maddelerindendir. Laktozun bağırsaklar tarafından parçalanamadığı durumlarda sindirim sistemi ile ilgili problemler ortaya çıkar. İşte, laktoz hakkında bilinmesi gerekenler.
#LaktozMide bulantısı bazen ciddi sorunlara işaret edebilir. Çeşitli nedenlerden dolayı meydana gelen mide bulantısı günlük hayatı da olumsuz etkileyebilir. Mide bulantısının nedenleri arasında aşırı kahve tüketimi, alkol alımı sonrası ya da üşütme gösterilebilir. Mide bulantısına iyi gelen bitkisel yiyecek ve içecekler sayesinde doğal yollarla evde çözüm üretmek mümkün. Peki, mide bulantısı nasıl geçer? Evde mide bulantısına ne iyi gelir? İşte mide bulantısının nedenleri ve mide bulantısını hemen kesen öneriler...
#Mide BulantısıHalk arasında süt şekeri olarak bilinen laktoz, sütte ve süt ürünlerinin tamamında bulunur. Bunların başında yoğurt, kaymak ve kefir yer alıyor. Süt şekeri normalde vücut için faydalı olsa da bazı kişilerde alerjik reaksiyonlara yol açar. Buna laktoz duyarlılığı ya da laktoz intoleransı da denir. Laktoz alerjisi neden olur ve nasıl geçer? Belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir? Merak eden okurlar için tüm yönleriyle derledik.
#Laktoz AlerjisiNohut suyu son zamanların en popüler besinlerinden biri. Gerçekten faydalı mı? Faydalı ise nohut suyu nasıl kullanılır? ve daha pek çok soru merak ediliyor. Gelin bu besinin faydalarına ve nasıl kullanılacağına bakalım.
#Nohut SuyuYanıtı hemen, anında verelim: A-L-D-I-R-M-A-Z! Ne gluten, inek sütü ne de yumurtaya duyarlı olduğunuz için kilo alabilirsiniz. Konu bu testleri pazarlayan ve bu diyetlerle para kazanan uyanıkların ortaya attığı asılsız, bilimsel temelleri olmayan bir şehir efsanesinden ibaret.
#Osman MüftüoğluTürkiye’de toplumun yüzde 50’si en az 1 öğünü dışarıda yiyor, gıda harcamalarına ayrılan payın yaklaşık yüzde 25’ini ev dışı beslenme oluşturuyor. Kalp, kanser, hipertansiyon gibi hastalıklar da buna bağlı olarak artıyor. Sağlık Bakanlığı, 80 kişilik bir ekiple Ulusal Menü Planlama ve Uygulama Rehberi hazırlıyor. Detayları Gazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Toplu Beslenme Sistemleri Anabilim Dalı Başkanı ve Sağlık Bakanlığı Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Dairesi Beslenme Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Saniye Bilici ile konuştuk.
#GazetehaberleriGazetecilik kuruluşu Orb Media’nın dokuz farklı ülkeden 250 plastik su şişesini incelediği araştırma, kaygı verici bir sonucu ortaya çıkardı: Şişelerin hepsinde plastik parçacıklar bulundu. Üstelik insan saçından bile daha kalın... Peki sağlıklı suya nasıl erişiriz? Plastik şişe suları içmek tehlikeli mi? İdeal pH değeri ne olmalı? Dünyadaki 132 su someliyesinden biri olan gıda mühendisi Ebru Erke ve tıbbi ekoloji ve hidroklimatoloji uzmanı Prof. Dr. Müfit Zeki Karagülle’ye sorduk
#SuAlerji yapan gıdadan uzak durmak ilk önlemdir. İnek sütü, yer fıstığı, balık ya da yumurta özellikle çocukların beslenmesi düzenlenirken dikkate alınmalıdır. Gıdaları renklendiren, raf ömrünü uzatan, kokusunu geliştiren pek çok maddenin de alerjen olduğunu anımsatmakta yarar var.