Probiyotikler hazmı kolaylaştırıyor!

Güncelleme Tarihi:

Probiyotikler hazmı kolaylaştırıyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 27, 2015 10:30

İnsan sağlığı için oldukça yararlılar.

Haberin Devamı

“Probiyotik” ağızda, mide-barsak, üst solunum yolu ya da ürogenital kanalda faydalı insan sağlığında düzelme sağlayan mikroorganizmalardır. Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Diyetisyen Nesrin Eriş, probiyotik ile ilgili merak edilenleri anlattı.

SİNDİRİM SİSTEMİNİN GÖREVLERİ

Yiyeceklerin sindirimi, sindirimin ve hormonların düzenlenmesi, zararlı olabileceği muhtemel olan veya zararlı maddelere karşı bağışıklık ve koruma, çevre veya birey kaynaklı hastalık yapıcı maddelerin vücuttan uzaklaştırılmasıdır.

PROBİYOTİKLERİN SAĞLIĞA YARARLI ETKİLERİ

  • Yiyeceklerin hazmını kolaylaştırmak,
  • Vitamin sentezi yapmak,
  • Bağırsak duvarını zararlı maddelerden korumak ve bağırsak geçirgenliğini azaltmak,
  • Zararlı maddelerin (toksinler) kan dolaşımına geçmesini engellemek,
  • Bağışıklık sistemini güçlendirmek,
  • Besin alerjilerini ve egzamayı önlemek,
  • Kronik iltihabi hastalıkların oluşumunu engellemek,
  • Kanseri önlemek,
  • Yaşlanmayı yavaşlatmak,
  • Depresyonu hafifletmek,
  • Otizm bulgularını hafifletmek,
  • İshali önlemek ve tedavi etmek,
  • İdrar yolu iltihaplarını önlemek,
  • Kabızlığı tedavi etmek,
  • Böbrek taşlarının (okzalat) oluşumunu azaltmak,

Probiyotiklerin sağlığımız üzerindeki olumlu etkileri arasında;

  • Laktoz intoleransı belirti ve bulgularının hafifletilmesi,
  • Alerji riskinin azaltılması,
  • Serum kolesterol düzeylerinin düşürülmesi,
  • Ürogenital enfeksiyonların önlenmesi sayılabilir.

PROBİYOTİK NEDİR?

İnsan sağlığı için faydalı, sindirilemeyen gıda içeriklerdir. Bağırsak florasında bulunan ve bireyin sağlığını olumlu yönde etkileyen mikroorganizmaların çoğalmasını ve zararlı maddelerin de yaşama alanının azaltılmasını sağlarlar.

ETKİ MEKANİZMALARI

  1. Hastalık yapan ve zararlı bakterilerin sayılarını azaltmak
  2. Bağışıklık sistemini iyileştirmek

Fonksiyonel gıda katkısı olarak probiyotik ve probiyotiklerin kullanımı, dünyada çok yaygın olmasına rağmen ülkemizde yaygın değildir. Oysa olumlu birçok fonksiyonel etkisi bilinen bu ürünleri, halkımızın damak tadına uyumlu bir şekilde, yoğurt gibi süt ürünlerinde kullanılması yaygınlaştırılmalıdır. 

Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Diyetisyen Nesrin Eriş

BAKMADAN GEÇME!