Yoğurtta Laktoz Var Mı? Yoğurtta Laktoz Miktarı Nedir Ve Ne Kadardır

Güncelleme Tarihi:

Yoğurtta Laktoz Var Mı Yoğurtta Laktoz Miktarı Nedir Ve Ne Kadardır
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 28, 2022 03:24

Laktoz, en çok sütün içinde bulunur. Bu nedenle de keçi sütünde, inek sütünde, anne sütünde ve yoğurtta laktoz bulunur. Laktozun en yüksek miktarda bulunduğu ürün ise, anne sütüdür. Aynı zamanda diğer süt ürünleri dondurma, yoğurt ve peynirde de laktoz bulunur. Yoğurtta laktoz var mı sizler için derledik.

Haberin Devamı

Yoğurdun içinde bulunan laktoz oranı, sütten daha azdır. Bu nedenle de yoğurt, laktoz intoleransı bulunan kişiler için ideal bir besin seçeneğidir.

Yoğurtta Laktoz Var mı?

Laktoz aslında memelilerin sütünde bulunan bir karbonhidrat türüdür. Yani hem inek sütünde hem de anne sütünde bulunur. Her bir insanda farklı etkiye yol açabilen bu enerji verici madde aslında şeker görevi görüyor. Hatta yeni doğan bebeklerde ilk bir yılda enerjinin % 40’ını karşılayabilecek kadar etkili olan bir maddedir. Bazı kişilerde alerjen etki gösterse de aslında hem fizik hem de beyin bakımından çok büyük bir gelişime katkı sağlıyor. Doğada bulunan laktozun en çok bulunduğu temel gıda ürünleri sütlerdir.

Laktoz, sadece sütte değil diğer tüm süt ürünlerinde de bulunur. Süt ürünleri içinde yer alan yoğurtta da laktoz bulunur. Ama içinde bulunan laktoz oranı, süte göre çok daha daha azdır. Hatta içinde yer alan faydalı bakteriler sayesinde laktozun parçalanmasını sağlayarak intoleransı bulunan kişiler için daha doğru bir tercih haline gelir. Yani aslında yoğurt yediğimizde, laktoz vücudumuzda çoktan parçalanmış olur.

Yoğurtta Laktoz Miktarı Nedir ve Ne Kadardır?

Yoğurdun içinde bulunan laktoz oranı süte göre daha azdır. Hem laktoz miktarı az olduğu hem de yoğurdun içinde bulunan faydalı bakteriler sayesinde, laktozun yoğurdun içinde hızlı bir şekilde parçalanmasını sağlıyor. Bu nedenle de zaten yoğurt yediğimiz zaman laktozu parçalanmış bir şekilde alıyoruz. Bunun yanında yoğurt yarı katı durumda olan bir besin olduğu için bağırsaklara laktozun daha yavaş gitmesine ve midenin daha yavaş boşalmasına neden oluyor.

Peynirde de yapılarına göre laktoz miktarında değişiklikler oluyor. Özellikle de yumuşak olan peynirlerde laktoz oranı daha yüksek miktarda bulunuyor. Eski kaşar gibi diğerlerine göre daha sert peynirlerde ise, laktozun daha az olduğunu biliniyor. Bu nedenle de laktoz intoleransı olan kişilerin sert peynirleri tercih etmesi önerilir. Bu sayede laktoza karşı duyarlılıkları azalır.

Laktoz İntoleransı Nedir?

Laktoz intoleransı, sütün içinde bulunan temel karbonhidrat olarak da bilinen laktozun sindirilememesine bağlı bir şekilde gelişen bir sindirim sistemi hastalığına denir. Başta ishal, şişkinlik ve karın ağrıları başta olmak üzere pek çok şikayete neden olur. Laktoz intoleransı bulunan hastalar laktozun parçalanmasına yardımcı olan laktaz enzimini yeteri kadar üretemez. Laktoz aslında 2 tane şeker molekülünden meydana gelen bir disakkarittir.

1 molekül, glukoz, 1 molekül galaktozdan meydana gelir. Bağırsaklardan da kan dolaşımına emilebilmesi için laktozun laktaz enzimi aracılığı ile glukoz ve galaktoza ayrıştırılması gerekir. Yeterli laktaz bulunmadığı zaman laktoz emilmeden bağırsaklardan geçer ve çeşitli semptomlara neden olur. Laktoz anne sütünde de bol miktarda bulunur ve her bebek laktozu sindirme becerisi ile dünyaya gelir.

5 yaşın altında olan çocuklarda laktoz intoleransının görülme oranı çok düşüktür. Günümüzde ise, laktoz intoleransı toplumun %75'índe görülür. Bazı ülkelerde de bu oranlar değişiklik gösterebilir. Yumuşak peynirlerde laktoz intoleransı daha yüksektir. Laktoz intoleransı olan kişilerin sağ sert peynirler tüketmesi gerekir. Tüm süt ve süt ürünlerinin içinde belli bir miktarda laktoz bulunduğu için bu ürünlerin daha dikkatli bir şekilde tüketilmesi gerekir.

 

BAKMADAN GEÇME!