Güncelleme Tarihi:
İnek sütü özellikle çocuklarda görülen en önemli ve en yaygın alerjik besin türüdür çünkü çocuklarda diyette birincil besindir. İnek sütü proteinleri deride, sindirim ve solunum sisteminde immün kaynaklı hassasiyet reaksiyonlarına neden olabilir. Uzman Diyetisyen İpek Ağaca Özger, bebek ve çocuklarda sıklıkla görülen inek sütü alerjisi ile ilgili merak edilenleri açıkladı.
İnek sütü alerjisi kaç yaş grubunda görülür?
İnek sütü proteini alerjisi çoğunlukla bebeklerde ve çocuklarda görülmektedir.
İnek sütü proteinlerine bağlı alerjik reaksiyonlar yaşamın ilk haftalarında, ortalama 3. Ayda başlamakta ve bağırsağın fonksiyonel ve morfolojik yapısının gelişmesi sonucu 2-3 yaşlarında ortadan kalkmakta ve şikayetler gitgide azalmaktadır. Yeni doğan bebeklerde sıklıkla görülmesine karşın, son dönemlerde yapılan çalışmalar süte karşı duyarlılığın yetişkinlerde de yaygın olduğunu göstermektedir.
Laktoz intoleransı ile karıştırılmamalı
Süte karşı reaksiyon iki şekilde ortaya çıkmaktadır:
Laktoz intoleransı yani; laktaz enziminin eksikliğinden (veya yokluğunda) ileri gelen duyarlılık,
Süt proteini intoleransı gibi immünolojik mekanizma tarafından oluşturulan süt duyarlılığıdır.
Laktoz intoleransı kısaca nedir
Laktoz intoleransı; laktaz enzimi yetersizliği veya yokluğu nedeniyle laktozun sindirilememesi sonucu karın bölgesinde ağrı, şişkinlik, bulantı ve ishal gibi gastrointestinal semptomların görülmesidir.
Çocuğun inek sütüne alerjisi olduğu nasıl anlaşılır
Sağlıklı olan bir bebekte inek sütü verilmeye başlandıktan sonra ishal ve kusma gözlenirse, bazen dışkısında kan varsa ve çocukta huzursuzluk ve ağlama varsa inek sütü alerjisi akla gelmelidir. Mutlaka çocuk doktorunuza danışmalısınız ve doktorunuzun önerileri doğrultusunda hareket etmelisiniz.
Çocuğun inek sütüne alerjisi varsa; nasıl beslenmelidir?
Bu besinler ve besin öğeleri içeriğinde olan diğer ürünler de tüketilmemelidir:
Dikkat!
Yapılan birçok çalışmada; inek sütü proteinine intolerans (duyarlılık) gösteren birçok bebekte soyaya, buğdaya ve yumurta proteinlerine de duyarlılık gelişebildiği görülmüştür. Bu noktaya dikkat edilmelidir.