Paylaş
Ambalaj, ürünün korunmasından müşteriye sunumuna kadar her aşamada önemli bir yer tutar. Kaynağı, içeriği, sağım ve taşıma koşulları bilinmediği için hastalıklara yol açan açıkta satılan sokak sütünün tüketilmesi önerilmez. Süt tercihinizi pastörize ve UHT işlemleri uygulanmış sağlıklı ambalajdaki sütler ile yapmak daha doğrudur.
Sütün fabrika ortamında 72-80 derecede, 14-16 saniye süreyle ısıtılıp hızla soğutulması işlemine “pastörizasyon” denir. Pastörize sütün tazeliğini koruyabilmesi için 4 derecedeki soğuk araçlarda dağıtılması, ardından buzdolabında saklanması ve 2-3 gün içerisinde tüketilmesi gerekir.
Sütün fabrika ortamında 135-150 derecede 2-6 saniye süreyle ısıtılıp hızla soğutulması işlemine ise “UHT” yani “uzun ömürlü süt” denir. Bu işlemle sütteki sağlığa zararlı mikroorganizmalar yok edildiği için UHT sütler tüketime uygundur. UHT süt paketi açıldıktan sonra buzdolabında saklanmalıdır. 2-3 gün içerisinde de mutlaka tüketilmelidir.
Piyasada yer alan pastörize veya UHT işlemi olan sütte katkı maddesi veya alerjik etkiler yoktur. Süte karşı oluşan alerji sütün ambalajlı olması sebebiyle değildir. Bunun nedeni, sütün içerisinde bulunan ve laktoz maddesi ve vücutta parçalamaya yarayan kimyasal bir madde olan laktaz enziminin yetersiz olmasıdır.
Türk toplumu genel olarak laktoz intoleransına yatkındır. Laktoz intoleransı olanlar için yoğurt ve laktozsuz süt tüketimi, vücut için gerekli tüm faydaları sağlayacaktır. Laktoz intoleransı, sütte bulunan laktoz şekerinin vücutta parçalanamaması sonucunda oluşan bir rahatsızlıktır. Süt ve süt ürünleri tüketiminden sonra karın ağrısı, ishal, gaz, mide ekşimesi, kusma, midede şişkinlik ve kramp ile ortaya çıkar. Laktoz intoleransı vakalarının en büyük sebebi düzenli süt tüketilmemesidir.
Çocukluk döneminde süt tüketiminin düzenli olmaması halinde vücudun ürettiği laktaz enzimi azalır. Ayrıca, uzun süre süt tüketmemiş kişilerde sütün içerdiği laktozun sindirimini sağlayan enzimler salgılanma yeteneğini kaybetmeye başlar. Tekrar süt tüketimine başlandığında kişiler süt sindirimini kolaylaştıran enzimlerin eksikliği nedeniyle laktoz intoleransı bulgularıyla karşılaşabilir. Dünyada yapılan çalışmalarda ortalama her beş kişiden birinde laktoz intoleransına rastlanmaktadır.
Bebekler | 750 gram |
Çocuklar | 300 – 350 gram |
Gençler | 350 – 500 gram |
Yetişkinler – Yaşlılar | 250 – 400 gram |
Hamile – Emziren kadınlar | 500 gram |
Paylaş