Son günlerde “Bursa’dan Kütahya’ya trenle gidilir mi, nasıl gidilir, nasıl olur Bursa’da tren mi var?” soruları sosyal medyada, havada uçuşuyor. Doğru, geçmişte Fransızların yaptığı ve işleri bitince söktüğü Bursa-Mudanya limanı arasındaki treni saymazsak, ki keşke günümüzde dursaydı, turizm için büyük bir çekici olurdu... Buna ilave olarak yıllardır hızlı treni bekleyen ama kavuşamayınca Bursalılar, maalesef trene hasret.
#BursaGeçtğimiz hafta sonu Kütahya’ya gittim. Çinilerle süslü tarihi kentten ne kalmış, ne durumda görme fırsatım oldu. Tarihi evleri ve çarşısı, sıra sıra çini ve seramik dükkanları, Germiyan Beyliğinin Osmanlı’ya çeyiz olarak verdiği şehir olan Kütahya’ya bir cumartesi günü çarşı bölgesi açıkken gitmenizi öneriyorum.
#BursaKütahya hem tarihi, hem kültürü, hem de doğasıyla mutlaka görülmesi gereken bir yer. Burada geçireceğiniz birkaç gün içinde çini atölyelerini, antik ören yerlerini, eski sokakları, müzeleri gezebilir, doğa yürüyüşlerine çıkabilir, mağaraları görebilir, kuşları gözlemleyebilirsiniz.
Şeker Bayramı tatilinde unutamayacağınız, sıra dışı bir yolculuğa çıkmak istiyorsanız dört gezginin önerilerine kulak verin: Frig Vadisi ve Taşkale sizi iki bin yıl öncesine götürecek. Selimiye’de Akdeniz’in mavisine doyacak, Bozcaada’da bağbozumu coşkusunu yaşayacaksınız.
Osmanlılarla aynı dönemde doğup sonra ona komşuluk yapan ve 1. Dünya Savaşı’nın sonunda onunla birlikte yok olan Habsburg Hanedanlığı Viyana- Prag -Budapeşte sacayağı üzerine kurulmuştu. Dolayısıyla bu üçgende birbirine çok benzeyen mimari yapılar, sanat eserleri ve ortak kültür paydaları bulmak mümkün. Hem bu nedenle, hem de coğrafi yakınlıklarından dolayı çok kez bir turun üç bacağını oluştururlar.