Kyoto Protokolü, sera etkisine neden olan gazların kullanımını azaltmak amacıyla hazırlanmış bir anlaşmadır. Anlaşmanın maddeleri 1992 yılında oluşturulmuş, protokol ise 11 Aralık 1997 tarihinde imzalanmıştır. Bu protokol ile birlikte, çevreye ve atmosfere zarar veren gazların kullanımı %5'e çekilmiştir. Kyoto protokolünün amacı ve maddeleri nelerdir? Protokolü hangi ülkeler imzaladı? Sizin için derledik.
#Kyoto Protokolü Nedir?Türkiye, uzun bir bekleyişin ardından bugün resmen Kyoto Protokolü'nün parçası oldu. Protokolün hedefi sera gazı salımlarını azaltmak. Herkesin, bu kötü gidişe dur diyebilmek için yapabileceği bir katkı var. Örneğin televizyonu kumandadan değil, düğmesinden kapatın, bir yılda 32.91 kg daha az korbondioksit salımı olsun.
Yıllardır küresel ısınma uyarılarını dikkate almayan dünya, şimdi sonuçlarını yaşamaya başladı. Su baskınları, fırtına, tayfun, uyutmayan gökgürültüsü ve şimşek hayatımızın merkezine yerleşiverdi. Sıradaki risk susuzluk, hatta açlık… İstanbul Teknik Üniversitesi Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Şen’e göre, insanoğlu konforlu yaşamı kendisine yol seçmeye başlayınca kendi sonunu getirdiğinin farkında değildi.
#Küresel IsınmaYıllardır küresel ısınma uyarılarını dikkate almayan dünya, şimdi sonuçlarını yaşamaya başladı. Su baskınları, fırtına, tayfun, uyutmayan gökgürültüsü ve şimşek hayatımızın merkezine yerleşiverdi. Sıradaki risk susuzluk, hatta açlık… İstanbul Teknik Üniversitesi Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Şen’e göre, insanoğlu konforlu yaşamı kendisine yol seçmeye başlayınca kendi sonunu getirdiğinin farkında değildi.
#Küresel IsınmaCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Antalya'da düzenlenecek G20 Liderler Zirvesi'ne ilişkin, "İnanıyorum ki Antalya Zirvesi'nin sonuç bildirgesi dolu dolu bir sonuç bildirgesi olacak ve bundan sonraki G20'lerde de buraya çok atıfta bulunulacaktır. 'Antalya Zirvesi'nde alınan karar' veyahut da 'Antalya Zirvesi'nde belirlendiği gibi' şeklinde atıfta bulunmak suretiyle geleceğe yönelik G20'lere de o bir yol haritası çizecektir" dedi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanKüresel ısınmanın boyutlarını rakamlarla ortaya koymak fotoğrafların yarattığı etkiyi yaratmıyor. Bu fikirden yola çıkarak Business Insider’dan Dina Spector çarpıcı habere imza attı. G.D. Hazard’ın 1882 yılında Alaska’nın Muir bölgesinde çektiği fotoğrafta gözüken buzdağlarından 2005 yılında eser kalmamış… Küresel ısınmanın Türkiye'ye de çarpıcı etkileri var uzmanlara göre 2070 yılına kadar ülkemizde ortalama sıcaklıklar 6 derece yükselecek.
#Küresel IsınmaMUĞLA Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Balcı son günlerde gündemden düşmeyen küresel ısınmada atık yağların da ciddi etkisi olduğunu bildirdi. Balcı ile bitkisel yağ tüketimi ve yanlış kullanımı sonrasında insana ve çevreye verdiği zararları, ekonomiye dönüşümünü konuştuk.
Vaillant’ın CEO’su Claes Görensson, "Türkiye’de doğalgaz yaygınlaşıyor, piyasa genişliyor. Üretim tesisi kurma konusunda Türkiye aday olabilir" dedi. Vaillant Türkiye Genel Müdürü Christoph Grosser de, "Türkiye’de uyguladığımız iş modelimizi Çin dahil 42 ülkeye yayacağız" diye konuştu.