İZAYDAŞ Karbon Kredisini İkiye Katladı

Güncelleme Tarihi:

İZAYDAŞ Karbon Kredisini İkiye Katladı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 19, 2015 11:37

KOCAELİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ KURULUŞU İZAYDAŞ BÜNYESİNDEKİ LFG TESİSİ KARBON KREDİSİ ALIRKEN ÇEVREYE KATKI SAĞLAMAYA DEVAM EDİYOR.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi kuruluşu İZAYDAŞ bünyesindeki LFG tesisi karbon kredisi alırken çevreye katkı sağlamaya devam ediyor.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi kuruluşu İZAYDAŞ’a bağlı LFG tesisi çöp gazından enerji üretimi ile karbon kredisi alırken çevre ve hava kalitesine de kattı sağlıyor. 19 yıllık tecrübesiyle atık yönetiminde Türkiye’nin ileri kuruluşlarından olan İZAYDAŞ, ülke ekonomisine katma değer sağlamaya devam ediyor. İZAYDAŞ bünyesindeki (LFG) Çöp Gazından Enerji Üretim Tesisi projesi bugüne kadar toplam 236 bin 630 ton karbon kredisi aldı. 2012 yılı temmuz ayından bu yana Solaklar evsel atık düzenli depolama sahasında faaliyet gösteriyor. Çöp gazından enerji üretim tesisini işleten Körfez Enerji Şirketi, 236 bin 630 karbon kredisini almaya hak kazanırken yapılan sözleşme çerçevesinde bu kredilerin yüzde 40’ı olan 94 bin 652 karbon kredisi de işveren olarak İZAYDAŞ’a ait.
Kocaeli’nde her gün bin 800 ton evsel atığı düzenli depolama alanlarında bertaraf eden İZAYDAŞ, Solaklar’da kurduğu çöp gazından enerji üretim tesisinde 2012 yılından bu yana elektrik üretimine devam ediyor. Kurulu gücü 5,1 MW olan bu tesis, depolama alanlarından oluşan ve karbondioksite göre 21 kat daha zararlı olan metan gazının neden olduğu sera gazı etkisinin de önüne geçerek çevre ve hava kalitesine katkı sağlıyor. LFG tesisi sadece 2014 yılında 32 milyon 119 bin 430 kilo Watt enerji üretirken 16 bin hanenin elektrik ihtiyacını karşılamış oldu. Öte yandan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi iştiraki olan İZAYDAŞ gerçekleştirdiği bu proje kapsamında üç yılda elde edilen 236 bin 630 ton emisyon gazının azaltımı ile yaklaşık 250 bin adet ağacın ekilip ömrü boyunca sağlayacakları toplam emisyon azaltımı sağladı.
KARBON OFSET KREDİSİ NEDİR?
2005 yılında yürürlüğe giren Kyoto Protokolü ile birlikte dünya genelinde atmosfere zarar veren sera gazlarını azaltmak için çalışmalar başlatıldı. Kyoto Protokolü ile birlikte 1 ton karbondioksit salınımına eşdeğer bir tanım olan “Karbon Ofset Kredisi” kullanılmaya başlanırken karbon kredisi birimi “ton karbondioksit” eşdeğer “tCO2e” olarak tanımlandı. Öte yandan ülkemizde gönüllülük esasına dayanarak yenilenebilir enerji projelerine yatırım yapan firmalar, gönüllü piyasalarda bu kredilerin satışlarını yapabiliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!