MasterChef dün akşam kim elendi, kim gitti 10 Kasım 2024 Pazar akşamı cevabını buldu. Büyük finale adım adım yaklaşan MasterChef Türkiye'nin dün geceki son bölümünde, bu hafta eleme potasına giren Eda, Kaan, Semih ve Nigar ilk turda 'kuru domates' ile yaratıcı yemekler yapmaya çalıştı. Şeflerin puanlama sistemine geçtiği yarışmada ilk etapta Eda 20,5 puanla birinci olurken, gecenin finaline Nigar, Semih ve Kaan kaldı. Elenen yarışmacının tabağında unuttuğu malzeme nedeniyle ilk turda şeflerin değerlendirmesine girmedi. Gecenin sonunda MasterChef'ten elenen yarışmacının, " Gerçekten buraya psikolojiyi yöneten kalıyor. Psikoloji gerçekten çok bir şey. Bir şekilde idare edebiliyorsunuz ama psikolojininiz idare edemediğiniz zaman bu hayatınıza yansıyor." sözleri dikkat çekti. Peki, bu hafta MasterChef'te kim elendi, Nigar mı, Kaan mı elendi? En az puanı kim aldı? İşte, bu hafta 10 Kasım Pazar MasterChef Türkiye'ye veda eden isim ve son bölümde yaşananlar...
#Masterchef Kim ElendiBeğendi denince akla ilk önce hünkârbeğendi gelse de onu levrek gibi balıklarla ya da domates soslu köfteyle sunmak hatta patlıcan yerine kabak kullanarak daha hafif bir versiyonunu hazırlamak da mümkün. Şefler Arda Türkmen ve Doğa Çitçi’den işin püf noktalarını aldık.
#Gizem DinçbaşAnne köftesi, karnıyarık, kıymalı börek, kıymalı sebze yemekleri, dolma, lahmacun, burger gibi hem bizim mutfağımızın hem de dünyanın favorilerini bitki temelli bir harçla hazırlayabilirsiniz. Evde yapmaya veya dışarıdan söylemeye çok alıştığımız üç sevilen yemekle başlayalım…
#Ceyda ArtunGaziantep Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki Gaziantep Sanat ve Mesleki Eğitim Kursları’nda (GASMEK), 328 bin 290 Gazi şehirli kadına eğitim verdi. Farklı alanlarda faaliyet gösteren STK’lar ile kadına yönelik eğitim faaliyetlerine de ev sahipliği yapan GASMEK’lerde girişimcilik, el işi, mesleki eğitimler, kişisel gelişim kurslarına her gün bir yenisini daha ekliyor.
#GaziantepYılbaşı masası denince akla hemen bir içpilavla hindi veya et çeşitleri gelse bile artık kimi beslenme hassasiyetleri ve trendleri debaskın olmaya başladı. Veganlar, vejetaryenler ya da onları ağırlamak isteyenler sosla pişip nar gibi kızarmış bütün bir karnabahar veya istiridye mantarlarıyla da ihtişamlı bir sofra kurabilir. Bitki temelli lezzetler için Sanki Atölye’nin kurucusu Ceyda Artun’dan, klasiklere yakın durmak isteyenler içinse şef Yaren Çarpar’dan öneri ve tarifler aldık.
#MetroKahvaltı sofralarının olmazsa olmazlarından biri olan kahvaltılık soslar, lezzetiyle herkesi cezbetmektedir. Evde kolaylıkla hazırlanabileceğiniz bu soslara şef Rüzgar Sünbül’ün özel tarifleriyle Lezizz’den ulaşabilirsiniz. Türk mutfağında vazgeçilmez bir öğün olan kahvaltılar için hazırlayacağınız özel soslarla, sofranızı çok daha özel ve lezzetli hale getirebilirsiniz. Peki kahvaltılık sos nasıl yapılır? Tarifi ve püf noktası nedir? İşte kahvaltılık sosun malzemeleri ve hazırlanışı...
#Kahvaltılık SosHavalar soğumaya başladı, kış hazırlıkları neredeyse tamamlandı. Ancak hala hazırlıklarını tamamlamamış olanlar ya da henüz hiç başlayamayanlar varsa, kışın, en soğuk günde bile huzurla, mutlulukla uyanmanıza destek olacak bu kışlık sos tariflerini de hiç vakit kaybetmeden yapmalı. O soğuk kış günlerini bir düşünün... Saat kaç olursa olsun, sıcacık yatağınızı bırakıp da güne başlamak güne güzel başlamanızı garantileyelim diyoruz. Peki, evde domates sosu nasıl yapılır, püf noktaları nelerdir? Tuzlusundan acısına, hatta tatlısına, şimdiden hazırlayıp kavanozlara doldurabileceğiniz, kışın bir çırpıda dolaptan çıkarıp sıcacık kızarmış ekmeğinize sürebileceğiniz nefis ev yapımı domates sosu tarifi...
#Domates SosSarı yazın en güzel yanlarından biri de sepetini, örtünü alıp pikniğe gitmek… Özellikle sıcaklarda mangal etkinliklerinin tehlikesini göz önüne alarak pişirmek gerekmeyen lezzetler hazırlıyorum. Böylece orada geçirdiğim zamanın tadını daha verimli çıkarıyorum. İşte pikniğe gitme hevesinizi arttıracak pratik tariflerim…
#Vegan KurabiyeGünümüzde birbirinden farklı yemekler yapılabilir. Yemeklerde kullanılan besinler de farklılık gösterir. Her sebze ve meyve zamanında yeniliyor. Bazı sebze ve meyveler ise kurutularak tüketilebilir. Domates nasıl kurutulur ve saklanır? Evde fırında, ipte ve güneşte çeri, armut ile dilimli domates kurutma nasıl yapılır? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#DomatesMevsiminde taze taze kurutulan meyve sebzeler kışında pek çok tarife ayrı lezzet katıyor. Bunlardan biri de domates. Yaz aylarının nefis domateslerini doğal yollarla ve katkısız olarak kurutup kışın keyifle tüketebilirsiniz. Peki domates nasıl kurutulur? Domates kaç günde kurur? İşte evde güneşte ve fırında domates kurutmanın yolları...
#Domates Nasıl KurutulurMevsiminde taze taze tüketilen sebze ve meyve gibisi yok. Ancak pek çok sebze kurutularak kış aylarında da lezzetle tüketiliyor. Domates de bunlardan bir. Yazın lezzetli domateslerini doğal yollarla ve katkısız bir şekilde kurutarak kışın yemeklere lezzet katabilirsiniz. Peki domates nasıl kurutulur, kaç günde kurur? Kurutulmuş domates nasıl kullanılır? Evde fırında ve güneşte domates kurutmanın püf noktaları...
#Domates Nasıl KurutulurŞanlıurfa, hem görkemli tarihiyle hem de eşsiz mutfağıyla bütün dünyanın ilgisini çeken illerimizden biridir. Şanlıurfa'daki gastronomi zenginliği bu ilin yemek turizminin öncülerinden olmasını sağlamıştır. Peki Şanlıurfa yemekleri nelerdir? Urfa'da ne yenir ve Urfa'nın neyi meşhur? Şanlıurfa mutfağı yemeklerinin isimleri ve listesini detayları ile derledik.
#Şanlıurfa YemekleriGöçen Ailesi’ne ait Göçtur Turizm’in Pine Bay hotels & resorts’tan sonra Kuşadası’na kazandırdığı ikinci yatırım olan DoubleTree by Hilton Kuşadası’nın en üst katında yer alan Gió Rooftop & Restaurant, her tabakta ve her lokmada konuklarına en yüksek gastronomik deneyimi yaşatıyor.
#1Zaman kısıtlaması olmadan sofraya kurulmak, usul usul, tadını çıkara çıkara yemek tatilde olmanın en güzel yanlarından biri... Jürimiz geçen hafta en sevdikleri yol üstü lezzet duraklarını anlatmıştı, bu hafta sıra Ege ve Akdeniz’deki kahvaltı mekânlarında... Ev yapımı ekmeklerden kuru domatesli-biberiyeli tereyağına, otlu tepsi böreğinden poşe yumurtaya tadanı mutlu etmesi garanti önerilerimiz var.
#KahvaltıYOKUŞ başına geldiğinde / Bodrum’u göreceksin / Sanma ki sen / Geldiğin gibi gideceksin / Senden öncekiler de / Böyleydiler / Akıllarını hep Bodrum’da / Bırakıp gittiler. ‘Halikarnas Balıkçısı’ Cevat Şakir Kabaağaçlı o kadar güzel anlatmış ki adeta üzerine söylenecek söz bırakmamış. Gerçekten de Bodrum, 3 bin 500 yıllık tarihi, kadim medeniyetlerden miras aldığı kültürü, sanatı, doğal güzellikleri, özgün mimarisi, muhteşem koyları, sabaha kadar süren eğlence hayatı, ziyaretçilerin her ihtiyacına cevap veren farklı konseptteki nitelikli konaklama tesisleri, gastronomisi ile cennetten farksız. Ve her köşesi keşfedilmeyi bekliyor. Ben de sizi bu hafta tarihin hemen yanı başında hizmet veren bir lezzet durağına götürmek istiyorum: Tyro...
#1Kavuzsuz gibi farklı çeşitleriyle Anadolu’nun hemen her yerinde sıklıkla pişirilip kullanılan arpanın modern şehir sofralarında neden kendine daha sık yer bulmadığına şaşırıyorum… Kültürümüzün bu kadim malzemesi bir fonksiyonel gıda. Haşlayıp salatalara katabilir, arpa ekmeği, suyu ve kavurgası da yapabilirsiniz. Seçtiğim pratik tarifleri evde siz de deneyin.
#CevizHaşlanmış yumurtayla veya bulgurla çok iyi bir ikili oluyor. Balkabaklı salatası da nefis, tavuklu mezesi de... İyi bir bitkisel protein kaynağı, liften yana zengin. Kan şekerini dengede tutma, menopoz semptomlarını hafifletme gibi faydaları da olan yeşil mercimekle neler mi pişiriyorum, birlikte bakalım.
#Mercimek“Hem küçüklere hem büyüklere...” diye başlayan bir reklam filmi müziği vardı... Bugün size vereceğim 4 tarif işte tam böyle... İsterseniz arkadaşlarınıza çay davetinde sunun, ister peynir tabağınızın yanında ikram edin, isterseniz çocuğunuzun beslenme çantasına atın, açlığını bastırsın.
#ÇEKİRDEKLİ ÇUBUKOkullar bu pazartesi açılıyor. ‘Beslenme çantalarına ne koyacağiz’ diye düşünenlere çocukların ihtiyaç duyduğu enerjiyi verecek önerilerimiz var. Pasta ve ekmekçilik eğitmen şefi Gizem Gedik’ten tatlı-tuzlu, hepsi birbirinden leziz tarifler...
#PastaIV. Uluslararası Gaziantep Gastronomi Festivali (GastroAntep) bu yıl 15-18 Eylül arasında... Festival öncesi yemek kültürü araştırmacısı ve rehber Filiz Hösükoğlu’yla bir araya geldik. Şiveydiz, çir aşı, ayvalı pilav, yuvarlama, erik tavası gibi ev yemeklerinden tadanı hayran bırakan meşhur sokak lezzetlerine, Gaziantep mutfağının inceliklerini konuştuk...
#Kebap