Jürimiz bu hafta bayram denince aklımıza ilk düşen tatlımız baklavanın en iyilerini seçti. Aralarında glütensiz ve veganını yapan da var, keçi ve koyun sütlerinin karışımıyla yapılan tereyağını kullanan da... Jürimiz cevizli, coğrafi işaretli Tavas baklavası için de bir adres önerdi.
#BaklavaRamazan Bayramı’na sayılı gün kaldı... Sevdiklerimizle kahvemizi yudumlarken ellerimizle yaptığımız ikramlıkları sunabiliriz. Lokumdan tarçınlı mini kurabiyelere, tahinli kuru baklavadan badem ezmesine nefis tariflerim var size. “Yapması bu kadar kolay mıymış” diyeceğinize eminim.
#Bayram SohbetleriKoyun tereyağı ve Konya obruk peyniriyle yapılan Konya yağ somununu düşününce bile ağzım sulanıyor. Balık ekmekteki levrek çok iyi pişirilmiş, altına tarama sürülmüş, sadece dereotu ve kırmızı soğanla lezzetlendirilmiş; küçük ama doğasına aykırı olmayan dokunuşlarla gastronomik açıdan zirveye çıkmış. Tatlılar da çok iyi. Özellikle içi çikolata musla doldurulmuş Kale biberi bir başyapıt. Şef Murat Deniz Temel işini seviyor ve kendini geliştirmeye çalışıyor. Umarım bu yolda devam eder.
#Murat Deniz TemelTatlı kültürümüzde yeri bir başkadır, ülkemizin dört bir yanında kurulan bayram sofralarının gözdesi de her zaman baklavadır. Kimi fıstıklısından vazgeçemez, kimi cevizlisinden... Kuru baklava ve sütlü şerbetiyle serinleten soğuk baklava da pek çok kişinin favorisi... Mutfağımızın bu çok sevilen tatlısının en iyileri nereden alınır, jürimize sorduk.
#BaklavaSütlü, beyaz, bitter... Brownie, profiterol, rokoko... Çikolatasız bir dünya hayal edemeyenler için çeşit çok... Sadece kokusu bile mutluluk hormonu salgılatan bu özel tadı ne sıklıkla, nasıl yiyorsunuz? Şef İdil Yazar’ın tarifleri ilham olacak cinsten...
#İdil YazarEminönü’nde bir mekanın davetlisiydim. Şimdiden söyleyeyim, bu yazım tatlı üzerine olacak, mekanda ne yediğimin hiç bir önemi yok. Restorana gitmeden önce bir ritüelimi gerçekleştirmek için sahile indim. Martılar için simit aldım. Galata köprüsünün ayağında martılara simit atıp karınlarını doyurduktan sonra, bir güzel yemeğimi yedim. Karnım da doyduğuna göre şimdi sıra geldi tatlıya. Yiyeceklerimi eritmek için bol bol yürüdüğüm o gün, 3 tatlıcıya gittim ancak 2’sini beğendim... İşte o mekanlar...
#BaklavaMarine edilmiş karavida çok iyi, yerken adeta denizin tadını alıyorsunuz. Minik denizkestaneleriyse o kadar tatlı ki orgazmik bir lezzet boyutuna ulaşıyorlar. Dereotlu ve sarımsaklı enginarı bulsam her gün yerim... 80’li yıllardan beri Avrupa ve Japonya’nın deniz ürünü odaklı en iyi restoranlarını ziyaret eden biri olarak Manzara Restaurant’da yediklerimin ülkemizdeki standartların hayli üstünde olduğunu söyleyebilirim.
#RestoranBayram tatilinin yaklaşmasıyla baklavanın başkenti Gaziantep’teki satışlarda büyük bir patlama yaşanıyor. Gaziantep'in ünlü baklavacılarındaki ürünler tükenirken, baklava almak veya sipariş vermek için gelenler dükkanlardan eli boş dönüyor. Bazı baklavacılar şu anda baklava değil sadece fıstık satabiliyor.
Ankara’da yiyecek-içecek kültürünün şekillendirilmesinde etkili olan ve 20 yıldır Başkent’e sayısız marka kazandıran Gamze Cizreli’den benzersiz bir girişim daha... ‘Rafine Restaurant’ açıldı. Aylardır lezzet kulislerinde konuşuluyordu. İran Caddesi 35 numarada yıllardır boş duran bu eski Ankara evinde birşeyler oluyor, ama ne? Kısa süre önce yeni bir mekan açılacağı kesinleşti.
2002 Kainat Güzeli Azra Akın, doğup büyüdüğü Hollanda ile Türk mutfağını karşılaştırıp, favorisinin Türk mutfağı olduğunu söylüyor: Beslenmeyle güzellik aasında mutlaka bir bağ var. Hayatımda hep olması gereken, onsuz yapamayacağım bir mutfak. Tabağı ekmekle öylesine güzel sıyırırım ki, yıkamadan dolaba kaldırabilirsiniz. Bu huyumdan hiç utanmam. Hatta Hollanda’da arkadaşlara da tabağı sıyırmasını öğrettim. Onlar da benim gibi yemek yemeye alıştılar
Halep’in sedef kakma ve telkari gümüş ustalarının, altına şekil veren kuyumcularının, bakırcılarının dünyada üstüne yok. Şehrin çarşıları, camileri, kiliseleri de aynı özenle yapılmış. Farklı inançların bir arada, huzur içinde yaşadığı şehirde Osmanlı’nın izlerini görebileceğiniz, Ortadoğu lezzetlerini tadabileceğiniz bir yolculuk için yola çıkmanın tam zamanı. Hazır vize kalkmışken ve bahar tüm coşkusuyla sürerken...
Kebap, lahmacun ve baklavada Türkiye’nin en güçlü markalardan biri olmayı başaran Hacı Bozan Oğulları, İspanya’ya ’düzenli’ baklava ihracatına başladı. İlk partide 1 ton kuru baklava gönderdiklerini söyleyen Murat Bozanoğlu, "Yıl sonuna kadar aylık 5 ton talep var. Bizim günlük üretim kapasitemiz 10 ton. Yakında ABD ve Yunanistan’a da baklava ihraç etmeye başlıyoruz" dedi.
Önümüz Ramazan yani bir adıyla da Şeker Bayramı. Tatlı yiyip tatlı konuşmanın tam zamanı yani. Bayram tatlısı deyince aklınıza sadece baklava gelmesin. Şöbiyetten kadayıfa, cezeryeden şekerpareye, kuşgözünden sarı burmaya ve sütlü nuriyeye kadar uzanıyor tatlı çeşitleri.