Ufak bir ısırıkla gelen dev mutluluk...

Sütlü, beyaz, bitter... Brownie, profiterol, rokoko... Çikolatasız bir dünya hayal edemeyenler için çeşit çok... Sadece kokusu bile mutluluk hormonu salgılatan bu özel tadı ne sıklıkla, nasıl yiyorsunuz? Şef İdil Yazar’ın tarifleri ilham olacak cinsten...

Haberin Devamı

Okuldan eve geldiğinde mutfaktan yayılan çikolatalı kekin kokusu... Annesi ve ablasıyla sokakta yürürken yediği şemsiye çikolatalar... Anneannesiyle yediği tablet çikolatalar... “Anneannem çok sevdiğim çikolataları saklardı. Bu yüzden çikolata benim için hafif muzırluk, anneannemin sevgisi, beraber yediğimiz anlar, geçirdiğimiz güzel vakitler demek” diye anlatıyor.

Ufak bir ısırıkla gelen dev mutluluk...

YouTuber şef İdil Yazar “Ufak bir ısırıkla gelen dev mutluluk” diye tabir ettiği çikolatayı hâlâ çok seviyor, haliyle çikolatalı tatlıları da... Kendini iyi hissetmek, hayata ufak bir mola verip ruhunu beslemek istediği anlarda mutfağa girip çikolatalı tatlılar yaptığını söylüyor. Yazar, işte bu tatlıların bir kısmını yeni kitabı ‘Çikolata’da topladı.  Unsuz çikolatalı kek, vişneli pasta, dondurma, rokoko, medovik, profiterol, donut, vegan türfler, parfe... Hepsi, yapımı oldukça kolay tarifler... Kitapta kakaonun hikâyesini de anlatıyor, yemeye hazır çikolataya farklı bir şekil vermek için gereken temperleme (ön kristalizasyon) işleminin püf noktalarını da...

Haberin Devamı

İyi çikolatayı “Kokusuyla, tadıyla ve görüntüsüyle duyularınıza dokunmalı, hislerinizi harekete geçirmeli. Kakao oranını damağınızda hissedebilmelisiniz” diye tarif eden İdil Yazar’ın kitabından üç ‘tatlı’ tarif...

Ufak bir ısırıkla gelen dev mutluluk...

ÇİKOLATALI MUZLU EKMEK

(5 kişilik)

NE LAZIM?

2 yumurta

2 olgun muz

1+1/4 su bardağı un

1/4 su bardağı kakao

1+1/4 su bardağı doğranmış bitter çikolata

1 çay kaşığı karbonat

1 gr tuz

1/2 su bardağı oda sıcaklığında tereyağı

3/4 su bardağı şeker

1/2 su bardağı süzme yoğurt

Vanilya özütü

NASIL YAPARIM?

Un, kakao, karbonat ve tuzu karıştırın.

Tereyağı ve şekeri çırpın. Yumurtaları teker teker ekleyerek çırpmaya devam edin. Unlu karışımı da  ilave edin.

Haberin Devamı

Ezilmiş 1 muz, yoğurt ve vanilya özütünü da harca katıp çırpın. Çikolatayı ekleyip spatulayla karıştırın. 

Harcı kalıba alın. Boylamasına kestiğiniz muzu yerleştirin. 175 derece sıcak fırında 30 dakika pişirin.

Ufak bir ısırıkla gelen dev mutluluk...
‘Çikolata’ İnkılâp Yayınları’ndan çıktı.

ÇİKOLATALI PAVLOVA

(6 kişilik)

NE LAZIM?

6 yumurta beyazı

50 gr bitter çikolata (doğranmış)

2 yemek kaşığı rendelenmiş bitter çikolata

3 yemek kaşığı kakao (elenmiş)

300 gr toz şeker

200 ml krema

1 tatlı kaşığı balsamik sirke

2 yemek kaşığı pudra şekeri

1 bardak ahududu

NASIL YAPARIM?

Fırını 180 derece ısıtın.

Yumurta beyazlarını çırpın, yavaş yavaş toz şekeri ekleyerek çırpmaya devam edin.

Haberin Devamı

Koyu kıvam alınca kakao, sirke, doğranmış çikolatayı ilave edip spatulayla karıştırın. Yağlı kâğıt serili tepsiye alın.

Tepsiyi fırına atın, ısıyı 150 dereceye düşürüp 1 saat pişirin.

Krema ve pudra şekerini kıvam alana kadar çırpın. Pişmiş ve soğumuş pavlovanın üzerine kremayı sürün.

Ahududu ve rendelenmiş çikolatayla süsleyin. Varsa Antep fıstığı da serpiştirebilirsiniz.

ÇİKOLATALI KURU BAKLAVA

(4 kişilik)

NE LAZIM?

250 gr bitter çikolata

8 adet baklava yufkası

100 gr eritilmiş tereyağı + 1 tatlı kaşığı tereyağı

Portakal kabuğu rendesi

1/2 bardak toz Antep fıstığı

NASIL YAPARIM?

Çikolata ve 1 tatlı kaşığı tereyağını benmaride eritin. Portakal kabuğu rendesi ilave edin ve ılınmaya bırakın.

Haberin Devamı

2 adet baklava yufkasını üst üste tezgâhın üzerine alın.

Erimiş çikolatayı kaşık yardımıyla yufkalara yayın. 

Çikolatanın üzerine Antep fıstığı serpin ve önce rulo haline getirin, sonra da gül böreği gibi sarın.

Bütün yufkaları bu şekilde hazırlayın. Yağlı kâğıt serdiğiniz fırın kabına alın, her bir tarafına iyice eritilmiş tereyağı sürün.

Önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirin.

Yazarın Tüm Yazıları